Aká je Sheila Sz., žena, ktorá pálila korán? Prezradili jej priatelia. Česi idú páliť korány na jej podporu

Aká je Sheila Sz., žena, ktorá pálila korán? Prezradili jej priatelia. Česi idú páliť korány na jej podporu

Slovensko 20. februára 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube, TASR-Branislav Račko)

 

Len 24-ročnú Ružomberčanku Sheilu Sz. obvinili zo zločinu výroby extrémistických materiálov v spolupáchateľstve, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, ako i prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, za ktorý jej hrozí trest od troch do šiestich rokov. Mladá žena sa aktuálne nachádza vo väzbe, ktorú schválil sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

Na snímke z videa Sheila Sz. páli korán

Samotné obvinenie zo zločinu výroby extrémistického materiálu vyvoláva u ľudí rôzne reakcie. Sheila Sz., ktorá má na sociálnej sieti aj profil s menom Adriana M. totiž vo videu publikovanom ešte v decembri minulého roka ukazuje knihu s nápisom The Quran. Sama o nej tvrdí, že ide o korán. Následne z knihy vytrháva strany, hádže ich na zem. Vo videu je tiež vidieť, že jednou zo strán si poutiera zadok. Knihu tiež pomočí a následne ju zapáli.

Reklama

 

Akcia „Setkání u plamenů“

Reklama

Správa o zatknutí sa Sheily Sz. rezonuje aj u našich susedov v Čechách, kde to nazvali novodobý „hon na čarodejnice“. Ešte pred zatknutím mladej ženy vznikla akcia „Setkání u plamenů“ alebo tiež spáľme knihu nenávisti. Avšak následne, ako sa mediálne rozšírila správa o jej zatknutí a obvinení, došlo k rozšíreniu akcie, takže sa nebude konať iba v Prahe ale aj v ďalších mestách Českej republiky.

„Pálenie knihy ako také, nie je trestný čin. Založenie ohňa na vybraných miestach tiež nie je trestné. Chcela by som poprosiť všetkých rebelov, radikálov a xenofóbov, aby sa zdržali akýchkoľvek prejavov nenávisti. Naša rebélia je náš protest naše vyjadrenie a náš postoj k islamu, preto na akciu neberte vlajky (samotné vlajky boli dodatočne povolené poz. red.), odznaky a iné štátne symboly. Po dobu pálenia koránov by mal mať každý pripravenú vetu, prečo islam v našej krajine nechce. Mám pripravené úryvky z Koránu, kde je vyjadrená nenávisť k neveriacim, tak si trochu prečítame. A ešte jedna maličkosť pre rasisticky založených aktivistov. Poprosil ma Vít Hassan, či si môže urobiť fotky, tak ho nechajme fotiť,“ uvádza sa vo výzve, ktorá je podľa publikovaných informácií priebežne Facebookom mazaná.

Protestné pálenie Koránu by sa dnes malo uskutočniť na miestach, ako napríklad Olomouc, Teplice, Nymburk, Brno, Krkonoše, Zlín, Karlovy Vary, Mělník, Hradec Králové. Podľa publikovaných informácií sa ďalšie mestá lavínovite pridávajú a zrejme ich budú desiatky. Zároveň je tiež možné, že akcie budú v niektorých mestách na viacerých miestach, keďže niektoré sú označené ako súkromné akcie.

Česi na podporu stíhanej Slovensky zorganizovali aj petíciu. Vytvoril ju Peter Hlaváč, v ktorej sa odvoláva na skutočnosť, že mladá žena si knihu kúpila a je jej výhradným majetkom. Takže podľa petície musí mať zaručenú slobodu so svojím majetkom nakladať podľa svojho uváženia.

Na snímke Sheila Sz. prichádza na rozhodovanie o vzatí do väzby na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici 19. februára 2017

Aktivisti sa zároveň odvolávajú aj na prípad z Francúzska, kedy bol súdom oslobodený Francúz, ktorý zapálil Korán a následne ho pomočil. Svoj čin zverejnil na internete. V jeho prípade Štrasburgský súd rozhodol, že video neprekročilo hranice slobody vyjadrovania.

Reklama

Ďalším príkladom je tiež Čech Martin Konvička, ktorý pálil stránky Koránu pred brnenskou mešitou. Česká polícia rozhodla, že trestný čin spáchaný nebol.

 

Reakcie a nereakcie facebookových priateľov

Priatelia Sheily, ktorých sme oslovili na sociálnej sieti, ju vnímajú najmä ako bláznivé dievča. „Je to dobré bláznivé dievča, plné pozitívnej energie. Čo sa moslimov týka, neverím, že by bola schopná útočiť,“ uviedol nám jej priateľ S. H.. Na otázku, či jej kritiku islamu ovplyvnila nejaká negatívna udalosť, odpovedal: „ovplyvnilo ju to, čo i nás ostatných, a to je strach zo smrti či znásilnenia. Vidíme to každý deň v západnej Európe. Do toho vidíte ignoranciu zo strany represívnych zložiek a vlády. Myslím si, že jej počínanie nebola priama vyhrážka islamskému svetu, ale skôr varovanie vláde, aby sa prebrala. Môžem len podotknúť, že s každým slovom z jej videa úplne súhlasím a môj osobný názor na vec islamu a cigánov a toho, čo sa deje na Slovensku či v Európe, je totožný s jej názorom. Je to mladá kočka, ktorej rupli nervy zo šikany a bezmoci európskej i našej vlády.“

Ďalší z jej známych ju považuje za komunikatívnu, spoločenskú, priateľskú a zábavnú. „Len je proste proti terorizmu, utláčaniu jej blízkych a zastáva sa práv ľudí. Nebojí sa povedať všetko na rovinu. Je to vskutku vážená slečna, ktorej by som pomohol. Snaží sa chrániť nielen seba ale aj ľudí okolo nej. Vždy by som sa jej snažil pomôcť. Je to super slečna, ktorá sa nebojí povedať svoj názor a stojí si pevne za svojím cieľom v boji o lepší život pre všetkých bez rozdielu. Ale keď cíti nebezpečie, tak sa nevzdáva a bojuje… Záleží, ako sa kto správa k nej samej. Je to dobrý človek, trošku „třestiprdlo“, v dobrom slova zmysle,“ uviedol nám R. B.

Reklama

Ďalší z facebookových priateľov V. K. vysvetlil: „Verím jej! V podstate vystupovala ako solitérka, síce to niekomu môže pripadať ako provokácia, ale ja verím, že chce prebudiť v ľuďoch odvahu a odhodlanie. Keď sa nebojí ona, prečo by sme mali my! Je to statočné a priame dievča. Vážime si ju.“ Na otázku, či by dokázala naplniť svoje vyhrážky voči moslimom uviedol: „Nemyslím si, že by niekoho dokázala loviť! Reči plynú a voda tečie. Rozhodne nie.“

Mnohí priatelia však na naše otázky neodpovedali. Našiel sa aj prípad, kedy pani uviedla, že ju nepozná a v zozname priateľov ju nemá. Ona samotná však medzi priateľmi Sheily Sz. figurovala.

 

Reakcia bývalej moslimky z Českej republiky

Bývalá moslimka z Českej republiky, ktorá bola moslimkou 10 rokov,  v tom má jasno a žiada prepustenie Sheily, o ktorej hovorí ako o neprávom uväznenej. Dobre pozná Korán a vo svojom videu uvádza, že vo svojej podstate je islam nenávistný voči nám všetkým – nemoslimom. Tvrdí, že chrániť moslimov je to isté ako chrániť napríklad pedofilov. Zamýšľa sa nad tým, že ak vláda chráni moslimov, ktorí sa verejne vyhrážajú nemoslimom, podpaľujú synagógy a podobne, nech sa potom vláda nečuduje, ak ľudia vyhlásia neposlušnosť. Vo svojom videu ďalej tvrdí, že v Koráne je 349 veršov nenávisti a 180 veršov násilia a brutality.

Celé video bývalej moslimky z Českej republiky si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:16

Islamistické hnutie Hamas odmieta súčasný návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy, chce však pokračovať v rokovaniach.

08:09

Parlament Šalamúnových ostrovov zvolil vo štvrtok za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Jeremiaha Maneleho. Ten prisľúbil pokračovať v zahraničnej politike tichomorskej ostrovnej krajiny, ktorou sa priblížila k Číne.

08:03

Rusko rozdalo členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo.

07:54

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

07:43

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

07:32

Najmenej 13 ľudí utrpelo v stredu večer zranenia v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, keď ho zasiahla ruská balistická raketa, ktorá spôsobila veľký požiar. Oznámili to tamojší predstavitelia.

07:22

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Ukrajinou. Povedal to v stredu poľský prezident Andrzej Duda.

07:05

Turecko sa pridá k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy.

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan tento krok oznámil v stredu v Ankare.

07:03

 


 

06:52

Gruzínska polícia opäť použila slzotvorný plyn a omračujúce granáty, keď sa v stredu snažila rozohnať dav ľudí, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom v Tbilisi na protest proti zákonu o transparentnosti zahraničného vplyvu. Protivládni demonštranti i Západ tento zákon odmietajú ako autoritársky.

06:43

Kolumbijský prezident Gustavo Petro v stredu oznámil, že jeho krajina od štvrtka preruší diplomatické styky s Izraelom.

06:35

Izraelské bezpečnostné zložky v stredu zadržali 30 židovských osadníkov, ktorí sa snažili prekaziť vysťahovanie a likvidáciu časti nelegálne postavenej osady Or Meir na západnom brehu Jordánu.

 

06:30

Spojené štáty v stredu oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu vedenú proti Ukrajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali