Venezuelčania: Kríza v krajine nám zmenila život vo všetkých smeroch

Venezuelčania: Kríza v krajine nám zmenila život vo všetkých smeroch

Caracas/Bratislava 31. januára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Rodrigo Abd)

 

Súčasná kríza vo Venezuele zhoršila život väčšine tamojších obyvateľov v sociálnej, ekonomickej i politickej oblasti. Od nedostatku potravín, pracovných miest a kvalitného vzdelávania, ťažkého prístupu k zdravotnej starostlivosti či liekom cez nízky príjem až po rozpad rodinných vzťahov. Zhodli sa na tom Venezuelčania z Caracasu, ktorí odpovedali na otázku TASR, akým spôsobom kríza v tomto latinskoamerickom štáte ovplyvnila ich život

Ilustračné foto

“Politický režim nám zhoršil život vo všetkých smeroch: je naozaj ťažké dostať sa k potravinám, podieľať sa na politike, ísť do kina či divadla alebo sa slobodne zúčastňovať na spoločenských aktivitách,” uviedla 71-ročná učiteľka Anna, účastníčka prebiehajúcich i predchádzajúcich protestov. Nemyslí si však, že Venezuele hrozí občianska vojna.

Reklama

Kríza podľa nej vyhnala z krajiny veľa ľudí, niektorí však musia zostať. “Ak to neurobíme, kto potom bude bojovať za to, aby sa situácia vo Venezuele zmenila?” pýta sa a zároveň Európu žiada, aby “podporovala Venezuelčanov pri dosahovaní slobody a demokracie…”

Osemdesiatjedenročný Carlos bol, odkedy je súčasný režim pri moci, proti nemu. “Ako bývalý generálny kontrolór si môžem dovoliť tvrdiť, že štát bojuje s korupciou, s ktorou sa Venezuelčania stretávajú v bežnom živote dennodenne,” skonštatoval.

Reklama

Podľa neho rodiny rozdelili aj názory na politiku: “Môj brat je stúpenec režimu Huga Cháveza. To bol dôvod, prečo sme sa prestali vídať a vzájomne sa odcudzili.” Má aj ďalších priateľov a príbuzných, ktorí prerušili príbuzenské vzťahy kvôli podpore odlišných politických skupín.

Zdôraznil, že ho trápi nedostatok pracovných miest a nízke platy. “Mzdy v krajine neodrážajú realitu a nestačia ani na pokrytie základných životných potrieb, ako je chod domácnosti a rodina. Ja si zo svojho dôchodku nemôžem kúpiť ani kura, ktoré dnes stojí 15.000 bolívarov (1,30 €),” povedal.

Táto situácia núti podľa neho mnohých opustiť svoju vlasť. Carlosovi do zahraničia emigroval pred 20 rokmi brat i ďalší jeho príbuzní. Podľa neho môže občiansku vojnu spôsobiť aj hlad v krajine.

Šesťdesiatročný José, ktorému emigrovali viacerí priatelia aj jeho dve dcéry, tiež zostal. Ako záchranár “chcel pomáhať svojim spoluobčanom i v upadajúcich tamojších nemocniciach”.

“Naša vláda je roztrieštená na ľavicové a pravicové skupiny, čo sa prenieslo aj do rodín a roztrhlo to putá,” uviedol. “Nie je to ako predtým, ako keď nás vychovávali rodičia,” myslí si. Napriek tomu, že vyjadril obavy o svoju budúcnosť i budúcnosť štátu, verí, že súčasná situácia “sa vyrieši pre dobro venezuelského národa a v krajine zavládne pokoj a mier”.

Reklama

K množstvu mladých ľudí, ktorí z Venezuely odišli, patrí aj Emil. Situáciu svojej domoviny pozoruje zo Španielska, kam emigroval pred niekoľkými rokmi. “Život mojich rodičov sa odohráva medzi štyrmi stenami so základnými potrebami (elektrina, voda, internet…), ktorých dostupnosť sa stále zhoršuje, alebo musia vystáť nekonečné rady pred obchodom, aby si kúpili najnevyhnutnejšie potraviny.”

Emil s bratom každý mesiac posiela zo zahraničia rodičom peniaze, vďaka čomu je ich ekonomická situácia lepšia v porovnaní s rodinami, ktoré príbuzných v cudzine nemajú. “Mnohé rodiny dostávajú iba minimálnu mesačnú mzdu (menej než desať eur) s viac ako miliónpercentnou infláciou,” vysvetlil.

Tiež ho znepokojuje rastúca kriminalita a jej beztrestnosť. “Vo Venezuele je len málo ľudí, ktorí ešte neboli obeťami ozbrojeného prepadnutia, a každý pozná niekoho, koho aspoň raz uniesli. V súčasnosti je život vo Venezuele bezcenný,” zhodnotil 31-ročný vyštudovaný materiálový inžinier.

“Každá krajina má svoje vlastné problémy a je veľmi ťažké zasahovať do vnútorných záležitostí iných národov,” povedal, pričom mu život v exile umožnil pozorovať dianie z inej perspektívy. Verí, že sa mu čoskoro podarí stretnúť so svojou rodinou mimo Venezuely. Do svojej rodnej krajiny sa neplánuje vrátiť, kým sa situácia nezmení.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali