Účinok Ivermektínu sa opäť potvrdil. Tlaky na jeho zakázanie sú však príliš silné. “Tento liek neprinesie žiadne veľké ekonomické zisky,” vysvetľuje pozadie zákazu autor štúdie. Slováci sa už k lieku nedostanú

Účinok Ivermektínu sa opäť potvrdil. Tlaky na jeho zakázanie sú však príliš silné. “Tento liek neprinesie žiadne veľké ekonomické zisky,” vysvetľuje pozadie zákazu autor štúdie. Slováci sa už k lieku nedostanú

Bratislava 5. augusta 2021 (HSP/Foto:Archív)

 

Liek Ivermektín má svojich priaznivcov, aj svojich odporcov. Napriek viacerým štúdiám, ktoré potvrdzujú jeho účinnosť, FDA (Správa potravín a liečiv)

Ivermektin
Ilustračné foto
stále liek na liečbu Covidu odmieta. Prečo je to tak, vysvetlil profesor Eli Schwartz z Centra cestovnej medicíny a tropických chorôb v Šebe

Profesor Schwartz vykonal od 15. mája 2020 do konca januára 2021 dvojito zaslepenú randomizovanú, kontrolovanú štúdiu s cieľom zistiť, či lacný liek Ivermektín je alebo nie je schopný znížiť hladinu koronavírusu u infikovaných ľudí. Rovnako ako mnohé iné štúdie, aj táto účinnosť lieku preukázala.

Reklama

Výskum sa uskutočnil na vzorke 89 dobrovoľníkov, ktorí mali potvrdené ochorenie Covid-19. Boli ubytovaní v kontrolovanom prostredí v hoteli, pričom polovica ľudí dostávala liek Ivermektín a druhá polovica placebo. Liek im bol podávaný 3 dni po sebe, hodinu pred jedlom a dobrovoľníci boli pravidelne testovaní PCR testom. Výsledky sú veľmi pozitívne.

„Takmer 72% dobrovoľníkov liečených Ivermektínom malo do šiesteho dňa negatívny test na vírus. Naopak, iba 50% tých, ktorí dostávali placebo, mali výsledky testov negatívne,“ zverejňuje výsledky výskumu portál The Jerusalem Post.

Reklama

Ako veľké plus zdôraznil fakt, že v nemocnici skončili iba piati pacienti. Z toho štyria boli liečení placebom. Piaty pacient sa sťažoval na dýchavičnosť. Napriek tomu ale pokračoval v liečbe Ivermektínom a na ďalší deň bol z nemocnice v dobrom stave prepustený.

Výskum sa zameral tiež na prejavy infekčnosti dobrovoľníkov. Po liečbe týmto liekom bolo na šiesty deň od začatia liečby infekčných len 13% ľudí liečených Ivermektínom, oproti 50% liečených placebom. Je to takmer štvornásobok.

Naša štúdia v prvom rade ukazuje, že Ivermektín má antivírusový účinok,” povedal Schwartz. “Tiež sa ukazuje, že je takmer 100% pravdepodobnosť, že človek bude neinfekčný do štyroch až šiestich dní, čo by mohlo viesť k skráteniu času izolácie týchto ľudí. To by mohlo mať obrovský hospodársky a sociálny vplyv, “ uvádza autor štúdie.

Ďalšie veľké pozitívum tejto liečby vidí v tom, že u dobrovoľníkov sa neprejavili takmer žiadne vedľajšie účinky. Tie, na ktoré upozorňuje FDA, sa objavili výlučne po samoliečbe pacientov, a pravdepodobne súviseli s neodhadnutím správnej dávky lieku.

Pri pokuse o zverejnenie výsledkov výskumu sa však stretol s tlakom a nevôľou.

Reklama

Je tu silný tlak. Pokúsili sme sa to publikovať a bolo to vyhodené z troch časopisov. Nikto o tom nechcel ani počuť. Musíte sa opýtať, ako je to možné, keď svet trpí,“ čuduje sa Schwartz.

Jeho názor na tento tlak je jasný. Liek je príliš lacný. Liečba Ivermektínom vychádza na 1 dolár za deň liečby.

Tento liek neprinesie žiadne veľké ekonomické zisky,” preto je odmietaný nie len firmou Big Pharma, ale aj spoločnosťou Merck, ktorá liek v minulosti vyrábala, zdôrazňuje autor štúdie Eli Schwartz.

Slovensko sa oficiálne vzdáva tohto lieku

Tlaky proti používaniu tohto lacného lieku sú zjavné aj na Slovensku. Ivermektín sa už oficiálne nezaraďuje medzi lieky, ktorými by sa mohol liečiť Covid. Hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková pre Zdravotnícke noviny uviedla, že o možnosť používania tohto lieku už nebudú ministerstvo opätovne žiadať.

Máme ďalšie možnosti liečby a máme vakcíny,“ vyjadrila sa Šimková.

Reklama

S týmto postupom nesúhlasí lekár Juraj Mesík, ktorý sa za používanie lieku zasadzuje a o jeho účinkoch je presvedčený.

Vedeckých prác o účinnosti liečby covidu IVM je aktuálne už 105, z toho 68 už peer reviewed,“ (recenzovaných, pozn.red.) opätovne pripomína Mesík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:50

Izrael sťahuje ťažkú techniku pozdĺž hranice s južným pásmom Gazy.

Médiá informujú o prípravách na inváziu do Rafahu.

06:44

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov.

06:43

V dôsledku záplav spôsobených prívalovými lejakmi prišlo v Keni od marca o život najmenej 76 ľudí. Kenská vláda, ktorá o tom v sobotu informovala, upozornila obyvateľov, “aby sa pripravili na ešte výdatnejšie zrážky”.

06:42

Súd v Moskve vzal v sobotu na dva mesiace do väzby ruského novinára Konstantina Gabova, ktorý je obvinený z extrémizmu za to, že pomáhal vytvárať videá pre kanál Navaľnyj LIVE vysielajúci na strímovacej platforme YouTube.

06:42

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc Jeruzalema, aby žiadali dohodu o oslobodení rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

06:41

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený “otvoriť diskusiu” o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

06:40

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

06:39

Jemenskí povstalci – húsíovia – tvrdia, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády – MQ-9 Reaper.

06:35

Dvaja ľudia utrpeli ľahšie zranenia po tom, čo regionálny vlak blízko nemeckého mesta Stuttgart začal dymiť a bol nútený núdzovo zastaviť.

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali