Totalitné praktiky? Na Trnavskej univerzite bolo voči študentovi iniciované konanie pre jeho politicky nekorektné názory

Totalitné praktiky? Na Trnavskej univerzite bolo voči študentovi iniciované konanie pre jeho politicky nekorektné názory

Bratislava 19. januára 2016 (HSP/Foto: printscreen blog denník n/printscreen Etický kódex truni.sk)

 

Študent Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity bude zrejme perzekvovaný kvôli svojim politickým názorom. Dekan Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity totiž inicioval voči študentovi Jozefovi Repkovi konanie, ktoré mu umožňujú interné predpisy školy.

Snímka z blogu, v ktorom Ján Benčík vymenúva všetky "neduhy" študenta Trnavskej univerzity
Snímka z blogu, v ktorom Ján Benčík vymenúva všetky “neduhy” študenta Trnavskej univerzity

Pred rokom 1989 bolo bežné, že voči študentom s názormi, ktoré neboli v zhode s názormi vládnuceho komunistického režimu, školy vyvodzovali dôsledky. Išlo hlavne o názory, ktoré takpovediac neboli v súlade s totalitnou ideológiu komunistickej strany a s jej vedúcou úlohou v spoločnosti. Na začiatku všetkého bol poväčšine nejaký udavač, ktorý dotičného nabonzoval na ŠTB alebo orgánom strany. Sú totalitné praktiky opäť v kurze? Je udávanie a perzekvovanie za názory zase akceptované?

Reklama

Známy treťosektorový bloger Ján Benčík, ktorý si svojím špicľovaním ľudí na internete vyslúžil prezývku “ŠTBenčík” alebo tiež Pepek Vyskoč, prednedávnom zverejnil blog, v ktorom sa pohoršoval nad politicky nekorektnými názormi študenta Trnavskej univerzity, Jozefa Repku, ktoré napísal na sociálnej sieti facebook.

Benčíkovi sa nepáčilo, že študent prejavuje sympatie k nacionalistom a politikom ako napríklad predseda ĽSNS, Marian Kotleba, predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec či Marián Magát. Repkove názory na Rómov a kritika prezidenta Andreja Kisku sú pre Benčíka taktiež neprijateľné.

Reklama

Celkovo z blogu Jána Benčíka musia byť smutní aj jeho fanúšikovia. Človek po jeho prečítaní pochybuje, že tento starý pán sa snaží bojovať proti extrémizmu a že mu ide naozaj o vec. Blog je totiž napísaný tak manipulatívne a súvislosti sú povytrhávané z kontextu a pospájané tak, že každého nevdojak napadne, či hlavným cieľom blogu namiesto boja za pravdu, nie je hlavne snaha niekomu poriadne uškodiť, zavariť, natrieť ho, čo sú tie najprimitívnejšie pudy a pohnútky.

Do prípadu sa aj na základe tohto Benčíkovho tendenčného blogu, ktorý kritizoval fakt, že na Trnavskej univerzite takýto študent študuje, ako budúci pedagóg, pustila aj samotná Univerzita, na ktorej Jozef Repka študuje.

“Zoznámil som sa s obsahom týchto vyjadrení a pokladám ich za absolútne neprijateľné a nebezpečné, pretože sú založené na princípe rasovej a sociálnej neznášanlivosti a obdive voči tomu najhoršiemu, čo, žiaľ, tvorí súčasť moderných dejín ľudskej civilizácie,” napísal Dekan Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity René Bílik vo vyhlásení, ktoré zverejnil na webovej stránke fakulty.

Dekan fakulty na základe týchto zistení inicioval voči študentovi konanie:

V tejto súvislosti som, rešpektujúc slobodu prejavu, no s vedomím jej hraníc, inicioval konanie, ktoré mi umožňujú interné predpisy našej vysokej školy. Súčasne chcem touto cestou poďakovať všetkým, ktorí mňa, mojich kolegov i vedenie univerzity o probléme informovali i všetkým, ktorí v mene zamestnancov i študentov na túto situáciu doposiaľ verejne kriticky reagovali.

Reklama

Je však v demokratickej spoločnosti normálne, aby boli študenti vystavovaní rôznym disciplinárnym konaniam len kvôli svojim názorom? Nemal by o takýchto veciach najprv rozhodnúť súd, lebo Trestný zákon obsahuje príslušné paragrafy.

Čo možno vyčítať študentovi, keď dokonca aj premiér Slovenskej republiky, Róbert Fico na poslednom sneme strany SMER-SD vyhlásil, že je potrebné skoncovať s politickou korektnosťou, že veci treba pomenovať pravými menami a proti tým čo v osadách nepracujú a zneužívajú sociálny systém treba rázne zakročiť?

Vyjadrenia dekana by sa teda mohli priamo dotýkať viacerých našich vrcholových predstaviteľov, pretože viacerí sú známi svojimi “rasistickými vyjadreniami”. Už tradične sa o Rómoch ako o parazitoch vyjadrujú poslanci Slovenskej národnej rady za stranu ĽSNS, ale môžeme si pripomenúť aj dávnejšie vyjadrenie premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, v ktorých sa premiér o Rómoch vyjadruje veľmi tvrdo a nekorektne, ako aj niektoré vyjadrenia Predsedu parlamentu Andreja Danka. Je pohodlné zaútočiť na študenta, ale kým títo politici nie sú za svoje vyjadrenia odsúdení, nemal by byť perzekvovaný ani študent.

Vyjadrenie dlhoročného premiéra Slovenskej republiky, v ktorom o Rómoch hovorí veľmi tvrdo si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Stanovisko našej redakcii poskytol dekan Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity 

V snahe dozvedieť sa o prípade viac a poznať stanovisko fakulty sme kontaktovali univerzitu a dekanovi René Bílikovi sme položili nasledujúce otázky:

Ako dekan Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave ste verejne  odsúdili vyjadrenia študenta Jozefa Repku. Zároveň ste inicioval konanie, ktoré vám umožňujú interné predpisy našej vysokej školy. Aké konkrétne  kroky ste podnikli?

Je pre vás prípustné, že iniciujete konanie pre vyjadrenia študenta Jozefa Repku napriek tomu, že najvyšší predstavitelia štátu – premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko – sa vyjadrujú podobne?

Vaša univerzita využíva štátne prostriedky. Odmietnete ich teraz, keďže sa premiér Fico a predseda parlamentu Danko vyjadrujú rovnako ako váš študent, ktorý podľa vás robí univerzite hanbu?

Pokladáte za správne, že Vy, ako dekan, ste hneď podľahli tlaku na základe jedného blogu uverejnenom na kontroverznom portáli Denníka N?

Zisťovali ste si fakty, overovali informácie? Ako ste to urobili?

Kde podľa vás končí sloboda slova? Kto má o nej rozhodovať? Nemyslíte si, že je to v kompetencii súdov?

Nepripomína vám váš postup práve postupy dekanov či rektorov počas socializmu, ktorí vyhadzovali zo škôl študentov, ak sa odvážili kritizovať Komunistickú stranu?

Je podľa Vás udavačské konanie Jána Benčíka v súlade s morálkou?

Reklama

Nepovažujete jeho blogy za manipulatívne a plné osočovania?

Vy sám sa stotožňujete s pánom Benčíkom a tým, čo robí?

Na tieto otázky dekan fakulty zareagoval nasledovne:

Ako dekan fakulty som reagoval na fakt, že náš študent šíri vo verejnom priestore názory, ktoré odporujú Etickému kódexu našej univerzity a sú vo verejnosti spájané práve s ňou. Preto som inicioval práve tento typ konania.

Znenie Etického kódexu je na webe Trnavskej univerzity. Pokiaľ ide o ostatné otázky, nebudem na ne odpovedať, pretože sa dotýkajú môjho politického názoru a ten ja z pozície dekana fakulty nebudem spájať s predmetnou vecou. Budem sa držať len toho, na čo som reagoval v oficiálnom stanovisku, pretože to ostatné jeho hranice presahuje.

Reklama

Nevieme preto presne, ktorý bod z Etického kódexu študent Jozef Repka porušil, pretože dekan fakulty odpovedal na naše otázky tak ako odpovedal. Možno sa však nazdávať, že Univerzite bolo nepríjemné, akým tónom na ňu treťosektorový bloger Benčík naráža, a študentovi na základe toho vyčíta porušenie bodu 7 “Slovami i konaním šíri dobré meno Trnavskej univerzity”.

Etický kódex študenta Trnavskej univerzity
Etický kódex študenta Trnavskej univerzity
Etický kódex študenta Trnavskej univerzity
Etický kódex študenta Trnavskej univerzity

Ľudia vo veku študenta Repku sú ešte plní ideálov, rôznych myšlienok, ktoré nie vždy správne vyhodnotia, možno niekedy konajú príliš impulzívne, prehnane a neuvážene. Hovorí sa, že ak dvadsaťročný človek nechce robiť revolúciu, tak nemá srdce a ak tridsaťročný chce ešte stále robiť revolúciu, tak nemá rozum. Ostáva nám len dúfať, že jeden zákerný blog nepokazí študentovi celý život. Prípadu sa budeme ďalej venovať.

Samuel Gdovin

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali