91. časť Neznáme slovenské dejiny: „Tiso musí viset!“

91. časť Neznáme slovenské dejiny: „Tiso musí viset!“

Bratislava 3. mája 2020 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Po tom, čo prezidenta Tisa spolu s ďalšími predstaviteľmi prvej Slovenskej republiky 27. októbra 1945 vydali Američania pražskej vláde, 29. októbra ho v putách eskortovali na bratislavské letisku a odvtedy ho väznili v Justičnom paláci. Proces s ním, s Machom a Ďurčanským, trval po odrátaní prestávok v pojednávaní 171 dní. V prvých dňoch rozhlas vysielal jeho priebeh, o čo mali obyvatelia Slovenska živý záujem. Keď sa ukázalo, že Tisove odpovede na podráždené a miestami hlúpe otázky sudcu Daxnera získavajú na Tisovu stranu čoraz viac ľudí, na zásah Klementa Gottwalda u Husáka sa s vysielaním prestalo. Ivo Samson v Reflexe č. 27/1992 napísal: „Beneš i KSČ, respektive KSS, na jeho popravě trvali a ovlivňovali v tomto směru i soudní proces“

Kresba:Marián Tkáč

Rozsudok smrti na základe retribučných (dodatočne prijatých) zákonov s prvkami inkvizície a revolučných tribunálov, vyriekol predseda Národného súdu Igor Daxner 15. apríla 1947 – iba jeden zo siedmich, prísediaci Pavol Polák bol za doživotný trest na slobode. Prezidenta obesili „na úžas celého Slovenska bez rozdielu straníckej alebo náboženskej príslušnosti“ (Gejza Medrický) nadránom 18. apríla 1947. Po hlasovaní Predsedníctva SNR a vlády Beneš milosť neudelil. Proti milosti sa na rokovaní vlády v Prahe postavil komunista Vladimír Clementis i predstaviteľ partizánov Viliam Žingor. Paradoxom dejín je, že obaja o niekoľko rokov zomreli rovnakou smrťou bez milosti (Viliam Žingor 18. decembra 1950, Vladimír Clementis 3. decembra 1952). Aj predseda Národného súdu Igor Daxner, vnuk Štefana Marka Daxnera, skončil na povraze. O život prišiel dobrovoľne v deň 13. výročia Tisovej popravy, 18. apríla 1960.

Reklama

Podľa odpovedí na otázku, či mal byť popravený prezident (ako jediný zo štátov spolupracujúcich s Hitlerom), vidieť hĺbku rozdelenia našej spoločnosti. Šéf VPN z roku 1989 Fedor Gál: „Tiso bol prezident a niesol obrovskú zodpovednosť… zlyhal v oboch týchto rovinách, ako farár, katolík, aj ako prezident. Mal sa radšej nechať popraviť nacistami, ako by obetoval desiatky tisíc životov na istú smrť. Pretože ak o tom všetkom niekto vedel, bol to práve on“. Podľa Tisovho obhajcu Ernesta Žabkaya bol proces „naším národným nešťastím“ a vykonaný trest smrti nad prezidentom, „ktorému nie celkom neprávom pripisovali k dobru slovenský hospodársky zázrak“ (Hans Keller), ostane „bolestne hanebným bodom našej povojnovej histórie“, pretože sa tu „zhodli záujmy Benešove so záujmami komunistickej strany“, uviedol Gejza Medrický. Poprava prezidenta bude navždy prinajmenšom ostňom, prebúdzajúcim ospalé mysle pri hodnotení konania osobností vo vypätých časoch, keď sa majú rozhodovať medzi osobnými a spoločenskými prioritami, zvažovať veľkosť rizík vo svetle dodržania vlastných priorít.

Tiso bol obžalovaný zo 113 činov, rozdelených do štyroch kategórií (citujeme podľa českých zdrojov): (A) rozbíjení republiky a spolupráce s nacistickým Německem – predstavovalo 39% obžaloby, (B) zavedení fašistického režimu na Slovensku, uzavření smlouvy s Německem, vyhlášení války Spojencům a SSSR – 26%, (C) maření přípravy slovenského odbojového hnutí; pozvání německých vojsk; zločiny spáchané po potlačení SNP – 19%, (D) odsun českých občanů a pronásledování odpůrců režimu; židovský kodex a výjimky; deportace Židů“ – 6% obžaloby. Každá z týchto kategórií si zasluhuje osobitnú zmienku.

Reklama

Zánik Česko-Slovenska a vznik Slovenského štátu Čechov natoľko urazil(?), že sa v Česku zrodil mýtus „kudly do zad“, úspešne diplomatický šírený Benešom cez vojnu aj po nej. „Bol živnou pôdou nedôvery k akýmkoľvek snahám o samosprávu Slovenska, citeľnou a prítomnou až do posledných chvíľ jestvovania spoločného štátu,“ píše sa v Krátkych dejinách Slovenska. Po osude „slovenských buržoáznych nacionalistov“ na začiatku 50. rokov bolo zrejmé, že akýkoľvek pokus Slovákov o vyššiu mieru samostatnosti môže skončiť na šibenici. Je naozaj naivné vyčítať slovenskej reprezentácii „rozbitie Československa“, pretože tá len v danej situácii postavila slovenské záujmy pred akékoľvek osobné záujmy: mal vari Tiso napodobniť Beneša, odletieť za hranice a nechať národ napospas Hitlerovi a slintajúcim susedom? Slovensko naozaj nenesie vinu, že na európskom poli „bašoval“ Hitler, a že ten na žiadosť Háchu zriadil Protektorát Čechy a Morava, prebral české územie do „ochrany“ s okupačnou správou so všetkým, čo s tým súvisí. Protektorátny prezident Hácha a protektorátna vláda boli po 15. marci 1939 výkonnými orgánmi okupantov, napriek tomu Národný súd v Prahe neodsúdil na smrť ani jedného z nich.

O zmluve medzu Slovenskom a Nemeckom (a Tisovom „Wo ist mein Hut?“) sme sa už zmienili. Aj o tom, či nemal prezident odstúpiť po zosilňovaní zásahov Nemcov do správy Slovenska (Salzburg 1940, židovský kódex 1941). Neodstúpil aj na žiadosť rabínov. Lekár židovského pôvodu Gabriel Hoffmann počul od hlavného rabína Armina Friedera, že dovtedy, kým Tiso sedí na prezidentskom stolci, Židia majú aspoň nádej, že mnohí z nich prežijú. Neodstúpil a zotrval vo vernosti Nemecku až do konca, ba aj po Hitlerovej samovražde ešte poslal gratulačný telegram jeho nástupcovi, admirálovi Dönitzovi. Chcel tým dokázať, že sa neviazal na osobu Hitlera, ale na nemecký národ? Odpoveďou môže byť aj takýto náhľad: od chvíle, keď Tiso sa stal hlavou štátu, dodržiaval to, čo odprisahal, že totiž bude verným strážcom ústavy a zákonov, a teda zradiť medzinárodnú zmluvu, ktorá na 25 rokov viazala Slovenskú republiku na Nemeckú ríšu, priečilo sa jeho morálke. Takže otázka: je vysoká, ba najvyššia funkcia v štáte vhodná pre katolíckeho kňaza?

Vojnu ZSSR a spojencom vyhlásil neústavne, za chrbtom parlamentu a prezidenta vtedajší premiér Tuka. Súčasníci i fakty hovoria o tom, že generáli a skupina predstaviteľov okolo Tisa a Sokola chceli „mierový“ prechod na stranu spojencov, a Tiso sa bránil pozvaniu Nemcov na potlačenie nepokojov vyvolávaných partizánmi do poslednej chvíle. Nemci silou potlačili povstanie (ktoré predčasne vypuklo zradcovským konaním Kuchtu, Šrobára a iných) a mala z ich strany nasledovať tvrdá odplata… Konal 30. októbra 1944 prezident Tiso z osobných či spoločenských pohnútok?

Možno málo je známy fakt, že „počas prvej Slovenskej republiky nebol nikto popravený, za politické delikty sa v base sedelo v priemere šesť týždňov“ (Ján Litecký Šveda). Ako svedčí Eva Kristínová, „Tiso sledoval svoju zásadu chrániť slovenské životy ako sa len dalo, po celý čas trvania Slovenskej republiky nepripustil, aby bol vykonaný čo len jeden rozsudok smrti.“ Šéf prednovembrových partizánov František Mišeje sa vyjadril, že za Tisa neodvisol ani jeden komunista, „to až my sami sme sa začali vešať“. Pritom v Protektoráte „byly popraveny na základě rozsudku, nebo bez soudu zabity statisíce lidí, přesné číslo lze stěží určit“ (wikipedia). Krutým paradoxom je, že práve Jozefa Tisa, ako jediného z „našich“ prezidentov obesili. V rokoch 1918–1938 na trest smrti odsúdili 433 ľudí a vykonali 21 popráv, Masaryk udelil milosť v 412 prípadoch, od mája 1945 do februára 1948 odsúdili na trest smrti 738 ľudí, a Beneš neudelil ani jednu milosť. Pravda, podľa akéhosi Milana Gettinga (Plus sedem dní) sú to klamstvá, že „v slovákštáte nebol vynesený rozsudok smrti“. Vynesený rozsudok nie je však ešte vykonaný. Po potlačení SNP Nemci tvrdo intervenovali proti výške trestov pre jeho organizátorov (Šrobár doživotné väzenie, Ursíny, Lettrich, a ďalší dlhoročné väzenie). Považovali rozsudok bratislavského súdu zo dňa 22. decembra 1944 „za urážku nemeckej brannej moci“ a požadovali pre Šrobára trest smrti. Tiso dal súhlas až po tom, keď ho uistili, že Šrobár už 23. októbra odletel do ZSSR. Tiso sa chránil aj životy organizátorov SNP napriek tomu, že ostro odsudzoval povstanie proti vlastnému štátu.

„Tisov postoj bol diametrálne kontrastujúci s Benešovým a komunisticko-daxnerovským počínaním pri procese s ním“ (Gejza Medrický). Napriek tomu všetkému sa naplnilo to, čo potvrdil aj Ivo Samson: „K Benešovým celoválečným krédům patřil slogan, který zaznamenali očití svědkové: Tiso musí viset!“

Reklama

Marián Tkáč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali