Tyrania menšiny: Európske elity ignorujú referendá

Tyrania menšiny: Európske elity ignorujú referendá

Londýn/Madrid 15. októbra 2019 (HSP/RT/Foto:Screenshot YouTube)

 

Lídra katalánskych separatistov Oriola Junquerasa odsúdili na 13 rokov. Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie v roku 2019 je stále nedohľadne. EÚ už ignorovala nespočetné množstvo referend. Vlády si myslia, že majú viac rozumu ako ľudia. Píše vo svojom komentári pre RT britský politik Jonathan Arnott, ktorý bol v minulosti europoslancom

Na snímke Jonathan Arnott

Arnott tvrdí, že Španielsko nepochybne vyhlási, že katalánske referendum o nezávislosti bolo nezákonné.

Reklama

“Poukážu na to, že dôvodom, prečo viac ako 92% občanov hlasovalo za nezávislosť, bolo to, že druhá strana referendum bojkotovala. To ale nič nemení na skutočnosti, že Katalánsko si zvolilo vládu, ktorá je jednoznačne za nezávislosť,” uviedol a dodal:

“Veľmi ma zaujíma, či Katalánsko zostane súčasťou Španielska. Verím v silu sebaurčenia. Katalánsky ľud musí byť tou entitou, ktorá urobí toto rozhodnutie. V rámci pomerov Veľkej Británie by som sám seba opísal ako unionistu: Chcem, aby Škótsko zostalo súčasťou Únie. Ak by však škótski občania hlasovali v referende o tom, že sa stanú nezávislou krajinou, úplne a jednoznačne podporujem toto ich právo. Vo všetkých týchto aspektoch, Španielsko sa viac usilovalo o zničenie katalánskej snahy o autonómiu, než o umožnenie cesty k legálnym dosiahnutiu konečného rozhodnutia.”

Reklama

 

Článok 7

Britský politik píše, že článok č. 7 Lisabonskej zmluvy trochu ironicky umožňuje Európskej únii pozastaviť hlasovacie práva krajiny v EÚ. “Európska únia sa zameriava na Maďarsko a Poľsko, napriek tomu stále obhajuje Španielsko. Ide o selektívny prístup k sebaurčeniu, ktorý je centrom väčšiny problémov modernej spoločnosti. Neočakávajme preto nejaké reakcie EÚ na uväznenie Junquerasa alebo na stále trvajúci exil Carlesa Puigdemonta.”

Dodáva, že deväť z desiatich referend funguje ako prostriedok na prijímanie kľúčových vnútroštátnych rozhodnutí. Vo Švajčiarsku sa referendá konajú každý rok a dávajú „vláde ľudu“ šancu realizovať sa.

Mnoho štátov v USA predložilo návrhy na hlasovanie občanov o dôležitých témach zapojilo tak ľudí do rozhodovacieho procesu. V Spojenom kráľovstve boli referendá o všetkých druhoch otázok: waleskej decentralizácii, škótskej decentralizácii, zmene hlasovacieho systému, o členstve v spoločnom trhu či o škótskej nezávislosti. V každom z týchto prípadov – a pri waleskej decentralizácii v roku 1997 bolo referendu úspešne veľmi tesne iba 50,3% ku 49,7% – všetky výsledky však boli rešpektované bez vážneho spochybňovania.”

Reklama

 

Tyrania menšiny

Jonathan Arnott uvádza, že demokracia si vyžaduje rešpekt a súhlas porazených. “Pri referende o brexite v roku 2016 sa zrazu všetko zmenilo. Niekoľko politikov, odhodlaných nevykonať vôľu ľudí, sa rozhodlo sabotovať všetko o brexite.

“Vo chvíli, keď sa menšina snaží zvrátiť vôľu väčšiny, narazíme na ešte väčší problém ako “tyrania väčšiny“ opísaná v 18. storočí zakladateľmi USA. Podľa moderného, ​​politicky korektného názoru musí zvíťaziť „tyrania menšiny“: väčšina musí vždy zmeniť svoj prístup tak, aby vyhovoval menšine. Príkladom je debata o genderizme, kde už nestačí iba rešpektovať autonómiu vašich priateľov a susedov – očakáva sa, že budete zmeniť svoj vlastný pohľad tak, aby vyhovoval ich. Keď prejdeme od slobody prejavu k donútenému prejavu, zistíme, že demokracia fakt trpí.”

“Keď grécky ľud použil referendum na vyslovenie slova “Oxi!“ v preklade “Nie!” smerom k záchranným podmienkam stanoveným EÚ, únia reagovala uložením ešte tvrdších podmienok. Pri tomto hlasovaní bolo riziko, že Grécko opustí eurozónu a znehodnotí tak spoločnú menu euro. Politici preto okamžite zavrhli voľbu ľudu.”

EÚ v minulosti viackrát ignorovala výsledky (alebo požadovala druhé hlasovanie) referend o zmene pravidiel v štyroch rôznych krajinách. Dokonca ani vo Švajčiarsku, v bašte demokracie, nebola švajčiarska imigračná iniciatíva v roku 2014 rešpektovaná.

Reklama

“Domnievam sa, že ako prostriedok riadenia referendá stále fungujú – ale zásadou bolo vždy, že strana, ktorá prehrala, rešpektuje výsledok. Keď politici uveria, že vláda by mala byť nad ľudom a že by mala ignorovať akýkoľvek výsledok, ktorý sa im nepáči, demokracia sa stáva iba ilúziou. V tom prípade to je tyrania menšiny.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali