Veľký rozhovor s Milošom Zemanom: Špinavú politiku robia špinaví ľudia

Veľký rozhovor s Milošom Zemanom: Špinavú politiku robia špinaví ľudia

Praha 7. mája 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Pokusy o revíziu výsledkov druhej svetovej vojny zvyšujú riziko novej studenej vojny, či dokonca svetovej vojny. Pred Dňom víťazstva o tom, a tiež o perspektívach Českej republiky na vstup do eurozóny alebo o výstupe zo Schengenského priestoru, úlohu osobnosti v histórii a pozvanie nového ukrajinského prezidenta do Prahy s RIA Novosti hovoril prezident Českej republiky Miloš Zeman

Na snímke prezident ČR Miloš Zeman

Pán prezident, stretávame sa s vami pred Dňom víťazstva. V Rusku sa táto udalosť tradične veľmi široko oslavuje. V niektorých krajinách však, vrátane tých európskych, sa v posledných rokoch snaží inak pozerať na udalosti druhej svetovej vojny. Konkrétne sa pochybuje o úlohe ZSSR pri víťazstve nad nacizmom. Čo si o tom myslíte?

Reklama

Ako povedal známy filozof George Santayana, ten, kto zabúda na svoju minulosť, je odsúdený k tomu prežiť si ju znovu. To znamená, ak zabúdame na výsledky druhej svetovej vojny, tak sa možno vraciame do studenej vojny. A to je veľká chyba – nová studená vojna. A to ani nehovoríme o riziku novej svetovej vojny.

 

Reklama

Niekoľkokrát ste hovorili o tom, že nešťastie súčasnej Európy sa skrýva v tom, že nemá silných lídrov, akými boli napríklad Francois Mitterrand či Helmut Kohl. Myslíte si, že ak by pri kormidle boli podobné veľké osobnosti, mala by Európska únia terajšie problémy, došlo by k brexitu?

Existuje taký predpoklad, že história prebieha pod tlakom neľudských síl, ale prírodných či, ako niektorí hovoria prirodzených síl. S tým nesúhlasím. Podľa môjho názoru o všetkom rozhodujú ľudia. Ak by sme použili iróniu, citoval som dokonca Josifa Vissarionoviča Stalina, ktorý povedal: Všetko záleží na ľuďoch (Кадры решают всё).” Tým odpovedám na vašu otázku. Áno, ak by na čele Európskej únie stál Francois Mitterrand, Toni Blair, samozrejme Margaret Thatcherová, Winston Churchill či niektorí ďalší, bolo by lepšie.

Nemám nič proti JeanoviClaudeovi Junckerovi. Poznám ho dlhšie ako 20 rokov. Bol to výborný premiér Luxemburska. Čo ale robiť s Európskou úniou, kde bolo 28, a teraz len 27 rôznych hlasov, a nie je človeka, ktorý by bol schopný ich zjednotiť? Z druhej strany Amerika, Rusko a Čína majú silných lídrov.

 

Vy osobne ste pre vstup Česka do eurozóny. Súdiac podľa posledných informácií, všetky potrebné podmienky pre vstup do tejto zóny Česko splnilo. Môže dôjsť k prechodu na euro počas vášho prezidentovania?

Reklama

To si nemyslím. K tomu bude potrebné spraviť jednu chybu, ktorá vznikla pri vytváraní takzvaného systému hospodárskej stabilizácie Európskej únie. O čo ide? O to, že platitelia daní platia svoje dane k úžitku tých, ktorí majú zlú ekonomiku. Ak budeme konkrétne českí občania platia gréckym občanom. Ako viete, v Grécku nie je ekonomická situácia príliš dobrá. Pokiaľ to ale zmeníme, tak nie som proti tomu, aby sme prijali euro. Avšak z druhej strany, som proti tomu, aby sme pomáhali tým štátom, ktorých vlády nie sú schopné dobre riadiť svoju vlastnú ekonomiku.

 

A čo si myslíte o nedávnej iniciatíve francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na zníženie počtu krajín, ktoré sú členmi Schengenského priestoru? Hovorí sa, že vďaka tomu sa lídri snažia potrestať niektorých členov Európskej únie za iné názory. Medzi štáty, ktorých by sa to mohlo týkať, sa hovorí aj o krajinách Vyšehradskej štvorky, kam patrí aj Česko, za to, že aktívne vzdoruje niektorým rozhodnutiam

Vyšehradská štvorka urobila prekrásnu vec tým, že bola proti systému umiestňovania nelegálnych migrantov na celom európskom území. Niektorí na to nemôžu zabudnúť. O tom viem. Keď nechcete zabúdať na vlastnú porážku, tak čo môžete robiť

Podľa môjho názoru Schengen pomáha vzájomnému pochopeniu všetkých občanov Európskej únie. Nedávno som čítal, že podpora prezidenta Macrona (v jeho krajine) je približne na hranici 20%. Byť na jeho mieste, tak sa sústredím na zvýšenie vlastného ratingu vo Francúzsku.

Reklama

 

V marci ste hovorili, že Česko je pripravené prerokovať možnosť účasti ruských spoločností v stavbe nových energetických blokov jadrovej elektrárne Dukovany. sa v tomto smere niečo hýbe?

Podmienky rovnaké pre všetky spoločnosti, ktoré si želajú zúčastniť sa realizácie projektu (bolo podaných 6 prihlášok, jedna z nich je od ruskej štátnej korporácie Rosatom red.). To znamená cena, technické podmienky, a tiež účasť českých podnikov pri realizácii tohto projektu. Ja osobne nič nemám proti účasti ruských spoločností v tejto súťaži.

 

Ako by ste hodnotili výsledky prezidentských volieb na Ukrajine? Zmení sa podľa vás s novým prezidentom zahraničnopolitické smerovanie Kyjeva?

Dovoľte mi povedať vám jeden vtip. Nie som úplne presvedčený o tom, že sám nový ukrajinský prezident má predstavu o tom, aká bude jeho budúca cesta. To je vtip. Je to ale človek, ktorý sa musí sám oboznámiť so situáciou. Má istú šancu, pretože sa jedná o nového človeka, tabula rasa. Mimochodom, pozval som ho do Česka. No, a ak sa mu podarí zastaviť občiansku vojnu na Ukrajine, tak sa stane hrdinom.

 

Vo svojej dobe sa veľa hovorilo o vašej myšlienke, že Ukrajina sa musí zmieriť s pripojením Krymu k Rusku. A mala by len prosiť od Ruska kompenzácie. Navrhnete to novému ukrajinskému prezidentovi?

Tento nápad zamietlo aj samo Rusko, aj Ukrajina. Ak proti, tak na čo bude český prezident navrhovať akékoľvek kompenzácie zo svojho vlastného vrecka!?

 

Reklama

Pán prezident, vy ste si v minulosti vystrelili sám zo seba tým, že ste sa označil za agenta Putina. Nepripadá vám, že niektorí politici v Európe, a aj v Česku, vás tak skutočne berú? Neprekáža vám to v práci?

Samozrejme, že nie, pretože títo politici úplní idioti. Viete, že nie som len ruský agent? Som tiež čínsky agent. Agent Izraela

V skutočnosti som iba agentom Českej republiky. A to títo politici veľmi dobre vedia. Tak hovoria iba v rámci politického boja.

Ak by som bol za Američanov, tak by druhá časť politického spektra hovorila, že som agent Spojených štátov. V tomto svete vás budú vždy obviňovať, že ste niečí agent.

Mimochodom, chcel by som byť agentom SanMarina alebo Andorry, alebo Monaka či Vatikánu, alebo iných malých štátov. To sa ale nepodarilo!

Reklama

 

O vás sa vie, že rád surfujete na internete. Zdieľate názor o nevyhnutnosti internet regulovať? Je Česko pripravené pripojiť sa k tomu na národnej úrovni alebo spoločne s Európskou úniou?

Celý svoj život som bol proti akejkoľvek forme cenzúry. Dokonca odcitujem Karla Marxa, ktorý v článku písal, že ten, kto chce bojovať pomocou cenzúry, jednoducho nemá argumenty. To je v článku smerovanom proti pruskej cenzúre. Čo sa týka našich priaznivcov cenzúry, tiež nemajú argumenty. Nehovoríme o pedofílii, hovoríme o výmene názorov. Ak sa niekto bojí nejakých názorov, tak to znamená, že, jazykom Marxa, nemá dostatok argumentov.

 

Pán prezident, vy ste svojím presvedčením sociálny demokrat. Vo svojej dobe ste to boli práve vy, kto znovuzrodil a priviedol k víťazstvu sociálnodemokratickú stranu vo voľbách v Českej republike. Podľa vášho názoru, socialistická myšlienka, ktorá bola mnoho desaťročí populárna, teraz zomrela?

Reklama

Táto myšlienka neumrela. V istej historickej perióde ale v sociálnej demokracii zomrela schopnosť venovať sa problému ľudskej solidarity, namiesto toho sa venovala mladým chalanom, homosexuálom a podobnému. A zabudla, že ľudia jednoducho žijú, pracujú, že im je potrebné pomáhať.

A čo sa týka demonštrácií homosexuálov to je iná téma. V tom nie je podstata programu sociálnej demokracie

 

Vy ste prakticky celý svoj dospelý život v politike

30 rokov. To je rekord medzi českými politikmi

 

Existuje vo vašej politickej kariére čin, na ktorý ste najviac hrdý? A existuje niečo, čo ľutujete?

Reklama

Po prvé som sa stal predsedom sociálnej demokracie, keď jej podpora bola 7%. Za päť rokov tento ukazovateľ dosiahol hranicu 30% a (prišlo) víťazstvo v slobodných (parlamentných) voľbách. To je samozrejme výsledok, na ktorý som hrdý.

Čo sa týka druhej časti Viete, že existujú rôzne stupne slová nepriateľ? Prvý stupeň je jednoducho nepriateľ. Druhý stupeň je úhlavný nepriateľ. Tretí stupeň je koaličný partner. Existuje ale i štvrtý stupeň člen vašej vlastnej politickej strany.

V roku 2003, keď som bol kandidát na prezidenta, moja vlastná strana (sociálna demokracia) prezentovala štvrtý stupeň chápanie slova nepriateľ.

 

Mnohí známi politici opakovane vyhlasovali, že politika je špina. Súhlasíte s týmto tvrdením? Alebo v politike v skutočnosti existujú vysoké morálne kritériá, ktoré je možné nasledovať?

Ja s týmto tvrdením nesúhlasím. Ak je politika špina, tak to len v tom prípade, že ju takú robia špinaví ľudia

Príďte (do Česka) o 4 roky, budem končiť v politike, s tou, pre mňa nie, “špinavou činnosťou. Stanem sa šťastným penzistom, ktorý bude čítať veľmi veľmi zaujímavé knihy. Mám veľa kníh, ktoré som teraz nebol schopný prečítať vo svojej prezidentskej funkcii. Dúfam, že budem mať ešte niekoľko rokov na tieto knihy, na svojho psa a na šťastný život.

Reklama

 

A nechceli by ste napísať knihu o svojom živote?

Viete, ja som knihu napísal. sa stala na českom trhu bestsellerom. Nechcem to opakovať, už to stačilo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali