Ako píše časopis Medical Daily, nezdravé, ale chutné jedlo s vysokým podielom sacharidov a tukov je schopné “zapnúť” systém odmeňovania mozgu.
Vedci urobili experiment s účasťou 206 ľudí. Počas výskumu ukázali ľuďom fotky rôznych druhov občerstvenia, najmä s vysokým obsahom tukov, cukru a sacharidov, a tiež obsahujúcich tuky a sacharidy súčasne. Účastníci boli požiadaní, aby odhadli počet kalórií a povedali, koľko sú ochotní zaplatiť za také jedlo.
Nakoniec sa ukázalo, že ľudia sú ochotní platiť viac za škodlivé potraviny než len za jedlo s oddeleným obsahom tukov a sacharidov. Okrem toho aj pohľad na takéto potraviny zapína oveľa viac neurónov v centre odmeňovania mozgu než akákoľvek iná varianta.
Vedci predpokladajú, že takáto reakcia je spôsobená tým, že rôzne rýchle občerstvenie a iné tučné potraviny sa objavili relatívne nedávno a ľudstvo sa doteraz nenaučilo na ne pokojne reagovať.
V budúcnosti sa vedci chystajú zistiť, ako systém odmeňovania mozgu ovplyvňuje zvyšovanie hmotnosti. Doposiaľ je zistené, že sa ľudia prejedajú, aj keď nie sú hladní.