ZOMRI, Danglár, Shooty: Aký je podiel „humoristov“ na atentáte?

❚❚

Bratislava 22. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Fenomén kreslenej politickej satiry nie je žiadne nóvum. Zmenila sa len intenzita a miera dobrého vkusu – latka, za ktorú by sa pred desiatimi rokmi nechodilo, bola významne posunutá. Značný podiel na tom majú maskovaní administrátori facebookovej stránky s veľavravným názvom ZOMRI

fico
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024

Malé zopakovanie slovenskej gramatiky na úvod. Sloveso „zomri“ je tzv. imperatív: Rozkazovací spôsob, ktorý vyjadruje výzvu, želanie alebo príkaz, aby adresát vykonal príslušný dej alebo aby bol dej uskutočnený. A keď je niečo zdôraznené kapitálkami, znamená to, že to chcete veľmi: ZOMRI!

.

Nuž – takmer sa stalo…

Trojica aktérov ZOMRI vystupuje na verejnosti v maskách – mali na sebe raz aj čiernu vrecovinu, v nevkusnom odkaze na zajatcov teroristických organizácií. Teraz si jedného z nich pozvali do podcastu istého liberálneho média.

.

Prišiel v mikine, s čiernou kuklou na hlave.

Neviem, či má význam pripomínať na tomto mieste ich konkrétne, hrubé pokusy o vizuálne žarty, ktoré prekračujú ešte aj hranice šibeničného humoru. Okrem toho, že títo ľudia ignorujú akékoľvek normy, je pre nich typické používanie fotografií z amerických filmov a seriálov, ako aj hojné využívanie anglických výrazov (napísaných foneticky). A hoci pred satirou neušetria ani opozičných politikov, spoločným výrazným menovateľom sú početné útoky na Roberta Fica a jeho spolupracovníkov.

Podobne fungujú karikaturisti ako Shooty, Danglár alebo projekt „Cynická obluda“. Posledný menovaný sa neštítil urobiť vizuálny „vtip“ s použitím fotografie Roberta Kaliňáka v momente, keď spred nemocnice informuje o zdravotnom stave premiéra. Text tohto „vtipu“ si môžete prečítať až potom, keď sa stanete odberateľom projektu.

Hyenizmus prvej triedy.

Dodajme, že jeho autor, istý Rado Ondřejíček, sa medzičasom zo Slovenska odsťahoval…

.

Ale robiť si neotesané žarty na účet svojich spoluobčanov, toho očividne baví.

A Rádio_FM si ho dokonca pozvalo začiatkom roka do relácie. Toľko o ideologickej nezaťaženosti RTVS…

A Danglár? Ten akoby bol Ficom posadnutý, volajte exorcistu!

Vlani v apríli mu zverejnili obrázok, kde sa premiér modlí: „Budem imitovať podporu kohokoľvek, len nech ma, preboha, nezavrú“. Na ruke má pritom červenú pásku, akú nosili nacisti, len namiesto svastiky je v kruhu kosák a kladivo…

Takto postupne, systematicky stotožňovali karikaturisti predsedu strany SMER s absolútnym zlom (nacizmus) a sovietskym komunizmom, ktorý u nás časť spoločnosti vníma len ako inú verziu hitlerovského Nemecka.

.

Na ďalšom obrázku z Danglárovho pera kričí zdeformovaný obrázok premiéra: „Kočner na hrad!“

Takto navliekli na osobu Roberta Fica zločinecký mundúr.

Kto teraz preberie na seba zodpovednosť za postreleného premiéra?

Tieto skupiny a jednotlivci s ich snahou o vizuálno-humoristickú diskreditáciu politickej moci nie sú v ničom revolučné. Naopak, ide o známy súbeh s ďalšími extrémisticky liberálnymi prúdmi „občianskej spoločnosti“. Preto si tak dobre rozumejú s liberálnymi médiami a opozičnými politikmi – preto médiá teraz bijú na poplach, že Danko s Tarabom pracujú na tom, aby „umlčali“ stránku ZOMRI.

Nuž, v kultúrnej, decentnej spoločnosti, by v prvom rade nikto podobnú stránku dobrovoľne nespravoval…

Ale v poriadku, sem nás doviedol liberalizmus, ktorý pretrhol všetky hrádze a vylial sa z brehov. Jeho dravé vlny pochovali všetko slušné, od dobrého vkusu po znalosť miery a akýkoľvek jemnocit.

Niet divu, že „satirické“ stránky a vizuálny humor sú súčasťou či predvojom tzv. farebných revolúcií. V poslednej dobe sa často odvolávame na manuál Michala Šimečku, kde autor popisuje aké prostriedky efektívne využívať pri snahe o štátny prevrat – taký, ako sa odohral napríklad na Ukrajine…

Ako rukolapný príklad využitia humoristických projektov uvádza Šimečka srbské hnutie „Otpor“ (Odpor), ktoré sa podieľalo na páde režimu Slobodana Miloševiča. Voľne prekladáme z anglického jazyka: „Aktivisti z hnutia Otpor hojne využívajú humor, satiru a symboly populárnej kultúry… Občiansky odpor a politické kampaňovanie vďaka nim dostalo ,cool´ vzhľad.“

Čo vám to pripomína?

Šimečka napísal svoju štúdiu pred vyše desiatimi rokmi – darmo, asi už vtedy tušil, akým smerom sa jedného dňa bude chcieť na Slovensku angažovať…

.

Príklad „humoru“, s akým svojho času pracovalo hnutie Otpor: O prezidentovej manželke bolo známe, že vo vlasoch nosila bielu ružu. A tak umiestnili biele ruže na niekoľko moriek. Keď potom dobehla polícia, a snažila sa hydinu pochytať, fotili si ich a vystavovali verejnosti na smiech.

Lenivejšie ZOMRI si pomáha už existujúcimi obrázkami, využíva hojné odkazy na popkultúru. Typické je pre nich aj zbožšťovanie niektorých politických idolov. Napríklad k fotografii, na ktorej pózuje Zuzana Čaputová, J. M. Jarré a Brian May (z kapely Queen), dali popis: Queen (kráľovná) a nejakí dvaja hudobníci.

Fotku komentoval Miroslav Žiak spôsobom sebe vlastným: „Našťastie sa to stihlo ešte s prezidentkou našej krajiny a nie s podržtaškou…“

Za tento komentár dostal vyše dvetisíc lajkov.

Foto s prezidentkou ich dostalo dvadsať tisíc.

.

Darmo, láska ku kráľovnej je láska ku kráľovnej.

Ale fotka novej ministerky kultúry na oficiálnom webe ministerstva kultúry im prekáža…

A potom ju vyobrazia ako zlú kráľovnú zo Snehulienky.

Tu vôbec nejde o vtip, milí priatelia. Ide o politikárčenie. O jasný príklon k jedným a odpor (Otpor?) k druhým. Čaputovej volajú pokorne na slávu, Šimkovičovú vykresľujú v najhoršom možnom svetle. A prečo? Pretože je konzervatívna, a bude robiť takú politiku, za akú ju (a ostatných) občania zvolili? Pretože namiesto americkej popkultúry uprednostní zlatý fond slovenského umenia?

ZOMRI je len spolok krikľúňov, ktorý našiel svoje publikum u ľudí, s ktorými ich spája antipatia ku všetkému, čo sa spája so súčasnou vládnou koalíciou. Nikdy som ich poriadne nesledoval, len evidujem, že taký projekt existuje. Až teraz vidím, že je súčasťou, metastázou liberálnej agendy, ktorá sa tu v posledných rokoch nekontrolovane rozbujnela.

.

Toto sme my, opičiaci sa po západných vzoroch. Už nám nič nie je sväté, a na Facebooku sa šíria obrázky Ježiša Nazaretského, ako hreší pápeža za to, že vyjadril presvedčenie o nevyhnutnosti vztýčenia bielej vlajky Ukrajinou.

Nestála náhodou postava Ježiša aj v čele dúhovo-ukrajinského sprievodu na „preslávenom“ plagáte Divadla Pavola Országha Hviezdoslava?

Tu práve sa ukazuje výrazný rozdiel medzi západnou a východnou civilizáciou. Západ si dovolí všetko, siahne aj na posvätné symboly, ktoré jednotlivcom i komunitám tvoria základnú existenčnú os. A katolícka cirkev mlčí…

Toto by vám v krajinách, kde dominuje pravoslávna cirkev, asi tak ľahko neprešlo. A už vôbec by ste nemohli siahať na Ježiša ani iné biblické postavy v moslimských krajinách. Dobre vieme, že tam je prísne zakázané akékoľvek zobrazovanie či už proroka Mohameda, alebo aj ďalších významných poslov Božích. A má to dobrý dôvod – je to pevne daná, stabilná hranica, za ktorú nemožno ísť.

Nie bez toho, aby to malo konzekvencie.

Namieste je teda otázka, či by nový pripravovaný zákon o financovaní mimovládok nemal pamätať aj na ďalšie prostriedky šírenia liberálnej a zároveň protivládnej propagandy, konkrétne na ich kontrolu a reguláciu. Nielen preto, že aj sloboda prejavu v demokratickom zriadení má svoje hranice: morálne, etické, vkusové, náboženské, a iné. (Hovorí to aj Anna Belousovová: Ani v demokracii si nemôže robiť kto chce, čo chce.)

Legislatívne rámcovať extrémistické satiristické stránky by sa malo aj preto, že to, čo tu vnímame, táto propaganda, je istá forma vedenia hybridnej vojny (aj keď zo strany humoristov určite nevedomej) proti slovenskému konzervativizmu, tradicionalizmu a národnej solidarite. Presne v súlade s Šimečkovým manuálom na postupnú demontáž štátu a nahradenie vlády opozíciou. Mierovou cestou, synkretickým efektom nátlaku mimovládok, pouličných protestov, a vizuálneho „humoru“.

.

Veľmi šikovná operácia, to musíte uznať.

Aj keď tá „nenásilná“ cesta u nás celkom nevyšla, však?

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali