Consortiumnews: Za klamstvo USA o Ukrajine zaplatia jednoduchí Američania

Consortiumnews: Za klamstvo USA o Ukrajine zaplatia jednoduchí Američania

Washington 25. septembra 2014 (HSP/RT/Foto:TASR)

 

Administratíva amerického prezidenta plánuje utratiť 1 bilión dolárov na obnovenie jadrového arzenálu krajiny, píše novinár Robert Perry na portáli Consortiumnews. Podľa autora, to bude poriadny úder po vrecku amerických daňových poplatníkov spôsobený angažovanosťou amerických médií, ktoré prezentujú ukrajinskú krízu ako agresiu Ruska

Obamova administratíva plánuje investovať najmenej 1 bilión dolárov do modernizácie svojho jadrového arzenálu, píše vo svojom článku novinár Robert Perry na portáli konzorcia News. To je cena, ktorú musia Američania zaplatiť za “antiruský uklon” hlavných amerických médii pri osvetľovaní ukrajinskej krízy

Reklama
Ilustračné foto

Vo svojom typicky neobjektívnom článku noviny New York Times odôvodnili tieto plány modernizácie tým, že Rusko “sa vydalo po ceste vojny” a dodali, že Kongres prejavuje len malý záujem o zníženie počtu jadrových zbraní vzhľadom na rastúcu konfrontáciu s Moskvou. 

Pritom ukrajinská kríza bola typickým príkladom skresľovania informácií a faktov hlavnými americkými médiami, ktoré prinášajú o konfliktoch za hranicami Spojených štátov. Jednou z takýchto nimi prezentovaných téz je aj myšlienka, že ruský prezident Vladimir Putin vyprovokoval ukrajinskú krízu, aby prinavrátil územie patriace Ruskému impériu.

Reklama

Tento scenár, myslí si novinár, však už dávno rozpracovali vplyvní americkí neokonzervatívci obracajúc svoj zrak smerom k Putinovi, ktorý pomohol urovnať sýrsku krízu tým, že donútil Baracka Obamu vzdať sa plánov na letecké údery na Sýriu. Týmto činom sa ruský prezident okamžite dostal na prvé miesto na zozname nepriateľov neokonzervatívcov, z ktorých časť si okamžite uvedomila, že jeho slabým miestom je Ukrajina.

Mnoho prominentných neokonzervatívcov bolo na ukrajinskej kríze zainteresovaných od samého počiatku. Preto námestnička ministra zahraničných vecí Spojených štátov Victoria Nulandová prehlásila, že Spojené štáty vyčlenili 5 miliárd dolárov na “európske ašpirácie” ukrajinskej opozície a senátor John McCain vystúpil na jednom pódiu spolu s pravicovou stranou “Sloboda”, ktorú rok predtým Europarlament nazval “xenofóbnou”. Práve ukrajinský neonacisti, uvádza autor článku, zohrali kľúčovú rolu pri zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča.

“Aby sme mohli predpokladať, že ruský prezident vyprovokoval zvrhnutie Janukovyča, pretože si chcel akýmsi zamotaným spôsobom uvoľnil územie, museli by sme následne uveriť, že Putin donútil EÚ urobiť neuvážené návrhy o asociácií, zorganizoval masové protesty na Námestí nezávislosti, presvedčil neonacistov zo západnej Ukrajiny, aby hádzali zápalné bomby na policajtov a manipuloval s Nulandovou aj s McCainom, aby ich kroky koordinoval s prevratom, pri tom otvorene podporoval myšlienku Janukovyča usporiadať nové voľby v súlade s ukrajinskou ústavou,” úsmevne popisuje Perry.

Aj keď za takýto “bláznivý výklad udalostí” by sa červenali aj najzarytejší podporovatelia konšpiračných teórií, chytráci z oficiálneho Washingtonu im veria. Pokiaľ sa však novinár odvážil tvrdiť, že Putin bol zaneprázdnený olympijskými hrami v Soči a udalostí na Ukrajine ho zaskočili, okamžite dostane nálepku “bábka Moskvy”.

Za týchto podmienok, podotýka novinár, chytráci a tzv. “odborníci”, objavujúci sa na obrazovkách amerických televízii a vyjadrujúci všeobecnú múdrosť sú vždy tí správni chlapíci. Vyzerajú “cool”, stojac v opozícii voči “darebákovi” Putinovi a podporujúc “svätých” demonštrantov na Majdane.

Reklama

To znamená, že neokonzervatívci získavajú súčasne finančné aj ideologické výhody. Zničením krehkého spojenectva medzi Obamom a Putinom zo zreteľom na Sýriu a Irán, získali väčšiu kontrolu nad blízko východnou politikou USA. Ešte z prozaickejšieho pohľadu, nová studená vojna umožní neokonom zvýšiť vojenské výdavky a časť z týchto prostriedkov skončí v ich spoločnostiach.

Hlavnou porazenou stranou v tomto konflikte sú ľudia z Ukrajiny, najmä ruskí obyvatelia na východe krajiny, z ktorých tisíce bolo zabitých vládnymi delostreleckými vojskami. Vojna v Donbase viedla k migrácii jedného milióna ľudí a zanechala priemysel v troskách. Samozrejme, píše Perry, podľa amerických médií, celá ťarcha zodpovednosti leží na Putinovi, ktorý “podviedol obyvateľov regiónu propagandou o neonacistoch” a povzbudil ich, aby neakceptovali “legitímnu” vládu Kyjeva.

Obeťami týchto machinácii politikov a popredných amerických médií budú aj americkí daňoví poplatníci, ktorým predložia účet za novú studenú vojnu. Bez ohľadu na to, aká je bláznivá konšpiračná teória o Putinovej snahe po obnovení Ruského impéria, stala sa hlavným dôvodom, aby Američania minuli 1 bilión dolárov na obnovenie jadrového arzenálu krajiny, a nie na zníženie počtu jadrových bômb z 1000 na 900, ako bolo pôvodne plánované. Takže jeden pseudoexpert Harry Sarmor vysvetlil pre New York Times: “Hlavným faktorom, ktorý zmenil vývoj situácie, bola invázia Putina na Ukrajinu. Táto udalosť zničila akékoľvek snahy na zníženie počtu jadrových zbraní a jednostranné zníženie sa stalo politicky nemožné”.

“Na tomto príklade môžeme vidieť, ako preháňanie novinárov a chytrá rétorika neokonov v prospech ich vlastných záujmov môžu stáť amerických daňových poplatníkov obrovské množstvo peňazí a svet urobiť oveľa nebezpečnejším“, – uzatvára Robert Perry.

 jf

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali