KĽDR uskutočnila skúšku vodíkovej bomby. Trump nazval KĽDR naničhodným štátom a hrozbou i hanbou pre Čínu

KĽDR uskutočnila skúšku vodíkovej bomby. Trump nazval KĽDR naničhodným štátom a hrozbou i hanbou pre Čínu

Pchjongjang 3. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Koji Sasahara)

 

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Ilustračné foto

Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť dnes otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety.

Reklama

V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky KĽDR došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12:20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo približne desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste.

Niekoľko hodín predtým Severná Kórea vyhlásila, že jej vedci vyvinuli modernú vodíkovú bombu, ktorá sa dá pripevniť na medzikontinentálnu balistickú strelu.

Reklama

 

Čína, Nórsko a Švédsko rozhodne odsúdili najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR

Čína rozhodne odsúdila najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Pchjongjang uskutočnil jadrovú skúšku napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva a napriek skutočnosti, že čínska vláda takýto postup “rozhodne odsudzuje”.

“Čína spolu s medzinárodným spoločenstvom… neochvejne presadzuje denuklearizáciu Kórejského polostrova a zachovanie mieru a stability” v tejto oblasti, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Severokórejskú skúšku údajne vodíkovej bomby odsúdilo aj Nórsko a Švédsko. Nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na tento krok Pchjongjangu rozhodne zareagovalo.

Reklama

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová na Twitteri uviedla, že “najnovšia skúška je ohrozením svetového mieru a stability”.

 

Najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR odsúdilo Francúzsko, Rusko aj šéfka diplomacie EÚ

Francúzsko, Rusko a ďalšie krajiny odsúdili najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

Francúzsky prezident Emmanuel Macron skúšku v písomnom vyhlásení rozhodne odsúdil a vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN, aby na toto najnovšie porušenie medzinárodného práva zo strany KĽDR rýchlo reagovali. Na “jednotnú a jasnú reakciu” vyzval podľa agentúry AP francúzsky prezident aj Európsku úniu a dodal, že “medzinárodné spoločenstvo” musí k tejto najnovšej provokácii pristupovať s “maximálnou neoblomnosťou”.

Jadrovú skúšku odsúdila aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, podľa ktorej test predstavoval obrovskú provokáciu a tiež “vážnu hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť”.

Reklama

“Odkaz Európskej únie je jasný: KĽDR musí upustiť od svojich programov – jadrového, zbraní hromadného ničenia aj balistických rakiet -, a to úplným, overiteľným a nezvrátiteľným spôsobom a musí tiež okamžite zastaviť všetky (s nimi) súvisiace činnosti,” uviedla podľa agentúry DPA Mogheriniová.

Severnú Kóreu ďalej vyzvala, aby pristúpila k “dialógu” s cieľom dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Dodala, že ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa touto otázkou budú zaoberať už na budúcotýždňovom stretnutí v estónskej metropole Tallinn.

Jadrovú skúšku KĽDR odsúdila aj Moskva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že skúška si vyžaduje “čo najdôraznejšie odsúdenie” a vyzvalo na začatie okamžitého dialógu a rokovaní s KĽDR, pričom potvrdilo svoju pripravenosť na účasti na nich. Podľa Moskvy je toto jediný spôsob, ako vyriešiť problémy Kórejského polostrova vrátane toho jadrového.

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že jadrová skúška si vyžaduje čo najdôraznejšiu odpoveď vrátane nových sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN, ktorá prispeje k “úplnej izolácii” KĽDR.

Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga zase povedal, že sankcie voči KĽDR by mali zahŕňať opatrenia obmedzujúce obchod s ropnými produktmi. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano jadrovú skúšku podľa stanice BBC označil za úplné nerešpektovanie medzinárodného spoločenstva a tiež “mimoriadne poľutovaniahodný čin”.

 

USA: Trump nazval KĽDR naničhodným štátom a hrozbou i hanbou pre Čínu

Americký prezident Donald Trump reagoval dnes na sociálnej sieti Twitter na najnovšiu jadrovú skúšku Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Izolovanú komunistickú krajinu pritom označil za “naničhodný štát”, ktorého “slová aj činy ostávajú aj naďalej nepriateľské a nebezpečné voči Spojeným štátom”. KĽDR okrem toho americký prezident nazval tiež “obrovskou hrozbou” a zároveň “hanbou” pre susednú Čínu.

“Severná Kórea je naničhodný štát, ktorý sa stal veľkou hrozbou a hanbou pre Čínu, ktorá sa snaží pomáhať (pri riešení situácie), ale len s veľmi malým úspechom,” napísal Trump v sérii svojich dnešných tweetov. Dodal, že Južná Kórea teraz prichádza na to, čo jej on sám už vravel, a síce, že ustupovanie Severu nebude fungovať. KĽDR totiž podľa jeho slov “rozumie iba jedinej veci!”. Týmito slovami Trump zrejme narážal na zvýšenie medzinárodného tlaku voči tejto izolovanej krajine.

KĽDR uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky Severnej Kórey došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12.20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo asi desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste.

Merkelová s Macronom: Provokácia Pchjongjangu dosiahla nový rozmer

Najnovšiu jadrovú skúšku Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) odsúdili dnes lídri mnohých krajín vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá podľa svojej kancelárie uviedla, že provokácia zo strany KĽDR dosiahla v poradí šiestou jadrovou skúškou “nový rozmer”.

Reklama

Merkelová dnes telefonovala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Obaja následne vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom “čo najdôraznejšie odsúdili” najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR.

Zhodli sa aj na tom, že provokácia Pchjongjangu “dosiahla nový rozmer”, informovala agentúra AP. Zároveň zdôraznili, že medzinárodné spoločenstvo musí na túto novú eskaláciu napätia reagovať “jednomyseľne a rozhodne”.

Macronova kancelária zároveň informovala, že francúzsky prezident sa spoločne s Merkelovou a talianskym premiérom Paolom Gentilonim dohodli na potrebe “dôraznejšej medzinárodnej reakcii” voči KĽDR vrátane prijatia nových sankcií zo strany EÚ.

Potrebu prijatia tvrdších opatrení zo strany medzinárodného spoločenstva voči severokórejskému režimu vyjadrila aj britská premiérka Theresa Mayová.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že “NATO je znepokojené destabilizačným správaním Pchjongjangu, ktoré predstavuje hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť” a KĽDR v mene Aliancie vyzval, aby okamžite ukončila svoj jadrový program aj program balistických rakiet a obnovila dialóg s medzinárodným spoločenstvom.

Reklama

 

USA: Trump pohrozil sankciami voči krajinám obchodujúcim s KĽDR

Americký prezident Donald Trump pohrozil dnes prerušením obchodných stykov so všetkými krajinami, ktoré obchodujú so Severnou Kóreou. Reagoval tak na najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

“Spojené štáty zvažujú, okrem iných možností aj to, že zastavia všetok obchod s akoukoľvek krajinou, ktorá obchoduje so Severnou Kóreou,” napísal prezident na Twitteri.

Trumpova hrozba je vnímaná ako vyhrážka Číne, ktorá sa na obchode s KĽDR podieľa približne 90 percentami, priblížila agentúra Jonhap.

Citovaný príspevok na Twitteri zverejnil Trump tesne pred stretnutím so svojimi poradcami z oblasti národnej bezpečnosti, ktorých zvolal po dnešnej údajne úspešnej skúške severokórejskej vodíkovej bomby.

Reklama

Trump dnes na túto udalosť reagoval sériou tweetov, KĽDR v nich označil za “darebácky štát”, ktorého “slová aj činy ostávajú aj naďalej nepriateľské a nebezpečné voči Spojeným štátom”. KĽDR zároveň nazval “obrovskou hrozbou” a “hanbou” pre susednú Čínu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali