Zelenského večierok sa skončil. Jeho priaznivci sa k Ukrajine stavajú vlažne, tvrdí francúzsky publicista

Zelenského večierok sa skončil. Jeho priaznivci sa k Ukrajine stavajú vlažne, tvrdí francúzsky publicista

Kyjev 18. mája 2023 (HSP/Remixnews/Foto:TASR/AP-Andrew Kravchenko)

 

Ukázalo sa, že okrem mainstreamových médií, ktoré Kyjevu venujú pozornosť, už nie je nikto, kto by mal rozumnú nádej na úspech ukrajinskej ofenzívy. Čo zmôže 200 tankov z doby kamennej proti ruským BMPT Terminátorom? Akú cenu majú staré sovietske MiG-29 proti stíhačkám MiG-35 a Su-57 piatej generácie?

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Buďme seriózni! Po státisícoch vojakov zabitých v bojoch chce teraz ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslať trosky ukrajinskej armády do krvavého kúpeľa, aby ospravedlnil pokračujúcu pomoc Západu. Už dávno sme prešli časy, keď Západ – rovnako slepý ako naivný – rozvinul červený koberec k nohám klauna Zelenského a zatváral oči pred jeho nehoráznosťami.

Reklama

Predstavovali ho ako superhviezdu a prozreteľného vojvodcu, ktorý sa pustil do ruského medveďa, ktorý zostal úhlavným nepriateľom jastrabov z Pentagónu, pretože sa nikdy nedokázal zmieriť s tým, že studená vojna sa skončila. Ich úsilie však hrozne zlyhalo, pretože poloblázni zaslepení rusofóbiou podcenili silu Putinovej novej armády a neuveriteľnú prispôsobivosť ruskej ekonomiky, ktorá sa bráni sankciám.

Po 15 mesiacoch vojny, 10 kolách hospodárskych sankcií a stovkách miliárd eur v najmodernejšom vybavení pre Kyjev sa čoraz viac ľudí v Spojených štátoch a Európe domnieva, že návratnosť ich investícií je nulová.

Reklama

Putin naďalej kontroluje pätinu ukrajinského územia a Zelenskyj denne stráca 100 vojakov; desivé je, že na každých osem Ukrajincov pripadá jeden zabitý Rus. Keď Robert Kennedy mladší (synovec bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a demokratický kandidát na prezidenta) hovorí o 300 000 zabitých ukrajinských vojakoch, je to hodnoverný údaj vzhľadom na posledných 15 mesiacov vojny, berúc do úvahy drvivú prevahu ruského delostrelectva.

Naši francúzski novinári sú rovnako prostoduchí ako oni a odmietajú vziať na vedomie degradovaný stav ukrajinskej armády, ale anglosaská tlač je triezvejšia a uvedomuje si fakty. Pre Zelenského sa večierok skončil.

Rusko má geografickú a početnú prevahu: V bojoch proti Ukrajine bolo nasadených pol milióna ruských vojakov, z toho najmenej 300 000 na ukrajinskom území, uvádzajú americké spravodajské agentúry s odvolaním sa na ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. “Dobrý tábor” už nebojuje o víťazstvo vo vojne, ale o to, kto ponesie odium porážky a následky katastrofy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

11:33

Švédska ekonomika za tri mesiace do konca marca vykázala pokles už v štvrtom kvartáli po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,1 %, teda rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška.

11:21

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Informovala agentúra AFP.

11:12

V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

11:03

Indický premiér Naréndra Módí poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

Opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti
Na snímke indický premiér Naréndra Módí
10:55

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali