Zomrela hollywoodska celebrita Zsa Zsa Gaborová

Zomrela hollywoodska celebrita Zsa Zsa Gaborová

Los Angeles 19. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Zsa Zsa Gaborová utrpela srdcový infarkt vo svojej vile vo štvrti Bel Air

Hollywoodska herečka maďarského pôvodu Zsa Zsa Gaborová, známa početnými manželstvami s prominentnými mužmi, zomrela v nedeľu (18.12.) vo svojom sídle v kalifornskom Los Angeles vo veku 99 rokov.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Jej úmrtie potvrdil pre americké i zahraničné médiá jej manžel Frédéric von Anhalt (73), podľa ktorého utrpela srdcový infarkt vo svojej vile vo štvrti Bel Air. “Nemala žiadne bolesti, všetko sa odohralo rýchlo,” povedal pre agentúru DPA.

Zsa Zsa Gaborová sa narodila v Budapešti 6. februára 1917 ako Sári Gábor. Rok jej narodenia patril k prísne stráženým tajomstvám a stal sa predmetom nekonečného množstva humorných gagov o predstieraní falošných skutočností. V roku 1936 získala titul Miss Maďarsko, ktorý jej neskôr odobrali, pretože v prihláške uviedla nepravdivý vek, aby sa mohla na súťaži zúčastniť.

Reklama

Herecky debutovala ešte v roku 1934, do USA emigrovala počas druhej svetovej vojny, aby ušla pred nacizmom. V Hollywoode sa dobre stavaná blonďavá kráska stala celebritou, pútala skôr nákladným životným štýlom, mnohými manželstvami a občasnými škandálmi ako pôsobením na filmovom plátne alebo televíznej obrazovke. Stala sa známou svojou slabosťou pre mužov, šperky a kožušiny i výrokom, že nikdy neznenávidela muža natoľko, aby mu vrátila diamanty. Ako píše BBC, patrila pravdepodobne k prvým ženám, ktoré boli “slávne tým, že sú slávne”.

Gaborovej kariéra v Hollywoode sa začala v 50. rokoch, keď hrala vo filmoch ako Moulin Rouge, Lili, Dotyk zla či Queen of Outer Space. Celkovo sa objavila vo viac než 70 snímkach, no tiež seriáloch, napríklad Batman (1960). Ako herečka hrajúca samu seba účinkovala napríklad vo filme Bláznivá strela 2 1/2: Vôňa strachu (1991). Do filmu sa dostala epizóda z jej skutočného života, keď v roku 1989 vyfackala policajta a strávila za to niekoľko dní vo väzení. Terčom pozornosti bol často aj jej výrazný maďarský prízvuk.

Gaborová sa po prvý raz vydala ešte ako 20-ročná a naposledy v roku 1986 – ako takmer 70-ročná – s nemeckým princom Frédéricom von Anhalt. Toto je deviate manželstvo vydržalo najdlhšie, aj keď bolo údajne búrlivé.

Jej jediným dieťaťom bola Constance Francesca Hiltonová (1947-2015), jej dcéra s hotelovým magnátom Conradom Hiltonom.

Gaborovej zdravie sa v posledných rokoch zhoršovalo. Od dopravnej nehody v roku 2002 bola pripútaná na invalidný vozík. V roku 2005 ju postihlo krvácanie do mozgu a v roku 2010 si pri páde zlomila bedro, po čom nasledovala hospitalizácia vo vážnom stave, počas ktorej si vyžiadala posledné pomazanie. V roku 2011 jej museli v dôsledku infekcie amputovať časť pravej nohy a vo februári tohto roka, dva dni po 99. narodeninách, ju hospitalizovali po ťažkostiach s dýchaním.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali