Americkí experti: Trump nie je spôsobilý byť najvyšším veliteľom ozbrojených síl

Americkí experti: Trump nie je spôsobilý byť najvyšším veliteľom ozbrojených síl

Washington 3. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jae C. Hong)

 

Experti odsúdili Trumpove názory podporujúce využívanie mučenia u osôb podozrivých z terorizmu, jeho protimoslimskú rétoriku a obdiv k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi

Na snímke republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump
Na snímke republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump

Americkí republikánski experti pre otázky národnej bezpečnosti varovali, že súčasný favorit v boji o stranícku prezidentskú nomináciu Donald Trump nie je spôsobilý stať sa najvyšším veliteľom ozbrojených síl USA. Desiatky expertov označili Trumpove názory na kľúčové bezpečnostné otázky za nebezpečné a neinformované, napísala dnes agentúra AP.

Reklama

Kritika voči Trumpovi sa objavila v liste, zverejnenom v noci nadnes na internete, pod ktorý sa podpísalo viac ako 70 konzervatívnych odborníkov vrátane Michaela Chertoffa, ministra pre vnútornú bezpečnosť v administratíve exprezidenta Georgea W. Busha.

Experti v liste zdôraznili, že sa líšia v názoroch na mnohé otázky, ale zhodujú sa v tom, že budúcim prezidentom USA by sa nemal stať Donald Trump. V záujme tohto spoločného cieľa mienia podnikať aj ďalšie kroky.

Reklama

Kontroverzný newyorský miliardár je podľa signatárov listu “v jadre” nečestný človek. Experti odsúdili Trumpove názory podporujúce využívanie mučenia u osôb podozrivých z terorizmu, jeho protimoslimskú rétoriku a obdiv k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Kritizovali tiež Trumpovo odhodlanie viesť obchodné vojny, ktoré by podľa nich v globálne prepojenom svete spôsobili ekonomickú katastrofu.

V zozname osobností podpísaných pod listom sú viaceré známe osobnosti, ktoré zastávali vládne posty za vlády republikánskych prezidentov Ronalda Reagana a Georgea W. Busha, napríklad Fran Townsend, Eliot Cohen, Dov Zakheim či Robert Zoellick – bývalý prezident Svetovej banky.

V podobnom duchu dnes voči Trumpovi vystúpil aj prominentný republikán John McCain, predseda výboru amerického Senátu pre ozbrojené služby. Republikáni by podľa neho mali “dlho a tvrdo rozmýšľať, koho by si želali na pozícii budúceho hlavného veliteľa ozbrojených síl a lídra slobodného sveta”.

Agentúra AP v súvislosti s listom expertov poznamenala, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách by mal Donald Trump zrejme problém s výberom skúsených konzervatívnych odborníkov pre otázky národnej bezpečnosti.

 

Reklama

Mexická vláda Trumpovi odkazuje, že za múr na hraniciach platiť nebude

Trump pre svoje vyjadrenia nie je pochuti ani mexickej vláde. Tá dnes prvýkrát priamo reagovala na vyjadrenie, v ktorom prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia nechá postaviť múr po celej dĺžke americko-mexických hraníc a donúti Mexiko, aby zaň zaplatilo.

Mexický minister financií Luis Videgaray “dôrazne a kategoricky” vyhlásil, že účet za tento Trumpom prisľúbený projekt jeho krajina financovať nebude. “Mexiko nebude za žiadnych okolností platiť za múr, ktorý navrhuje pán Trump,” povedal Videgaray televíznej stanici Milenio.

Navrhovaný múr v Mexiku vyvolal ostrú kritiku širokej verejnosti, tamojšia vláda sa však až doteraz priamej reakcii naň vyhýbala, uviedla agentúra AP.

Poslanci miestneho parlamentu v hlavnom meste Mexika dnes zároveň jednohlasne schválili rezolúciu požadujúcu pre Trumpa zákaz vstupu do krajiny, čím reagovali na jeho opakované znevažujúce vyjadrenia na adresu mexických prisťahovalcov v USA.

Reklama

Poslanci miestneho parlamentu zároveň  schválili rezolúciu požadujúcu zákaz vstupu do krajiny pre Trumpa. Informovala o tom dnes americká televízia Fox News.

“V reakcii na xenofóbne vyjadrenia zamerané proti mexickým migrantom v USA vyzývame mexickú federálnu vládu, aby dočasne zamedzila alebo zakázala americkému prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi vstup na územie Mexika,” uviedol jeden z poslancov Mauricio Toledo.

Ďalší poslanec Victor Hugo Romo označil Trumpa za “egocentrickú a primitívnu” osobu a prirovnal ho k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Prijatá rezolúcia miestneho zastupiteľstva má podľa Fox News len symbolický charakter a nemôže donútiť mexickú federálnu vládu, aby Trumpovi skutočne zakázala vstup do krajiny.  Mexický prezident Enrique Peňa Nieto však vo vzťahu k Trumpovi volí omnoho diplomatickejší prístup a odmieta reagovať na miliardárove výpady rovnakým spôsobom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali