Sloboda slova je na Slovensku ohrozená. Aliancia nezávislých médií adresovala výzvu univerzitám

Sloboda slova je na Slovensku ohrozená. Aliancia nezávislých médií adresovala výzvu univerzitám

Bratislava 2.mája 2017 (HSP/Foto:TASR)

 

Prinášame vám výzvu Aliancie nezávislých médií, ktorej členom sú aj Hlavné správy. Táto výzva reaguje na udalosti, ku ktorým došlo v súvislosti s mediálnou konferenciou s názvom “Megatrendy a médiá”, ktorú organizovala 25. apríla Fakulta masmediálnej komunikácie v Trnave. Na konferencii mali vystúpiť šéfredaktor RTVS Lukáš Dika, šéf Centra spravodajstva Markízy Henrich Krejča, moderátor TA3 Peter Bielik a šéfredaktorka Nového Času. Pozvanie dostal aj zástupca denníka SME. Na túto konferenciu okrem uvedených bol so svojim príspevkom do diskusie pozvaný aj šéfredaktor mesačníka Zem a Vek, Tibor Eliot Rostás.

ANM výzva univerzitám

Práve táto skutočnosť pobúrila účastníkov mainstreamových médií, ktorí sa najprv pokúsili vyvinúť na univerzitu nátlak a keď videli, že to nepomôže a dekanka Dana Petranová, ktorá preukázala značné, dnes už treba povedať hrdinstvo, tomuto tlaku nepodľahne, z konferencie sa odhlásili. Viac sme o tom písali TU.

Reklama

Tento prístup, keď sa niekto pasuje za toho správneho novinára (v tomto prípade mainstreamoví novinári s RTVS, Markízy, TA3, Nový čas a SME), no miesto toho, aby so “zlými novinármi” (novinári z nezávislých médií – v tomto prípade Rostat zo Zem a vek) diskutoval a presvedčil publikum o tom, kto má pádnejšie argumenty, vyvíja na organizátora nátlak a žiada vylúčenie nepohodlných aktérov, je neprípustný. O to viac, že tento nátlak je vyvíjaný na univerzitu.

Bezradnosť mainstreamových novinárov, ktorí sa boja priameho argumentačného stretu s novinármi z nezávislých médií, ich iba usvedčuje z toho, že nemajú argumenty a ich obraz by sa v takomto strete, keď by boli usvedčení z mnohých lží, poloprávd, manipulácií a propagandy, rozsypal ako domček z karát.

Reklama

 

V tejto súvislosti Asociácia nezávislých médií vyslovuje nasledovnú výzvu:

Vážená akademická obec, kolegovia z univerzít, milí študenti a priatelia.

Sú to práve vzdelávacie inštitúcie a univerzity, ktoré boli už od nepamäti priestorom pre slobodné vyjadrenie názorov a postojov, hoci za bránami zúrilo inkvizičné šialenstvo v mnohorakých podobách.

V dnešných dňoch sa začínajú študenti a univerzity zneužívať ako hybná sila nátlaku na tvorbu mienky a politických názorov koordinovaných mimovládnym sektorom financovaným zo zahraničia.

Reklama

Korporátne médiá v rukách oligarchie a nadnárodného kapitálu sa v spoločnosti snažia vytvoriť dojem, že izolácia, ostrakizácia a sociálno-mediálna smrť všetkým, ktorí nesúhlasia s masívnou manipuláciou a cenzúrou je adekvátnu odpoveďou. Aktuálna diskusia na Medzinárodnej vedeckej konferencii o budúcnosti médií potvrdila, že zástupcovia hlavného mediálneho prúdu nie sú spôsobilí viesť vyváženú a racionálnu diskusiu, pred ktorou napriek avizovanej účasti utiekli (RTVS, Markíza, SME).

Namiesto dialógu volia cestu nenávisti, zastrašovania a polarizácie. Znásilňujú študentov a štvú ich proti vlastným pedagógom ale aj proti autoritám podsúvaním nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Vedenie trnavskej univerzity UCM však tomuto tlaku odolalo a vytvorilo priestor pre spájanie a synergiu všetkých univerzít, ktorým slobodná autonómia názorového spektra nie je ľahostajná.

Dekanka doc. Dana Petranová v prítomnosti vedenia a rektora tento postoj vyjadrila slovami: „Radšej budem ex dekanka, ktorá sa bude môcť pozrieť do zrkadla, ako dekanka zahnaná do kúta.“

Vzácni kolegovia, milí študenti, v dnešných časoch štúrovskej národno-revolučnej obrody vás žiadame, aby ste aj vy prejavili osobnú statočnosť a priestor univerzít nedovolili ovládať tlakom spôsobeným z financovania niektorými mimovládnymi organizáciami akou je Sorosova OSF. Na svojom nadchádzajúcom stretnutí sa George Soros dokonca stretáva s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudeom Junckerom aby mohol vyvinúť účinnejší nátlak na vedenie európskych štruktúr, čo je v príkrom rozpore s elementárnymi princípmi demokracie. Nenechajme sa zastrašiť, ovládať a znásilňovať mocou, ktorá nás chce pripraviť o základné ľudské práva ukotvené v ústave – slobodu slova a prejavu.

Držme spolu a aj naďalej chráňme voltairovské zásady slobodného vyjadrovania názorov v diskusiách, kde sa tvorí demokracia a už v zárodku zamedzuje totalite.

Reklama

Asociácia nezávislých médií

Túto výzvu už podpísalo viac ako 650 respondentov. Z nich vyberáme:

Jozef Banáš – spisovateľ a bývalý viceprezident Parlamentného zhromaždenia NATO

RNDr. Peter Čalovka – Nezávislý geopolitický analytik

JUDr. Ján Čarnogurský – advokát a bývalý predseda vlády SR

PhDr. Michal Dieneš, CSc. – súkromný podnikateľ

Doc. Ing. Ján Dudáš, DrSc. – fyzik, elektrotechnik, autor knihy Absurdity vysokých škôl a inteligencie

Ing.Marián Filo – aktivista za slobodu v očkovaní

JUDr. Ľubomír Hlbočan – advokát

Prof. Juraj Hraško DrSc. – Bývalý minister životného prostredia a slovenský veľvyslanec vo Švajčiarsku, zakladateľ modernej slovenskej pedológie (vedy o pôde)

Reklama

Akad.mal. Viliam Hornáček – predseda združení slovenskej inteligencie KORENE, Slovakia plus a obnovená SNR

Mgr. Pavol Ičo – literárny historik

Akad.mal. Frank Jalšovský – Akademický maliar

MUDr. Andrej Janco – prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov

MUDr. Ján Lakota CSc. – Onkológ a vedecký pracovník Ústavu experimentálnej onkológie SAV a Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave

Reklama

Ing. Bc. Jiří Mihola, CSc. – vysokoškolský pedagóg, správca pobočky Poradne antropologickej biotypológie

Ing. Filip Rázga, PhD. – Vedecký pracovník ústavu polymérov SAV

Jozef M. Rydlo, člen Slovenského ústavu, dr. prof. – predseda Únie slovenských spisovateľov, umelcov a kultúrnych tvorcov žijúcich mimo územia Slovenska, podpredseda Zahraničného výboru NRSR v IV. volebnom období (2006-2010)

prof. PhDr. Ing. Josef Šmajs, CSc. – profesor filozofie na Masarykovej univerzite v Brne

Mgr. Ľudovít Števko – publicista, podpredseda Slovenskej asociácie novinárov

Reklama

PhDr. Viktor Timura, CSc. – filozof a kulturológ

prof.Ing.Jozef Zajac, DrSc. – vysokoškolský učiteľ Stavebná fakulta STU, Bratislava

Ing. Mnislav Zelený – etnológ, spisovateľ, bývalý veľvyslanec ČR v Kolumbii a Ekvádore

Výzvu podpísať a viac sa o nej dozvedieť môžete TU.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali