Yanis Varoufakis v Ženeve: Prečo Západ považuje demokraciu za samozrejmosť… zatiaľ čo kapitalizmus ju očividne požiera?

Yanis Varoufakis v Ženeve: Prečo Západ považuje demokraciu za samozrejmosť… zatiaľ čo kapitalizmus ju očividne požiera?

Atény 24. marca 2023 (HSP/Foto:Screenshot Twitter, Twitter/DiEM25)

 

Jeho Excelencia Yanis Varoufakis je svetový akademický ekonóm a politik, bývalý minister financií Grécka. Bol spoluzakladateľom medzinárodného občianskeho hnutia DiEM25, ktoré vedie kampaň za obnovu demokracie v Európe. Je autorom medzinárodných bestsellerov, ako napríklad Dospelí v miestnosti, Globálny minotaurus a ďalších. Po dlhoročnom pedagogickom pôsobení v Spojených štátoch, Veľkej Británii a Austrálii je v súčasnosti profesorom ekonómie na Aténskej univerzite a poslancom gréckeho parlamentu. Je tiež ideológom s miliónmi fanúšikov po celom svete a vášnivým motorkárom vo voľnom čase, píše slovinská antropologička Jerca Legan Cviklová pre Modern Diplomacy

Yanis Varoufakis
Na snímke Yanis Varoufakis

Je jedným zo súčasných majstrov, ktorí píšu históriu súčasných globálnych finančných a ekonomických problémov. Riešené otázky sú de-dolarizácia, (ne)udržateľný deficit, cloud kapitalizmus, moderný kolonializmus, modifikácia správania, techno-feudalizmus, financializácia, morálny hazard, globálne úsporné opatrenia atď.

Reklama

 

Životopisné križovatky

Ioannis “Yanis” Varoufakis sa narodil v Aténach v Grécku. Ako syn revolučne úspešného otca Georgiosa a krásnej aktivistky za práva žien a političky Eleni. Mal len šesť rokov, keď sa v apríli 1967 uskutočnil vojenský prevrat. Varoufakis neskôr povedal, že vojenská junta mu ukázala, “čo znamená byť neslobodný a zároveň presvedčený, že možnosti pokroku a zlepšenia sú nekonečné”.

Reklama

Spočiatku túžil študovať fyziku, ale rozhodol sa, že “lingua franca politického diskurzu je ekonómia”. Študoval matematiku a ekonómiu na univerzite v Birminghame a na univerzite v Essexe, kde získal doktorát. Potom vyučoval ekonómiu v Spojenom kráľovstve a na univerzite v Sydney a v roku 2000 sa vrátil do Grécka, aby vyučoval na univerzite v Aténach.

Ako grécky ekonóm, politik a akademik viedol grécke ministerstvo financií od januára do júla 2015 za vlády premiéra Alexisa Ciprasa a rokovania s veriteľmi Grécka počas vládnej dlhovej krízy. Nepodarilo sa mu však dosiahnuť dohodu s európskou trojkou (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond), čo viedlo k referendu o finančnej pomoci. Referendum odmietlo podmienky záchranného programu trojky a deň po ňom Varoufakis odstúpil z funkcie ministra financií.

Vo februári 2016 založil Hnutie za demokraciu v Európe 2025(DiEM25) a následne podporil hlasovanie za zotrvanie v referende o členstve Spojeného kráľovstva v Európskej únii v roku 2016. V marci 2018 ako bývalý člen Syrizy založil MeRA25, “volebné krídlo” DiEM25 v Grécku, ľavicovú politickú stranu. V nasledujúcich parlamentných voľbách sa stala šiestou stranou s najväčším počtom hlasov a získala deväť parlamentných kresiel, pričom samotný Varoufakis sa vrátil do gréckeho parlamentu.

DiEM25
Logo hnutia

 

Najpredávanejšie knihy

Od začiatku svojej politickej kariéry Varoufakis vystupuje v mnohých diskusiách, prednáškach a rozhovoroch po celom svete, pričom sám seba označuje za “libertariánskeho marxistu”.

Reklama

Jeho zbierka vynikajúcich a vo svete populárnych kníh si zaslúži obdiv. ” Rozhovor s mojou dcérou” je kniha, v ktorej píše svojej dcére, aby ju poučil o nebezpečenstvách kapitalizmu. “Prečo je tu toľko nerovnosti?” pýtala sa Xénia svojho otca. Vychádzajúc zo spomienok na detstvo a rôznych známych príbehov – od Oidipa a Fausta po Frankensteina a Matrix – Varoufakis premieňa “Rozhovor s mojou dcérou” na príjemné a pútavé čítanie, pričom sa nikdy nevyhýba tvrdším pravdám. Vysvetľuje všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste pochopili, prečo je ekonomika najdôležitejšou drámou našej doby. V odpovediach na jednoduché otázky svojej dcéry s pozoruhodnou jasnosťou a detskou úprimnosťou rozpletá náš znepokojujúci svet a zároveň nás inšpiruje, aby sme ho urobili lepším. Jeho vyjadrenie je začiatkom nového jazyka, ktorému porozumie každý, kde sa prebúrava mýtus za mýtom.

 

Globálne výzvy

Tak, ako v našich debatách v Chatham House pod záštitou programu pre vedúcich pracovníkov, ktorý tak jedinečne navrhol a koncipoval profesor Anis H. Bajrektarevic, je formát veľmi jednoduchý: Profesor dodáva šmrnc kolíske diplomacie, mestu Ženeva a jeho historickému zámku ako nášmu exkluzívnemu miestu konania – špičkovému formátu hostí, ktorí počas jedného celého dňa diskutujú o top témach dňa.

Medzi dôkladne rozpracovanými a vysvetlenými bodmi tohto výnimočného dňa boli: finančná kríza (globálny minotaurus, pôvod a cyklickosť), techno-feudalizmus a regres ľudskej spoločnosti, ekonomická a politická architektúra Európy a sveta, prevencia kolapsu súčasnej globálnej spoločnosti ako poslednej historickej civilizácie. Excelencia Vroufakis prerozprával, čo je alternatívna história našej budúcnosti a čo sa dá a malo by sa urobiť lepšie.

Ľudstvo čelí viacerým krízam, smerujeme k de-globalizácii, chudoba a dlhy sa vrátili do rozvojových spoločností, nová studená vojna medzi najväčšími mocnosťami je na ceste, klimatické zmeny sú nezvratné, medzinárodné inštitúcie a vzťahy sa musia vynoviť, niektoré spoločnosti v poslednom čase čelia prírodným katastrofám – uviedol náš rečník.

Reklama

Je konštrukt EÚ v rámci svojej pôvodnej úlohy stále relevantný a prevládajúci? A čo krízy, ako je vojna na Ukrajine, život v postpandemických lokálnych spoločnostiach, závislosť od ekonomických centier eurozóny, digitalizácia a kyberterorizmus? A americká hegemónia a nová studená vojna s Čínou na druhej strane? Ako zabrániť tomu, aby korporácie kanibalizovali politickú sféru, a premeniť svoje sny – v ktorých už kapitál a práca nebudú bojovať proti sebe – na skutočnosť? Prečo Západ považuje demokraciu za samozrejmosť… zatiaľ čo kapitalizmus ju očividne požiera? Sme dostatočne intelektuálne a duchovne vyspelí, aby sme akceptovali tzv. autentickú demokraciu v extrémne neautentickom modernom svete? A začať investovať do tak potrebnej ekologickej transformácie? A v neposlednom rade, aký je váš názor na dôležitosť rodovej rovnováhy v 21. storočí?

Bolo nesmierne prínosné dozvedieť sa z prvej ruky o vízii sveta v roku 2023 a ďalej v nasledujúcich desaťročiach, aby sa zabránilo kolapsu súčasnej globálnej spoločnosti ako poslednej historickej civilizácie? Aká je alternatívna história našej budúcnosti, ktorú môžeme urobiť lepšie? Slovo patrilo jemu. A zvyšok by mohol byť našou víziou.

 

Napadnutý, ale ostrejší

V posledných týždňoch jeho excelencia Yanis Varoufakis viedol kampaň proti chudobe, nerovnosti a zbrojeniu. Takto zrejme opäť vyvolal väčší fanatizmus a neznášanlivosť svojich odporcov, o ktorých informovalo päť maskovaných útočníkov. Pred chvíľou sa stal obeťou zbabelého útoku. Bol v aténskej reštaurácii s členmi DiEM25 z celej Európy, keď do podniku vtrhla malá skupina grázlov.

Keďže je celosvetovo exponovaným bojovníkom za ľudské práva a zotavuje sa z nedávnych výtržností, poslal svoje poďakovanie s jasným odkazom: “Nebojíme sa, neustúpime a nezľakneme sa zastrašovania. MERA25 Grécko a DiEM25 budú naďalej čeliť lžiam a hovoriť za obyčajných ľudí v Grécku. Prosím, zostaňme sústredení: Oplakávame 57 obetí privatizácie železníc. Podporujeme spontánne zhromaždenia mládeže, ktoré sú najväčšou nádejou, že Grécko sa môže zmeniť. Uvidíme sa na demonštráciách.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali