Der Spiegel: „Výroky vrchného veliteľa spojených síl NATO v Európe podkopávajú reputáciu Západu“

Der Spiegel: „Výroky vrchného veliteľa spojených síl NATO v Európe podkopávajú reputáciu Západu“

Berlín, 9. marca 2015 (HSP/Foto: TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Mnohé západoeurópske média pomaly začínajú meniť svoju rétoriku voči dianiu na Ukrajine, Rusku a ozbrojenému konfliktu na juhovýchode Ukrajiny. Poukazujú na čudné hry a klamstvá niektorých vrcholových predstaviteľov NATO

Týka sa to hlavne amerických vojenských veliteľov v Európe a predstaviteľov Bieleho domu. Der Spiegel poukazuje na to, že vyjadrenia mnohých prívržencov tvrdej línie vo vzťahu k Rusku, ako napríklad vrchný veliteľ spojených ozbrojených síl NATO v Európe Philip Breedlove, alebo hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Victoria Nulandová, vedú k nespokojnosti mnohých politikov, analytikov a bežných obyvateľov Európy.

Reklama
Hlavný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove

„Nie je to však iba „neúnavný“ Philip Breedlove, kto spôsobuje podráždenosť Europanov. Aj ďalšie „akčné tváre“ obyvatelia kontinentu taktiež vnímajú ako prekážku k pokusom nájsť diplomatické riešenie ukrajinského konfliktu. Ich cieľom sú dodávky zbraní na Ukrajinu. Keďže majú spoločné ciele, títo rôzni ľudia podnikajú spoločné kroky a majú spoločnú stratégiu,“ prízvukujú novinári Der Spiegelu.

Podotýkajú, že hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Victoria Nulandová v stredu prehlásila, že na Ukrajine sa nachádzajú tisíce ruských vojakov, ale nie je to pravda. Taktiež pripomínajú, že na februárovom stretnutí za zatvorenými dverami vo Washingtonu Victoria Nulandová označila rozhodnutie Angely Merkelové vydať sa do Moskvy na rokovania s Vladimírom Putinom za „hlúposť“, pretože to zjavne protirečilo záujmom americkej administrácie.

Reklama

Der Spiegel prízvukuje, že Američania sa ani nepokúšajú skrývať svoj pohŕdavý pohľad na obyvateľov Európy. Preto klamú a chcú riadiť celé dianie v Európe. Novinári pripomínajú, že európski experti vyvrátili všetky Breedloveho a Nulandovej tvrdenia a lži a prízvukujú, že títo vysokí americkí vysokopostavení činitelia svoje klamstva nestiahli a ani sa za ne neospravedlnili.

V tejto súvislosti pripomínajú „senzačné“ prehlásenie vedenia NATO inšpirované Breedloveom o ruských jednotkách a technike, ktoré sa z ničoho nič objavili na ukrajinskom území. Nemeckí novinári konštatujú, že podobné „senzácie“ už niekoľko mesiacov vyvolávajú rozpaky v kancelárii Angely Merkelovej a nemecká vláda sa obáva, že výroky vrchného veliteľa spojených síl NATO v Európe podkopávajú reputáciu Západu.

Der Spiegel poukazuje na to, že sa stalo už viac razy, keď Spojené štáty predkladali jemne povedané „nepresné údaje o udalostiach na Ukrajine.“ Pripomínajú, že jedna z podobných epizód sa odohrala iba pred niekoľkými týždňami – tesne pred stretnutím Normandskej štvorky v Minsku. Vtedy vrchný veliteľ pozemných vojsk USA v Európe Ben Hodges urobil ďalší senzačná objav: spomínal neznáme ruské armádne jednotky, ktoré sa údajne zúčastňujú na bojových operáciách na juhovýchode Ukrajiny.

Nemeckí novinári poukazujú aj na zaujímavú „zhodu náhod“: hneď na to vedenie ukrajinskej armády tiež vyhlásilo, že na územie Luganskej oblasti z Ruska vyslali niekoľko desiatok tankov a reaktívnych delostreleckých systémov. Nemeckí novinári ironizujú nad tým, že najprv tieto „ruské“ jednotky zbadali spoza veľkej mláky – z Washingtonu a až potom z Kyjevu. Naznačujú, kto bol zdrojom tejto informácie.

Der Spiegel podčiarkuje, že Berlín bol týmito prehláseniami znepokojený s okamžite sa obrátil na svoju výzvednú službu BND. Nemecké tajné služby žiadne „zjavenia“ ruských vojsk na území Ukrajiny nepotvrdili. Disponovali akurát tak niekoľkými fotografiami obrnených transportérov, ktoré však nevedeli „zaradiť teritoriálne“: nevedeli, komu patrili – ukrajinskej armáde alebo povstalcom. Nemeckí vojenskí experti však vylúčili, že by tieto transportéry poslali z Ruska. Preto nemeckí novinári prízvukujú, že aj dodnes zostáva záhadou, z akých zdrojov Ben Hodges čerpal svoje informácie, presnejšie povedané dezinformácie…

Reklama

eu

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:44

Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. “Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou,” uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom.

18:14

Rusko v utorok oznámilo začiatok prvej fázy plánovaných vojenských manévrov s použitím taktických jadrových zbraní neďaleko Ukrajiny. Podľa Moskvy ide o reakciu na “hrozby” zo strany Západu.

18:01

Najnovší prieskum Eurobarometer potvrdzuje pozitívne postoje občanov EÚ k viacjazyčnosti. Podľa prieskumu sa prevažná väčšina Európanov (86 percent) domnieva, že každý v EÚ by mal hovoriť aspoň jedným cudzím jazykom. Prieskum v utorok zverejnila Európska komisia (EK).

18:00

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok požiadal západné krajiny, aby zvážili možnosť zostreľovania ruských rakiet nad ukrajinským územím s cieľom zlepšiť ochranu ukrajinských miest pred ruskými útokmi.

17:51

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude môcť nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok definitívne schválili.

17:37

Jiří Vacula, ktorý v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol, bol prepustený na slobodu. Z 15-ročného trestu si odpykal viac než dve tretiny.

17:25

Obeťou na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru, ktoré sa v utorok dostalo do silných turbulencií a núdzovo pristálo v thajskom Bangkoku, je 73-ročný Brit. Viac než 30 pasažierov utrpelo zranenia, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

16:45

Izrael v utorok vyzval “národy civilizovaného sveta”, aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) o vydanie zatykačov na členov izraelskej vlády a deklarovali, že by takéto zatykače v prípade ich vydania nerešpektovali. S odvolaním sa na hovorcu izraelskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

16:39

Izraelské úrady v utorok pri hraniciach s Pásmom Gazy zhabali kameru a vysielacie zariadenie tlačovej agentúry Associated Press (AP). Ako dôvod uviedli porušenie nového opatrenia izraelskej vlády o zastavení činnosti spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali