Záhada hradu Bana

Záhada hradu Bana

Bratislava 10. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR-Ivan Majerský)

 

Máme mizerne málo písomných prameňov o našej histórii prvého tisícročia. Aj tie zápisy, ktoré sú, sú spravidla tendenčné, zo skomolenými názvami, niekedy nepresnými konštatovaniami. Jedným z nich a vlastne najlepšie ucelené, je dielo anonymného notára kráľa Bela II. – III. (nevie sa, ktorého presne). Tento Annonymus spomína vo svojom diele Gesta Hungarorum – Činy Hunov (či Maďarov) dobytie hradov jestvujúcich pri ich postupe: Stumtej, Golguc, Trusun, Blundus a Bana. Tak znie zápis. Medzi nami – tí, čo vedeli niekdy písať, písali po latinsky a strašne komolili všetky názvy. Zrejme neboli tej národnosti, z ktorého jazyka robili zápisy! Maďari tieto hrady identifikujú ako Sempte, Galgócz, Trencsén, Bolondoc (bolond = blázon) a Bán. Naši vedci ich identifikujú ako Šintava (šintovať – plieť burinu plúžikom), Hlohovec (od porastu hlohu), Trenčín (trench – trenč je latinsky priekopa = val), Beckov  (patril Beckovi?) a neznámy – Bana

Kúpeľný ostrov Piešťany
Návštevníci piešťanských kúpeľov sa počas prechádzky so záujmom pristavujú pri termálnych jazierkach v areáli Kúpeľného ostrova

Považie je doslova posiate výšinnými hradiskami, hradmi, strážnicami. Bola to frekventovaná obchodná cesta nazývaná ako Viam Magnam = Veľká cesta. Osídlenie okolia už od doby kamennej dokumentuje napr. aj nález tzv. Moravianskej venuše z Moravian nad Váhom, vyrezanej z kla mamuta. Jej vek sa vraj odhaduje až na 22000 rokov. Aj v priestore okolitej roviny Váhu sú viaceré známe hradiská, sídliská, tiež z veľkomoravskej doby – Pobedim, Ducové (dux = knieža, vladyka), Krakovany, Krakovany Stráže, Očkov s mohylou z doby bronzovej… atd. Hrad Bana hľadal a predpokladá nadšenec pre históriu p. Tomáš Blahuta nad Moravanmi nad Váhom, na kopci zvamom Hradište. Na lidarovej mape jednoznačne vidno valy a vedľa tiež akoby pôdorys nejakej stavby. Možno sa pán Blahuta nemýli, ale ja skúsim načať z iného súdka. Pretože Považie je naozaj prešpikované hradiskami no tu sa jedná o hrad. Nebudem tu z opatrnosti spomínať všetky hradiská, ale je ich naozaj min 8 na okolí. Po hrade by mali ostať aspoň základy. Hlavne, keď bol vysoko v horách, kde by sa sotva ľudia unúvali rozoberať ho na stavebný materiál.

Reklama

Vážska vodná, ale aj suchá cesta – Váh = zvážnica, bola významná obchodná cesta, ktorá lákala zbojníkov. Preto sa ešte aj pozdĺžne hory nazývajú Strážovské. Z Annonymovho zápisu vyplýva, že hrady existovali neďaleko seba v línii, ktorá v tom čase mala tvoriť hranicu Uhorska. Napriek tomu hrad Bana podnes nikto neidentifikoval. Ako som napísal, bol hľadaný ako výšinné hradisko. Všimnime si ale hrad hrad Šintava. Tá nebola výšinným, ale vodným hradom. Na mieste, kde niekedy stál, je ešte dnes opustený kaštieľ Esterházyovcov, teraz na okraji Serede. Isteže, prvé, čo mi napadlo, je hľadať Banu – Bán pri Bánovciach nad Bebravou. No Bánovce sú neskoršia história, súvisí to s bánom – chorvátskym vladykom, veliteľom vojska v druhom tisícročí n.l.. Takže hrad Bana zrejme bol hradom na Považí, aj on strážil obchodnú cestu. Aj.

Skúsme sa odraziť od názvu Bana. Pri svojich cestách aj po Srbsku som sa viac krát stretol s kúpeľami, ktorých všeobecný názov je бања – baňa. Vieme, že kúpele po latinsky sú balneum. Rumuni si tiež odvodili názov kúpeľov od latinčiny, nazývajú ich băi, băile. V časoch, keď sa na písanie používala grécka abeceda, ktorá nemala „v“, písalo sa „b“, ktoré sa čítalo ako „v“. Napr. pri slovách Vasil = Bazil, Velehrad = Belehrad, Bolk = Boľkovce = Vlkovce, alebo Voľkovce?, бања = baňa = vaňa a pod. Všimnime si, že vedľa Piešťan, miesta, kde od nepamäti vyvierala liečivá termálna voda a bahno, je dedinka Banka. Názov dnes divný, lebo pripomína peňažný ústav. V histórii obce sa uvádza, že je odvodený od hradu Bana. Možné to je. Ale názov Banka môže označovať niečo malé, malú „baňu“ vedľa veľkej Bane. Možno niekedy dávno v Banke bol menší výver termálnej vody a nachádzalo sa tu miesto, kde sa tiež dalo okúpať v termálnej vode. Práve Banka – malý kúpeľ, môže byť najdôležitejší indikátor hradu Bana pri veľkom prameni – Bani. Ak si všimneme staroslovenský zápis pre kúpele banьkъ, potom je Banka = Baňk = Kúpele.

Reklama

Hrad Bana teda skúsme hľadať ako hrad vodný, podobný, ako bol Šintava, niekde v katastri dnešných Piešťan. Miesta, kde niečo mohlo stáť na piesku na brehu rieky Váh. Tu sa mi žiada vsunúť poznámku, že názov Piešťany nie je len na Slovensku, ale Piešťany (Peshtany) sú aj na Ochridskom jazere v Severnom Macedónsku. Aj tu bola v dobe bronzovej osada vybudovaná na drevených koloch zabitých v piesku. Celá osada tak spočívala tesne nad hladinou jazera, blízko brehu.

Vzhľadom na masívnu výstavbu kúpeľného mestečka a mesta Piešťany zrejme nedokážeme dnes presne lokalizovať miesto, kde hrad mohol byť. Dovolím si odhadnúť ho na kúpeľnom ostrove, alebo inom, možno už dnes neexistujúcom ostrove, kde nebolo treba budovať vodnú priekopu. Ostrov bol sám osebe strategickým miestom rovnako, ako v prípade Šintavy. Prvú písomnú zmienku o Piešťanoch (pod názvom Pescan) nachádzame v Zoborskej listine uhorského kráľa Kolomana I. z roku 1113. Od 16. storočia je história mesta Piešťany úzko spätá s rozvojom kúpeľníctva. Okolo liečivých prameňov vznikla v roku 1599 osada, ktorá sa spomína ako Teplice. Takže máme tretí názov v lokalite. Pescan, Teplice a možno najstarší – Bana. Piešťany – možno osada na koloch, Teplice na Kúpeľnom ostrove a – Bana hrad. V Zoborskej listine sa tento hrad nespomína, hoci v tej dobe ešte existoval. Je to zaujímavé, až záhadné? Zápis totiž pomenúva majetky konventu = cirkvi. Takže zrejme preto nespomína Banu, ktorá bola kráľovským hradom. Potom Piešťany mohla byť osada, ktorá nesúvisela s hradom a ani s dnešným kúpeľným ostrovom. Mohol tiež by majetkom kráľa. Bolo by to totiž logické.

Skracovanie latinských slov pri samotných latinských nápisoch poznáme. Nápisy sú samé skratky, aby sa zmestilo na kameň čím viac textu. Fungovalo to aj v hovorovej reči. Napr z caesar-cisár, bol car. Rovnako z balneum mohol byť balna, potom bana, baňa. Podobne je v Rumunsku Băile Balvanyos, čo je zložený názov z rumunského Kúpele – Băi a maďarského Balványos – teda Balváňoš, čiže Balvanové kúpele. Žiadne balvany tam ale nie sú. Toto slovo je práve maďarskoslovenskou skomoleninou latinského balnea – balvana – bane. Ak si to vylúštime, dostaneme názov v slovenčine: Kúpele Kúpele. Balneum – Baňa – Bana.

Rimania boli prítomní v celom Pannónskom priestore, mnoho latinských slov tu zdomácnelo v skrátenej, prispôsobenej forme. Rimania zbožňovali teplé pramene. Všade, kde mali dosah, vybudovali stavby na ich využívanie, okrasu, uctievanie, ale aj ochranu. Najmä vtedy, keď popri nich viedli obchodné a vojenské cesty. Najbližší príklad je v samotnej Budapešti. Bývalé rímske Aquincum = Budapešť, je odvodené od aqui = vody. Isteže nie od dunajskej, tá bola aj inde. Aj tam sú honosné kúpele Gellért s ochranným hradom Citadela, druhé, známejšie Aquincum bolo severne od dnešného centra mesta. Obidva chránili aj obchodno-vojenskú cestu s brodom cez Dunaj. Podobne v Sedmohradsku je niekoľko miest, kde Rimania vybudovali kúpele na termálnych prameňoch. Napr. na starej Peutingerovej mape sú kúpele Aqua, kde je aj dnes termálne kúpalisko. Rímske budovy s hradom boli rozobraté, použité na výstavbu kostolov. Tu je to ale na rovine. Kúpalisko sa aj dnes nazýva Băile Aquae, teda Kúpele Voda pri dedine Călan. Najznámejšie kúpele sú Geoagiu-Băi nad riekou Mureš, zasa s neďalekou pevnosťou Germisara. Azda tieto príklady stačia, hoci by som mohol spomenúť ďalšie. Ako som napísal, pri teplých prameňoch boli stavby na ich využívanie, ale aj na ich ochranu. Toto pravidlo pravdepodobne môžeme uplatniť aj pri svetoznámych Piešťanoch – stotožniť ich aj s hradom, ktorý spomína Annonymus. Listinne doložený pán hradu Bana je župan Matúš (Mathias) z polovice 13. storočia. Po zániku kráľovského hradu Bana, ktorého majetok vraj siahal až po Sobotište, prevzal panstvo pravdepodobne hrad Tematín – Temný hrad.

Alan Dolog

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali