ŠIROKÉ: História obce pod Braniskom siaha do 13. storočia

ŠIROKÉ: História obce pod Braniskom siaha do 13. storočia

Široké 29. decembra (TASR) – Dejiny obce Široké, okres Prešov, ktoré leží na hranici medzi šarišským a spišským regiónom, asi 30 kilometrov od krajského mesta, siahajú do 13. storočia, kedy sa tu objavili usadlosti.

Podľa historických záznamov sa prvá písomná zmienka o dedine Široké pod pohorím Branisko objavuje v roku 1320 v záznamoch o dedičskom rozdelení majetkov. Názov obce sa v rôznych obmenách používal po celý čas, svoje dnešné pomenovanie Široké sa definitívne ustálilo až v roku 1920.

Na základe cirkevných záznamov z mája 1773 bolo v tejto dedine 808 katolíkov a 16 evanjelikov. O takmer 200 rokov neskôr v roku 1935 mala 1084 obyvateľov z toho 1051 Čechoslovákov, dvoch Nemcov, 19 Židov a 12 iných cudzincov. Dnes tu žije takmer 2500 občanov a takmer 100 percent sa hlási k slovenskej národnosti.

"Našim symbolom zostáva stále pohorie Branisko. Jeho vrchy sú vyobrazené aj v obecnom erbe, kde na trojvrší sedí strieborný sokol s rozopätými krídlami," uviedol starosta obce Stanislav Bartoš. Ten verí, že sokol predstavuje aj dravosť a úsilie obce rozvíjať sa v dnešnej náročnej dobe.

Reklama

Dôkazom toho sú investície. Obec vybudovala v posledných rokoch polyfunkčný dom so zdravotným strediskom, opravuje komunikácie. Z vlastných zdrojov opravili kaplnku a cintorín a plánuje postaviť športové centrum.

V dedine je základná, materská i základná umelecká škola, ale aj centrum voľného času. O záujmovú činnosť sa však starajú aj športové kluby. Okrem futbalu, bedmintonu či stolného tenisu, sa mládež venuje aj hasičskému športu a pevné miesto v obci má aj motokros.

Reklama

Tradíciu motoristického športu tu udržiava Cross team Široké, ktorý začal písať históriu v 50 rokoch minulého storočia.

"Na svoju činnosť využívame dvojkilometrový okruh, ktorý spĺňa medzinárodné parametre. S motoristickým športom v Širokom sa neodmysliteľne spája meno niekoľkonásobného majstra republiky Ladislava Katriňáka. To že jablko nepadlo ďaleko od stromu potvrdzuje aj jeho syn Jaroslav," hovorí člen teamu Marián Čarný.

Z tejto obce pochádzali aj rodičia známeho hráča amerického futbalu Charlesa Philipa Bednarika, ktorí sa v roku 1920 sa vysťahovali do USA za prácou. Bednarika koncom 60. rokov minulého storočia uviedli so Siene slávy amerického futbalu.

Okrem neho tu však majú korene aj ďalšie známe osobnosti. Jedno z nich je rodák zo Širokého, spisovateľ Andrej Zábredský, ktorý je autorom románov a rozhlasových hier.

Ľudia v tejto oblasti sa oddávna živili predovšetkým poľnohospodárstvom, ale mnohí sa venovali aj stolárstvu, nakoľko tu bolo množstvo lesov. V súčasnosti sa v obci nachádza päť stolárskych dielní, ktoré zabezpečujú živobytie desiatkam ľudí. Prevádzka jednej z nich sa postupne rozrastá za dedinou smerom na stúpanie k horskému priechodu.

Reklama

"Pracuje u nás desať ľudí a orientujeme sa na interiérové prvky. Výrobky z tejto dielne sú napríklad na hrade Slovenská Ľupča. Najďalej sa asi dostali do ruského divadla v Ufe," hovorí konateľka spoločnosti Anna Bartková.

Dnes je najväčším zamestnávateľom v obci známa spoločnosť, ktorá vyrába nealkoholické nápoje, v ktorej pracuje vyše 100 ľudí. Okrem toho je tu aj menšia strojárska firma.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe videozáznam.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR vydáva o obci Široké sériu spravodajských materiálov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali