Vývoj ekonomiky vo Francúzsku sledujú v Nemecku s obavami

Vývoj ekonomiky vo Francúzsku sledujú v Nemecku s obavami

Paríž/Hamburg 5. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Remy de la Mauviniere)

 

Protesty vo Francúzsku dosiahli v máji obrovské rozmery. Nemecký spravodajský kanál N24 uviedol, že krajina poskytuje žalostný obraz. Problémy Paríža narástli do takých rozmerov, že sa stali nebezpečenstvom pre Európu – obavy rastú predovšetkým v Nemecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Pritom generálny štrajk francúzskych železničiarov nie je jediným kardinálnym problémom, ktorý ohrozuje krajinu. Francúzsko má po Nemecku druhú najsilnejšiu ekonomiku v eurozóne. Paríž je hlavným nemeckým partnerom a odbytovým trhom v Európe. Eurozóna môže fungovať len v prípade, ak sa Francúzsko zreformuje a zotaví.

Reklama

Je päť dôvodov, prečo sa treba obávať o Francúzsko. Prvým je Frexit. Celý svet hovorí o hroziacom brexite, odchode Veľkej Británie z EÚ. Konštrukciu Európy však môžu poškodiť nielen Briti. Aj iné krajiny sa viditeľne vzďaľujú od cieľa výkonnostne silnej Európy. Meradlom pre rastúcu euroúnavu je index frexitu, ktorý sleduje analytická organizácia Sentix.

Frexit dosiahol v máji hodnotu 1,3 %, čo je síce veľmi málo. Treba však vidieť, že v porovnaní s aprílom vzrástol viac ako trojnásobne. Trend v zakladajúcej krajine EÚ znepokojuje. Politická strana Nacionálny front zabodovala v tohtoročných regionálnych voľbách svojou protieurópskou rétorikou. Takmer 74 % Francúzov predpokladá, že predsedníčka frontu sa v nasledujúcich prezidentských voľbách dostane do druhého kola.

Reklama

Na druhom mieste je fakt, že Francúzsko používalo svoju menu ako účinný nástroj svojej hospodárskej politiky. Postupovalo rovnako ako Taliansko. Prinajmenšom do konca 80. rokov minulého storočia dochádzalo k pravidelnej devalvácii franku voči nemeckej marke. Tým si Paríž udržiaval na medzinárodnom trhu výhody voči nemeckej konkurencii.

Frank v rokoch 1971 až 1989 stratil voči marke menej ako polovicu hodnoty. Francúzskej vláde to umožňovalo, aby sa vyhýbala bolestivým hospodárskym reformám. Pre Francúzov, ktorí chcú reformy, je euro veľmi silné. Aby im vyhovovalo, malo by byť slabšie asi o 10 %. Keď k tomu nedochádza, vláda podporuje konjunktúru len programami, ktoré zvyšujú štátny dlh.

Na začiatku storočia Francúzsko a Nemecko presadili uvoľnenie maastrichtských kritérií pre rozpočty. V tom čase bol ich štátny dlh približne rovnaký. Nemecký dlh však časom začal klesať a dostal sa pod 70 % hrubého domáceho produktu (HDP). Štátny dlh Francúzska už onedlho môžu dosiahnuť 100 jeho HDP. K tomu môže dôjsť aj v situácii, keď Európska centrálna banka (ECB) už dlhší čas realizuje politiku ultralacných peňazí. Zdá sa, že Európska komisia (EK) vývoj situácie nechce vidieť. Stále schvaľuje výnimky.

Tri najväčšie svetové ratingové agentúry, Moody’s, Standard & Poor’s a Fitsch odňali najvyšší stupeň úverovej bonity Parížu už pred tromi rokmi.

Francúzsko má skostnatený trh práce. Zákonník práce, Code du Travail, má 4000 strán a reguluje všetko, od dĺžky toaletných prestávok po veľkosť okien v kanceláriách. Pamätá na všetko. Prepustenie zamestnanca trvá zamestnávateľovi niekedy roky.

Reklama

A napokon klesá výkonnosť francúzskeho priemyslu na HDP krajiny. Vlani klesol medziročne z 13,3 na 11,2 %. Je to aj tým, že na svetovom trhu klesá záujem o francúzsku priemyselnú produkciu. Vo Francúzsku klesá výroba osobných áut. Od roku 1999 sa znížila takmer na polovicu, kým v Nemecku ich ročná produkcia v rovnakom čase vzrástla o 8 %.

Hrozbou pre Francúzsko zostáva nereformovaný mzdový vývoj. Kým výkon ekonomiky nesilnie, mzdy zostávajú na konštantnej, pomerne vysokej úrovni.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:08

Bitcoin pokračoval v stredu v poklese už tretí deň po sebe, pričom v apríli zaznamenal najhorší mesačný výkon od konca roka 2022. Investori totiž sťahovali peniaze z kryptomien a ďalších rizikových aktív pred stredajším rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách.

13:46

Wall Street ukončila apríl výrazným poklesom. Dôvodom boli neuspokojivé údaje z ekonomiky a nárast výnosov štátnych dlhopisov. Investori čakajú na stredajšie rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách a predovšetkým na signály, či a kedy začne Fed uvoľňovať menovú politiku.

13:45

Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, “niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom”. “Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo,” dodal minister.

13:43

Polícia počas noci a v stredu na viacerých univerzitách v USA zasahovala proti demonštrantom, ktorí v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas. Desiatky osôb boli zadržané.

USA Palestína protesty univerzity
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstupili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu v New Yorku v utorok 30. apríla 2024
13:42

Väčšina Američanov je presvedčená, že Čína zneužíva sociálnu sieť TikTok na formovanie verejnej mienky v USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters/Ipsos. Prieskum sa uskutočnil počas schvaľovania zákona, podľa ktorého musí táto populárna platforma v USA do 270 dní od podpísania zákona prerušiť väzby s čínskou materskou spoločnosťou ByteDance. Inak jej hrozí zákaz. 

13:25

Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v domáce stavebníctvo postupne klesá, segment sa s týmto negatívnym trendom trápi už druhý mesiac po sebe. Zaostáva aj objem stavebnej produkcie. Pokles nálady spotrebiteľov podľa odborníkov súvisí s vývojom ekonomiky a dlhodobou vysokou infláciou. Oživenie trhu očakávajú najskôr v prvej polovici budúceho roku. Zhodli sa na tom odborníci z oblasti stavebníctva.

13:03

Saudskoarabské úrady v stredu po prívalových dažďoch zatvorili školy v niekoľkých regiónoch.

12:53

Najmenej 24 osôb prišlo v stredu o život v juhočínskej provincii Kuang-tung, keď sa tam zrútila časť diaľnice.

Nešťastie sa stalo približne o 2.10 h miestneho času (utorok 20.10 h SELČ).

12:38

Najmenej dve osoby prišli v stredu o život v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas ruského vzdušného útoku navádzanými bombami. Informovala agentúra AFP.

12:30

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v stredu Gruzínsko vyzval, aby rešpektovalo právo obyvateľov na pokojné zhromaždenia a nepoužívalo proti demonštrantom silu.

12:20

Indonézska sopka Mount Ruang v stredu vychrlila ďalšie horúce oblaky dymu a popola po utorkovej erupcii, pre ktorú zostali zatvorené školy a letiská. Indonézska geologická agentúra vyzvala ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň 7 kilometrov od kráteru sopky.

12:03

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Isaacom Herzogom v stredu ráno na úvod nového kola rozhovorov zameraných na dosiahnutie prímeria vo vojne v Pásme Gazy. Podľa Herzoga je prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym islamistickým Hamasom momentálne najvyššou prioritou.

Jicchak Herzog, Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a izraelský prezident Jicchak Herzog pózujú počas stretnutia v Tel Avive
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali