V eurovoľbách možno krúžkovať najviac dve mená z jednej kandidátky

V eurovoľbách možno krúžkovať najviac dve mená z jednej kandidátky

Bratislava 1. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR – Ján Krošlák)

 

V júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR

voľby
Ilustračné foto

Z hlasovacích lístkov, ktoré volič dostane vo volebnej miestnosti, si vyberie jeden lístok s preferovaným politickým subjektom. Odovzdať môže prednostný hlas zakrúžkovaním poradového čísla najviac u dvoch kandidátov na kandidátnej listine vybraného politického subjektu. “Na ‘prekrúžkovanie’ je potrebné získať aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre politickú stranu alebo koalíciu,” uviedol pre TASR tlačový odbor MV.

Reklama

Voľby do EP budú na Slovensku 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Kandiduje 23 politických strán a jedna koalícia.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:47

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril Teheránu sústrasť v súvislosti s úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka. Uviedol to v utorok komunikačný odbor nemeckej vlády.

15:14

Bývalého veliteľa ruskej 58. kombinovanej armády Ivana Popova zadržali pre podozrenia z “rozsiahleho podvodu”, informovali v utorok ruské médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. Moskva tieto informácie oficiálne nepotvrdila.

15:08

Bezpečnostné opatrenia v Českej republike sú po atentáte na premiéra SR Roberta Fica podľa českého prezidenta Petra Pavla dočasne zvýšené. Nedokáže si však predstaviť, že by pre riziko útoku nechodil na verejnosť. Uviedol to v utorok počas návštevy Pardubického kraja.

15:07

Španielsko definitívne sťahuje svoju veľvyslankyňu v Argentíne. V utorok to vyhlásil šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares v reakcii na nedávne výroky argentínskeho prezidenta Javiera Mileia o manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza.

15:06

Mestský súd v Moskve v utorok zamietol odvolanie opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu proti nečinnosti Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom). Sťažnosť bola podaná v súvislosti s dvomi pokusmi o otravu, ktoré Kara-Murza prežil v rokoch 2015 a 2017.

14:57

Sudkyňa v Grécku v utorok pozastavila trestné stíhanie deviatich Egypťanov obvinených zo smrti stoviek utečencov a migrantov v Stredozemnom mori v júni 2023. Stotožnila sa s argumentáciou obhajoby, podľa ktorej keďže k tragédii došlo v medzinárodných vodách, grécky súd nemá právomoc rozhodnúť v tomto prípade.

14:49

V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde Rusi nedávno spustili novú pozemnú ofenzívu, bolo v posledných dňoch vysídlených viac než 14.000 ľudí, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

14:48

Kanadský kardinál Gérald Lacroix bol zbavený podozrení zo sexuálneho útoku voči maloletej osobe. Vyšetrovaním, ktoré nariadil pápež František, sa totiž nezistili žiadne dôkazy o jeho previnení.

14:47

Na juhozápade Česka v utorok hrozia silné búrky s prívalovými zrážkami a krupobitím. Výstrahu pred nimi vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podľa ktorého budú priaznivé podmienky aj pre vznik tornáda. Meteorológovia to uviedli na sociálnej sieti X.

14:13

Maďarsko a Japonsko uzatvorili dohodu o spolupráci v nukleárnej oblasti, na základe ktorej budú spolupracovať okrem iného pri technologickom rozvoji malých jadrových reaktorov. Podľa agentúry MTI to oznámil v utorok v Tokiu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali