A už se perou!

A už se perou!

Bratislava 20. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Hadi Mizban, TASR/AP-Jens Schlueter/Pool, TASR/AP-Savitskiy Vadim/Russian Defense Ministry Press Service)

 

Týmto citátom z pokleslej českej komédie Slunce, seno a pár facek by sme asi najlepšie mohli okomentovať správanie našich najoddanejších partnerov v „obrannom“ pakte NATO, ktorí by brata v zbroji nezradili za nič na svete

vojaci
Ilustračné foto

Tak sme sa dozvedeli, že USA vytvorili spolu s Veľkou Britániou a Austráliou novú vojensko-politickú alianciu, pakt AUKUS. V oficiálnom vyhlásení pri príležitosti tohto sviatku mieru a humanity oficiálne miesta z Washingtonu zdôraznili, že aliancia nie je zameraná proti žiadnej konkrétnej krajine.

Reklama

A to by mal oceniť každý milovník inteligentného alebo aspoň polointeligentného humoru. Oni v tom Washingtone zrejme jedia vtipné hamburgery: veď predsa dnes už aj každé malé dieťa vie, že všetky pakty sa odjakživa vyznačovali tým, že nikdy neboli namierené proti konkrétnym krajinám alebo skupinám krajín, ale vždy boli uzatvárané iba tak, nezáväzne, pre zábavu. Napríklad u nás na sídlisku: raz som urobil pakt s Ferom bez Joža. A potom som zase urobil pakt s Jožom bez Fera. A bola to dobrá zábava.

Len potom to už akosi prestala byť zábava – tí dvaja to totiž celé pokazili. No jednoducho ma naštvali, lebo nevedno prečo, urobili pakt bezo mňa, a to, iste uznáte, sa človeka veľmi dotkne. Takí nevďačníci!

Reklama

Ale to sme odbočili. Pozrime sa radšej na to, čo si tento mierový pakt (keď tí z Washingtonu môžu vtipkovať, tak prečo nie aj my?) kladie za svoj cieľ. Predstavitelia členských krajín hovoria, že by mal prispieť k „vyššej bezpečnosti a stabilite“ najmä v Indo-tichomorskom regióne (ani tento vtip nie je zlý).

 

ANZUS a AUKUS?

V tomto regióne však už USA a Austrália pôsobia v jednom podobnom pakte: je to Tichomorský bezpečnostný pakt známy pod skratkou ANZUS, ktorý v roku 1951 založili Spojené štáty americké, Austrália a Nový Zéland. Po drobnej roztržke medzi USA a Novým Zélandom sa síce jeho fungovanie obmedzilo na dva bilaterálne vzťahy – medzi Austráliou a Novým Zélandom a medzi Austráliou a Spojenými štátmi – ale podstatné je, že pakt stále platí. Austrálsko-americká aliancia v rámci paktu ANZUS stále zostáva v plnej platnosti a vojenskí šéfovia oboch krajín sa každoročne zúčastňujú ministerských zasadaní.

Dá sa teda povedať, že vznik nového paktu AUKUS – s rovnakým zložením ako pakt ANZUS, len s tým rozdielom, že tam je Nový Zéland nahradený Veľkou Britániou – bude predovšetkým o zapojení Veľkej Británie.

A okrem zapojenia Veľkej Británie, tej Veľkej Británie, ktorá nedávno vystúpila z Európskej Únie, bude aj o nezapojení. Koho? No predsa tej Európskej únie, z ktorej do nového paktu nebol vzatý nikto. Do paktu nebolo pozvané Estónsko, Malta… no a niekomu by mohlo na um zísť napríklad aj také Francúzsko ako hlavná mocnosť EÚ (po Nemecku, ktoré však v Indickom ani Tichom oceáne nemá žiadne územia ani vojenské základne).

Reklama

 

Pakt proti Francúzsku?

Francúzsko by pritom bolo pre USA v regióne určite silnejším spojencom ako Veľká Británia: Francúzsko má na svojich početných ostrovoch v Indickom aj Tichom oceáne viacero vojenských základní, kým Veľká Británia má v Indickom oceáne iba základňu Diego Garcia na nezákonne okupovaných Čagoských ostrovoch (má vojakov aj v Austrálii a menšie vojenské zariadenia v Singapúre a v Bruneji) a v Tichom oceáne dokonca nemá žiadne vojenské základne, keď jediné britské tichomorské územie sú Pitcairnove ostrovy, ktoré si ukradli v roku 1902, kde žije len 66 obyvateľov a nie je tam žiadna pristávacia plocha.

Napriek tomu všetkému USA do svojho výlučne obranného paktu nevzali Francúzsko, ale Veľkú Britániu. A nielen to: súčasťou dohody je aj výroba ôsmich jadrových ponoriek pre Austráliu.

Lenže moment: Austrália už mala ponorky objednané – a práve z Francúzska, pre ekonomiku ktorého bude strata tejto „zákazky storočia“ v hodnote 56 miliárd eur mimoriadne bolestivá. Verejnosť si ešte pamätá, aké existenčné problémy spôsobilo francúzskym lodeniciam, keď z politických dôvodov prišli o zákazku vo výške 1,2 miliardy eur na výrobu výsadkových lodí Mistral pre Rusko – a tu ide o sumu takmer 50-krát väčšiu…

Naopak, USA budú mať dvojaký profit: vyfúknu Francúzsku, svojmu najstaršiemu a najvernejšiemu vojenskému spojencovi megalukratívny kšeft a výmenou za know-how ako stavať moderné ponorky (Austrália bude môcť stavať ponorky s jadrovým pohonom) dostanú možnosť si v južnej Austrálii postaviť ďalšie americké námorné a letecké základne.

Reklama

 

Rana od chrbta

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian označil rozhodnutie Austrálie zrušiť dohodu o kúpe ponoriek od francúzskej spoločnosti Naval Group za ranu do chrbta: „Mali sme dôverné vzťahy s Austráliou. Táto dôvera bola podkopaná. Som veľmi nahnevaný kvôli zrušeniu tejto zmluvy,” uviedol. A povedal tiež, že podobné správanie je „medzi partnermi a spojencami neprijateľným správaním“.

Francúzsko na protest zrušilo plánovanú spoločnú oslavu 240. výročia námornej bitky o Chesapeake, kde francúzska flotila bojovala po boku USA proti Veľkej Británii a povolalo svojich veľvyslancov z USA a Austrálie na konzultácie. Agentúry uvádzajú, že to je po prvýkrát v histórii, keď Francúzsko pristúpilo k takémuto vážnemu kroku v prípade týchto dvoch krajín, ktoré patria k jeho tradičným spojencom.

Jean-Yves Le Drian
Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian

Biely dom vyjadril nad francúzskym postojom poľutovanie. Je to logické. Predstavte si, že svojho najlepšieho priateľa nepozvete na svadbu, ešte ho aj zákerne pripravíte o životnú šancu zarobiť a on sa z nejakého zvláštneho dôvodu na vás nahnevá. No nevyjadrili by ste nad jeho čudným správaním tiež poľutovanie?

„Mrzí nás, že spravili tento krok, a v nasledujúcich dňoch sa budeme naďalej angažovať v riešení nezhôd medzi nami, tak ako sme to urobili aj v iných prípadoch počas nášho dlhoročného spojenectva,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu. Ostáva nám iba dúfať, že americké chápanie dôverného spojenectva si povšimnú aj naši mocipáni ako Korčok či Naď… No dobre, už prestanem vtipkovať o takej vážnej téme. Pozrime sa radšej na to, čo všetko môže signalizovať americké správanie v geopolitickom kontexte.

 

Predzvesť vzniku armády EÚ?

Predstavitelia EÚ hovoria v tej súvislosti o vlastnej armáde Európskej únie. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa po ohlásení nového americko-austrálsko-britského vojenského paktu nechala počuť, že je to obzvlášť dôležité potom, ako USA a ich spojenci odišli z Afganistanu. Leyenová predpokladá, že budúce „misie“ (presnejšie, agresie okupantov a votrelcov) EÚ sa budú diať bez účasti USA.

Naopak generálny tajomník NATO hrozí prstom: vraj vznik európskych ozbrojených síl môže negatívne ovplyvniť bezpečnosť na kontinente. (Viem, sľuboval som koniec vtipkovania, ale odteraz už naozaj. Mimochodom, ktovie akú kašu tam oni jedia v tej centrále NATO v Bruseli – že by nejakú veselú „strešnú“ verziu typickej belgickej špeciality králik na pive „lapin à la bière“?)

V Nemecku sú o týždeň voľby, v Rusku boli tento víkend, vo Francúzsku budú prezidentské voľby začiatkom apríla 2022. Bol tento americký krok načasovaný tak, aby vyslal nejaké posolstvá voličom či politikom v niektorej týchto krajín? Ak aj bol v termíne oznámenia založenia paktu ukrytý nejaký odkaz európskym „partnerom“, tak asi sotva to bola tá hlavná motivácia.

 

Reklama
Geopolitika? Alebo obyčajná pahltnosť?

Každé rozhodnutie geopolitických hráčov je viacvektorové, to je základná axióma, ktorú by bolo dobré vždy mať na pamäti. A preto, samozrejme, najnovšie kroky amerického režimu je možné čítať aj tak, že postupne odvracajú zrak od upadajúceho migrantského eurokalifátu a po výprasku v Afganistane teraz tempom, ktoré nie je celkom nepodobné panike, konsolidujú posledné zvyšky „tábora svojich najvernejších“ a chcú sa sústreďovať sa na provokovanie Číny a Ruska z východnej strany, aby úplne nestratili pozície v priestore, ktorý sa pomaly, ale iste stáva čínskym.

Ale hlavnou pointou celého tohto príbehu aj tak ostáva dojem, že pahltná americká zbrojárska loby v tomto prípade jednoducho nedokázala nepodľahnúť neodolateľnému nutkaniu ukoristiť si pre seba takú šťavnatú zákazku, a preto usporiadala celú tú maškarádu okolo založenia vojenského paktu.

Čína a Rusko, lietadlo, vojaci
Ilustračné foto

Samozrejme, všetko sa to napokon skončí tak, že sa vec diplomaticky uhladí. Parížski agenti Washingtonu dohrajú divadielko pred francúzskou verejnosťou o tom, ako ich tá zrada zronila, padnú si s tými z Bieleho domu do náručia a karavána pôjde ďalej.

Ale aj takáto nepodstatná zápletka je ďalším drobným kúskom do celkovej mozaiky, ktorá nám hovorí, že riadenie Ríše je čoraz menej konzistentné a racionálne. Každú mršinu jedného dňa rozožerú červy. A každým dňom je bližšie chvíľa, keď bude aktuálne si klásť otázku, či to oko „veľkého brata“, ktoré sa na nás tak láskyplno díva spoza veľkej mláky, je vôbec ešte okom veľkého brata, alebo už hlavičkou červíka vykúkajúceho z prázdnej očnej dierky.

Alebo je tá chvíľa už dávno tu, len sme si to ešte niektorí nevšimli?

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali