Aké počasie nás dnes čaká? Oteplí sa konečne?

Aké počasie nás dnes čaká? Oteplí sa konečne?

Bratislava 4. apríla 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Najlepšie počasie TV JOJ, Facebook/Polícia SR-Trnavský kraj)

Aktualizované 4. apríla 2023 13:17 h.

Situácia: Do našej oblasti prúdi naďalej studený vzduch. Dnes nás čaká prevažne oblačné počasie, pričom teploty vystúpia len do výšky 3 až 8 stupňov C

llustračné foto

  • Na západnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až -3 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty -1 až -6 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty -1 až -5 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Počasie na horách:

Reklama
  • Vo výške 1000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná 1 stupeň C.
  • Vo výške 1500 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná -4 stupne C.
  • Vo výške 2000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -7 stupňov Celzia.

Ozón: 4% pod úrovňou dlhodobého priemeru (369 DJ).

 

Reklama

Výstrahy pred vetrom

Meteorológovia vydali na utorok pre viaceré okresy výstrahy prvého stupňa pred silným vetrom. Platiť majú až do večera pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, pre takmer celý Trenčiansky, Košický a Nitriansky kraj a pre okresy Brezno, Kežmarok, Poprad, Prešov a Vranov nad Topľou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Ilustračné foto

Veterno má byť aj na horách. So silným vetrom treba do 12.00 h počítať v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Brezno a Banská Bystrica. V polohách približne nad 1500 metrov tam možno miestami očakávať výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, teda až víchricu.

Meteorológovia upozorňujú vo všetkých krajoch, okrem Žilinského, aj na prízemný mráz, ktorý môže poškodiť kvitnúce ovocné stromy. Výstraha tam platí do 10.00 h.

“Vo výške dva metre nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus tri stupne Celzia,” upozornil SHMÚ.

Na niektorých miestach môže teplota klesnúť až na mínus päť stupňov Celzia.

Reklama

V Michalovciach trvá naďalej hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou. “Vzhľadom na hydrologickú situáciu na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodnej hladiny na toku Latorica,” priblížil ústav. Hydrologická výstraha prvého stupňa platí aj pre okres Trebišov bez Roňavy.

 

Lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí pre polohy nad 1800 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

“Sneh z posledného výrazného sneženia už sadol a previazal sa. Počas noci a zajtrajšieho dňa sa očakáva silný vietor a zrážky, nebezpečné preto budú najvyššie položené strmé až extrémne strmé svahy a žľaby,” priblížil Bešinský s tým, že najmä na záveterných stranách sa môžu nachádzať menšie dosky a vankúše.

Tie bude možné uvoľniť hlavne veľkým dodatočným zaťažením.

Reklama

Dodal, že v nižších polohách Tatier a vo Fatrách vplyvom zamrznutia vlhkej snehovej pokrývky platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z piatich.

Na horách sa očakáva premenlivá, prechodne miestami až veľká oblačnosť. Na mnohých miestach budú snehové prehánky alebo občasné sneženie. K večeru bude podľa Bešinského menej zrážok a lokálne aj zmenšená oblačnosť. Fúkať bude severný až severovýchodný vietor, súvislá snehová pokrývka je približne od 1200 metrov nad morom.

 

Predpoveď počasia na stredu

Prevažne oblačno. Teploty 3 až 8 stupňov C.

  • Na západnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty -1 až -4 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty -2 až -7 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty -2 až -6 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Počasie na horách:

  • Vo výške 1000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná 1 stupeň C.
  • Vo výške 1500 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -7 a najvyššia denná -4 stupne C.
  • Vo výške 2000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -7 stupňov Celzia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali