Antidemokratický vojnový konsenzus v Británii

Antidemokratický vojnový konsenzus v Británii

Bratislava 20. marca 2023 (HSP/Bravenewseurope/Foto:TASR/AP-Leon Neal)

 

Ešte nikdy neurobilo tak málo ľudí toľko pre to, aby zbytočná a nebezpečná vojna pokračovala, píše profesorka Leicesterskej univerzity Tara McCormacková

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak

Keď sa Annalena Baerbocková (nemecká spolková ministerka zahraničných vecí, členka Strany zelených a propagátorka feministickej zahraničnej politiky) zaviazala, že podporí Ukrajinu bez ohľadu na to, čo si myslia jej voliči, jasne tým naznačila, akým spôsobom sa vedie západná politika voči Ukrajine. Nech to trvá akokoľvek dlho a akokoľvek dlho to bude trvať, je spoločný refrén politicko-mediálnej triedy v celom euroatlantickom priestore.

Reklama

Veľká Británia doteraz vyplatila Ukrajine 2,3 miliardy libier na “vojenskú pomoc” a zaviazala sa, že túto sumu dorovná v tomto roku. Spojené kráľovstvo sa už zaviazalo poskytnúť Ukrajine 14 hlavných bojových tankov Challenger 2 vrátane výcviku, munície a náhradných dielov; samohybné delá AS90 na zvýšenie ukrajinského potenciálu v oblasti diaľkových zbraní; a ďalšie stovky rakiet protivzdušnej obrany. Vláda uviedla, že stíhačky nie sú “mimo hry “. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly na nedávnom vystúpení v Bezpečnostnej rade OSN vysvetlil, že britská podpora Ukrajine “nie je časovo obmedzená” a že Británia “dodrží sľuby, ktoré sme dali Charte OSN a ukrajinskému ľudu” .

V pozoruhodnom vyhlásení z minulého týždňa, ktoré naznačuje úlohu Západu v pokračujúcej vojne, Rishi Sunak nedávno povedal, že teraz “nie je čas na mier” pre Ukrajinu. To prispieva k dôkazom, že Británia zohráva kľúčovú úlohu pri predlžovaní vojny. Minulý rok ukrajinské médiá informovali, že Boris Johnson v apríli odišiel do Kyjeva a povedal Zelenskému, že aj keď je (Zelenskyj) pripravený rokovať, Západ nie je. Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett tiež nedávno tvrdil, že na jar minulého roka boli Rusko aj Ukrajina ochotné rokovať, ale Johnson nie, a že nakoniec západné mocnosti rokovania zastavili.

Reklama

Britská vláda od roku 2021 prijala aj ďalšie dva mimoriadne významné vojenské záväzky. V septembri 2021 bol oznámený vojenský pakt AUKUS medzi Austráliou, Britániou a Amerikou. Ide o vojenskú alianciu vytvorenú na udržanie americkej hegemónie vo východnej Ázii a na udržanie Číny pod kontrolou. Vojenská aliancia bola oznámená bez akejkoľvek predchádzajúcej diskusie. Potom, minulý rok, v nadväznosti na žiadosť Švédska a Fínska o vstup do NATO, dala vláda týmto dvom štátom mimoriadny bezpečnostný prísľub. Britská vláda sa zaviazala, že bude brániť viac ako 1 300 km dlhú hranicu s Ruskom, a čo je ešte prekvapujúcejšie, že tak bude robiť britskými jadrovými zbraňami. Tieto neuveriteľne významné vojenské pakty však boli náhle oznámené na konci rýchlej návštevy vtedajšieho premiéra Borisa Johnsona vo Švédsku a Fínsku.

V priebehu posledných dvoch rokov sa britská vláda zapojila a stupňuje zástupnú vojnu s Ruskom, jadrovým štátom. Prihlásila sa k americkému súpereniu s Čínou o hegemóniu vo východnej Ázii a zaviazala sa použiť jadrové zbrane v mene Švédska a Fínska. Nech to stojí, čo to stojí? Akokoľvek dlho to bude trvať? Prečo by to mala Británia robiť? V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, programom AUKUS a bezpečnostnými paktmi so Švédskom a Fínskom sa v politických rozhodnutiach vlády výrazne neobjavuje jedna vec, a tou je verejná diskusia.

V Británii vláda a médiá vytvorili vojnový konsenzus. Vláda oznamuje vojenskú politiku bez akejkoľvek predchádzajúcej diskusie a médiá po oznámeniach nekladú žiadne otázky. Nekladú sa ani tie najzákladnejšie otázky, jednoduché, racionálne otázky o cieľoch, prostriedkoch, účeloch a dôsledkoch. Sunak tvrdí, že Ukrajine musíme pomôcť, aby sme si zabezpečili víťazstvo. Čo to však znamená? Za akú cenu? Až do takej miery, že by to mohlo viesť k vojne s Ruskom? Čo si o tom myslia britskí občania? Je v našom záujme pripojiť sa k americkým krokom a ísť do vojny s Čínou? Vedelo by veľa ľudí v Británii ukázať na mape Spratlyho ostrovy? Ako by nás ovplyvnila čínska kontrola nad Taiwanom? Chceme byť vo vojenskom pakte so Švédskom? Na všetky tieto otázky možno existujú dobré odpovede na podporu vlády, ale neboli nám položené. Zrkadlovo, ako boli formulované politické rozhodnutia v reakcii na Covid, boli politické rozhodnutia v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu formulované v zmysle Nie je žiadna alternatíva. Každý, kto nesúhlasí, je označený za propagandistu Kremľa.

Úroveň mediálneho konsenzu je ohromujúca. Od neustáleho zvyšovania počtu zbraní až po vyššie uvedené odhalenia o kľúčovej úlohe, ktorú britská vláda zohrala pri diktovaní podmienok vojny. Dokonca ani vtedy, keď britská vláda naznačila, že by mohla na Ukrajinu poslať vojenské lietadlá, nezaznela od novinárov ani jedna otázka, ktorá by rozvlnila hladký povrch nášho vojnového konsenzu. Médiá podporujú a podopierajú konsenzus TINA. Namiesto toho sa médiá veľmi selektívne zameriavajú na konkrétne boje v rámci Ukrajiny alebo uverejňujú čoraz hlúpejšie články o Rusku. BBC nedávno prekonala samu seba komickým článkom vystrihnutým a vloženým z naratívneho manažmentu ministerstva obrany, ktorý musel mať voľný deň, vysvetľujúcim, že ruskí záložníci sa spoliehajú na boj s lopatami. Akoby na zdôraznenie pravdivosti tohto tvrdenia nás BBC informovala, že práve tieto lopaty boli v Rusku mytologizované. Rusku večne dochádza munícia, vojaci, tanky a obmedzuje sa na boj s lopatami, pričom je zároveň takou hrozbou, že ak nebude porazené, čoskoro bude pochodovať na Varšavu. Nikdy sa však nekladie otázka.

V parlamente vládne rovnaké ticho. Namiesto racionálnej parlamentnej diskusie o prostriedkoch, cieľoch, zámeroch a dôsledkoch máme namiesto nej prekvapivé scény, ako napríklad keď ukrajinský prezident Zelenskyj uskutočnil “nečakanú” návštevu a vo Westminster Hall ho vítal celý parlament. Labouristická opozícia chápe svoju úlohu v britskej demokracii tak, že plne podporuje vládu a nekladie žiadne otázky, okrem kritiky, že nerobí dosť. Jedenástim labouristickým poslancom hrozilo na jar minulého roka odobratie biča po tom, čo podpísali list Stop vojne, v ktorom vyzývali na diplomatické riešenie a upozorňovali na expanziu NATO. Aj to bolo priveľa a poslanci poslušne stiahli svoje mená.

Reklama

Vojna na Ukrajine môže byť prvou z hľadiska takmer úplného oficiálneho vojnového konsenzu naprieč politicko-mediálnou triedou. Nemá obdobu, pokiaľ ide o rozhodnutia britskej zahraničnej politiky od konca studenej vojny. Britskí občania majú plné právo diskutovať a demokraticky rozhodovať o zahraničnej politike. Vojnový konsenzus je zámernou konštrukciou britského štátu s cieľom vyhnúť sa demokratickej kontrole a vylúčiť verejnosť z existenčných politických rozhodnutí. Rozhodnutie politickej a mediálnej triedy, že by sa mala úplne vylúčiť akákoľvek diskusia o našej zahraničnej politike, by malo byť dôvodom na veľké znepokojenie bez ohľadu na to, aká by podľa niekoho mala byť britská politika voči Ukrajine. Zahraničná politika je naším rozhodnutím, nie rozhodnutím našej vlády, a musíme to tak urobiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali