Zmocnia sa národných parkov zahraniční investori?
Národný park
icon

Zmocnia sa národných parkov zahraniční investori?

15. novembra 2021iconiconicon

Bratislava 15. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová,Dano Veselský)

Hlasovanie o novele zákona o ochrane prírody a krajiny presunuli, malo by sa konať na nasledujúcej riadnej schôdzi. Jej začiatok je plánovaný na 23. novembra. Jeden z ďalších problémov tejto koalície?

O čo ide?

V princípe ide o prevod správy pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve štátu v národných parkoch pod Štátnu ochrany prírody Slovenskej republiky, teda spod rezortu pôdohospodárstva pod rezort životného prostredia.

Reklama

Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja: „Konflikt medzi lesníkmi a ochranármi možno vyriešiť v prospech životného prostredia, a to jednoznačným vymedzením kompetencií, aby sa odlíšili hospodárske lesy od národných parkov, a pravidlá v nich akceptovala celá spoločnosť, vrátane lesníkov a ochranárov. Poslanecký návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny nám túto možnosť ponúka.“

Vláda vyslovila podporu tomuto legislatívnemu návrhu. Prečo však poslanecký a nie vládny návrh zákona? Nesvedčí to o nesystematickosti celej vládnej koalície? Veď na zmenách nie je dohoda ani v koalícii. Hnutie Sme rodina avizovalo, že reformu nepodporí. Výhrady majú aj ďalší koaliční poslanci. Pôvodne malo ísť o všetky pozemky v 3., 4. a 5. stupni ochrany. Po výhradách hnutia Sme rodina prišlo k viacerým zmenám a obaja ministri – pôdohospodárstva a životného prostredia – schválili memorandum, v ktorom sa už hovorí len o presune rezervácií so 4. a 5. stupňom ochrany, ak park nemá hotovú zonáciu, čo väčšina zatiaľ nemá. Kollárovcom i iným chýba najmä zonácia.

Reklama

Stanovisko ministra Budaja:

Ján Budaj
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO)

Zvuk: Budaj

Zdá sa, že čoho sa súčasná koalícia dotkne, všetko hrozí jej rozpadom. Kto sú však čarodejnice a kto dobré kresťanky? Kto reformu podporuje?

Prezidentka Zuzana Čaputová reformu národných parkov podporuje. Verí, že novela dostane v parlamente potrebnú podporu, uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej. „Prezidentka jej prijatie považuje za potrebný krok nielen pre ochranu prírodného bohatstva, ale aj pre presadzovanie prírode blízkeho hospodárenia,“ uviedol Matej.

Europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska a Spolu je podľa svojich slov sklamaný, že koalícia opäť nebola schopná nájsť dostatočnú podporu pre túto reformu. „Ako poslední v strednej Európe naše národné parky riadime v duchu pôdohospodárskych postupov, ročne z našich národných parkov odíde 30 000 kamiónov s drevom,“ skonštatoval v stanovisku.

Reklama

A kto okrem Sme rodina reformu kritizuje? Predovšetkým opozícia, čo je logické. Hlas reagoval, že odložením hlasovania potvrdila vládna koalícia svoju neschopnosť vládnuť a schvaľovať svoje vlastné zákony. „Vládna koalícia sa neodvážila hlasovať o vlastnom návrhu zákona, pretože sa bála jeho neprijatia. Je to potvrdením, že koalícia nie je schopná efektívne vládnuť a presadzovať svoj vlastný program,“ povedal Peter Pellegrni. Hlas hodnotí pozitívne, že koalícii sa zatiaľ nepodarilo schváliť reformu. „Reforma národných parkov musí reflektovať názory čo najširšieho okruhu zainteresovaných strán, teda ochranárov, lesníkov, poľovníkov, starostov a v neposlednom rade obyvateľov dotknutých území,“ dodal Pellegrini. Myslí si, že je čas na predčasné parlamentné voľby.

Smer si myslí, že reforma je potrebná, no aktuálny návrh treba prepracovať. Podľa poslanca Smeru Richarda Takáča táto reforma bude mať dosah na podnikateľské prostredie a je to tiež totálna likvidácia vidieka, pretože ohrozené sú tisícky pracovných miest. Smer tiež kritizuje, že reforma neprešla klasickým pripomienkovaním. „Pri takejto zásadnej reforme musí diskusia prebiehať minimálne rok so všetkými dotknutými, s vidiekom, lesníkmi, poľovníckou komorou, mimovládnymi organizáciami, ako aj s opozíciou.“ Smer pritom nie je proti ochrane lesov, prírody, je za to, aby sa správy pozemkov presunuli „pod jednu strechu“, no treba najprv povedať, čo je potrebné presúvať. V tejto súvislosti hovorí tiež o potrebe vykonania revízie a zonácie všetkých národných parkov.

Ak návrh prejde, chcú ho podľa poslanca Takáča zanalyzovať, či sa z hľadiska ústavnosti nedotýka práv občanov. Budú tiež apelovať na prezidentku, aby zákon nepodpísala – tá s ním však súhlasí. Ak návrh prejde a v budúcnosti bude Smer súčasťou vlády, túto legislatívu podľa Takáča zrušia.

A čo si o reforme myslí vidiek, lesníci, poľovníci?

Je symptomatické, že pred budovou parlamentu protestovali zástancovia aj odporcovia reformy národných parkov. Rozdelili sa po oboch stranách cesty. Odporcovia držali nesúhlasné nápisy proti reforme. Odporcovia reformy chcú k návrhu presunu štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov diskusiu, a nie „nadiktované podmienky, ako majú žiť na vidieku“.

Reklama

„Je načase, aby bol vypočutý aj hlas vidieka a aby boli lesníci, súkromní vlastníci, poľovníci a obyvatelia vidieka prizvaní k okrúhlemu stolu a spoločnými silami pripravili kvalitnú reformu národných parkov,“ uviedla Slovenská lesnícka komora, ktorej zástupcovia sa na proteste zúčastnili.

Niekoľko desiatok zástancov svojimi nápismi a pokrikmi vyzývali poslancov, aby reformu na podporu ochrany národných parkov prijali. Skandovali aj heslá ako „Nie sme rodina“ a „Zastavme drancovanie lesov.

Jeden z odporcov, Rudolf Huliak, sa vyjadril na sociálne sieti o reforme ako o mega podvode:

Zvuk: Huliak

Zástupcovia neštátnych vlastníkov chcú zmeniť národné parky na prírodné parky s nižším stupňom ochrany. Neštátni vlastníci sa bránia nálepke extrémistov, sami označujú novelu o prevode štátnych pozemkov v národných parkoch ako vyvlastňovanie, ochranárske nevoľníctvo. Hovoria tak napriek tomu, že novela sa pozemkami súkromných vlastníkov nezaoberá. Podľa nich však hrozí odstúpenie od predkupného práva štátu v chránenom území tým, že sa ho zmocnia zahraniční investori.

Kde je pravda a kto presadí tú svoju?

Dagmar Vanečková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali