V košickej arcidiecéze je nová  diecézna svätyňa

V košickej arcidiecéze je nová  diecézna svätyňa

Košice 17. novembra 2016 (HSP/Foto: Janka Pavelová)

 

Košice – Farnosť Božieho milosrdenstva na sídlisku KVP slávila veľkú udalosť. Košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober v kostole Božieho milosrdenstva v nedeľu 13.11.2016 zatvoril Jubilejnú bránu Božieho milosrdenstva a farský kostol vyhlásil za diecéznu svätyňu

Košický arcibiskup Bernard Bober vyhlásil farský kostol Božieho milosrdenstva na košickom sídlisku KVP za diecéznu svätyňu
Košický arcibiskup Bernard Bober vyhlásil farský kostol Božieho milosrdenstva na košickom sídlisku KVP za diecéznu svätyňu

Mimoriadny svätý rok Božieho milosrdenstva mohli farníci  naozaj naplno využiť. Vo farnosti sa konalo veľa aktivít a slávení, ktoré boli prínosom nie len pre nich, ale aj pre mnohých pútnikov zo Slovenska, ale aj zahraničia. Veriaci, ktorý navštívili tento kostol, prechodom cez Bránu milosrdenstva mali možnosť získať aj plnomocné odpustky.

Reklama

Ako uviedol miestny farár a rektor diecéznej svätyne Božieho Milosrdenstva Peter Novák: “Som veľmi rád, že sme mali možnosť sprevádzať pútnikov, ktorí k nám prišli z rôznych kútov Slovenska, ale aj z iných krajín. Bolo veľa prihlásených skupín, ktoré tu chodievali, ale aj takých, ktorí sa nenahlásili a prišli do našej svätyne. Našli si nás prostredníctvom internetu, aj keď sme na okraji Košíc. S radosťou sme ich prijali. Musím sa priznať, že ma vyhlásenie Mimoriadneho roka milosrdenstva potešilo, pretože ja sám som veľký ctiteľ Božieho milosrdenstva. Ako kňaz som vedel, čo môžem práve týmto vzácnym rokom ponúknuť veriacim a hodnotím ho radostne.”

Košický arcibiskup – metropolita Mons. Bernard Bober po zhodnotení aktivít a púti vo farnosti sa rozhodol vyznačiť farský kostol Božieho milosrdenstva v Košiciach s titulom diecézna svätyňa. “Tento farský kostol si počínal príkladne. Skôr, akoby sa oficiálne ustanovil sviatok Božieho milosrdenstva, veriaci na sídlisku zasvätili farský kostol Božiemu  milosrdenstvu. Obdivujem ich úctu k Božiemu milosrdenstvu. Kostol postavili za šesť rokov. Dá sa povedať, že tento chrám má takú myšlienku uprostred činžiakov. Je ako koráb záchrany. Tá myšlienka dobra sa tu stále skrývala.”
Pred homíliou bol prečítaný zriaďovací dekrét podpísaný Mons. Bernardom Boberom o vyznačení kostola Božieho milosrdenstva na diecéznu svätyňu. Pýtali sme sa veriacich, ako vnímajú takúto udalosť. Farník Milan Pach uviedol: “Vnímam to veľmi intenzívne s takou bázňou, či si to zaslúžime, lebo sme mladá farnosť. Ale musím povedať, že odkedy máme pána farára, naša farnosť stále viac a viac ožívala.” Svoje nadšenie a radosť prejavil aj kaplán Ján Kocurko: “V roku Božie milosrdenstva som prišiel sem na kaplánku, veľmi som sa tešil a mal som veľkú vnútornú radosť, keď som sa dozvedel, že otec arcibiskup vyznačil kostol na diecéznu svätyňu.”
Svätý rok Božieho milosrdenstva neprežívali intenzívne iba veriaci, ale aj košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober: “Svätý rok Božieho milosrdenstva som prežil na cestách či už počas týždňa, ale aj víkendov. Aj pred pár dňami som tiež vysvätil kostol Božieho milosrdenstva. Sú to príjemné chvíle. Čítal som veľa materiálov, aby som veriacim vedel vysvetliť, v čom je odlišné Božie milosrdenstvo od toho ľudského. Bol som aj na duchovných cvičeniach, ale mám aj duchovné obnovy, ktoré si robím sám v tichu. A taktiež veľa ľudí prichádza ku mne, chcú sa poradiť a tak načúvam a snažím sa im rôzne pomôcť.”
Farnosť tak pozýva veriacich na ďalšie aktivity, ktoré sa budú konať počas nasledujúcich dní.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali