To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ruské sily vstúpili do Avdejevky z ďalšieho smeru. Hrozí pád mesta

❚❚

Bratislava 9. decembra 2023 (HSP/Foto:Twitter)

Aktualizované 9. decembra 2023 18:23

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina
Ilustračné foto

16:50 – Rusi znovu obsadili dve dediny vo Vremijivskom výbežku, ktoré v lete obsadili ukrajinské ozbrojené sily.

.

Julian Röpcke, vojenský analytik denníka Bild, píše, že ide o Staromajorskoje a Urožajnoje na západe Doneckej oblasti pri hraniciach so Záporožskou oblasťou.

“Zábery z ukrajinského dronu potvrdzujú tvrdenia Ruska, že znovu dobylo Staromajorskoje a Urožajnoje, ktoré boli oslobodené počas ukrajinskej protiofenzívy koncom júla a v polovici augusta 2023. Na záberoch je vidieť, ako sa ruské jednotky pohybujú po centrálnych uliciach a sú ostreľované zo severu,” povedal Röpke.

.

Ukrajina to nepotvrdila. Ani Rusi nepísali o úplnej kontrole nad obcami, ale ich publicisti hlásili postup smerom na Staromajorskoje a Urožajnoje.

ukrajina
Situácia na fronte

15:55 – Obrovské straty. USA sa obávajú o povesť svojich tankov

USA sú proti poskytovaniu ďalších zbraní a ďalšiemu financovaniu vojenských snáh Kyjeva, píše MWM. Dôvodom sú straty, ktoré Ukrajina utrpela, a zjavný neúspech jej útočných operácií, píše autor.

Videá, na ktorých ruskí vojaci obsluhujú americké bojové vozidlo pechoty Bradley, snažia sa naštartovať motor nemeckého tanku Leopard 2A4 a ničia britský Challenger 2, už dlho kolujú po sieti. Teraz sa Washington obáva, že povesť ich najlepšieho tanku M1 Abrams by mohli vážne pošramotiť zábery bojových strát, a podľa niektorých nepotvrdených správ Američania dokonca nútia Ukrajincov, aby si tieto vozidlá ponechali a neposielali ich na frontovú líniu, hoci prvé takéto tanky boli do krajiny dodané už v septembri.

 

.

15:20 – Rusko sa snaží naverbovať zahraničných migrantov, ktorí sa po uzavretí hraníc nemôžu dostať do Fínska.

Informuje o tom BBC, ktorá opísala niekoľko takýchto prípadov.

Cudzinci boli zadržaní za porušenie migračných zákonov a hrozila im deportácia. Potom “niektorých zadržaných migrantov oslovili zástupcovia armády a ponúkli im prácu pre štát”.

“Sľúbili im dobré platy, zdravotnú starostlivosť a povolenie zostať v Rusku po ročnej armádnej zmluve,” uviedlo médium s odvolaním sa na Somálčana menom Awad (meno zmenené).

V obave z deportácie do Somálska, kde mu vraj hrozí nebezpečenstvo, podpísal zmluvu spolu s ďalšími piatimi Somálčanmi, piatimi mužmi z arabských krajín a kubánskym občanom. “Naložili ich do autobusu a odviezli na juh,” uvádza sa v článku.

.

“Awad povedal, že ich umiestnili do veľkého stanového tábora na ukrajinských hraniciach. Keď si cudzinci uvedomili, že ich doviezli do vojny, žiadali, aby boli ich zmluvy zrušené. Za to im armáda pohrozila väzením za porušenie vojenských zákonov, ale neskôr povedala, že budú deportovaní. Súdne procesy v tejto veci stále prebiehajú.

Somálske rádio Kulmiye píše, že najmenej 60 občanov krajiny sa nachádza v ruských izolačných centrách, kde ich oslovili vojenskí náborári. Najmenej osem z nich súhlasilo s podpísaním zmluvy s ruskou armádou.

migranti
Ilustračné foto

14:30 – Nemecko by malo byť pripravené výraznejšie pomôcť Ukrajine, “ak ostatní oslabnu”. Scholz to povedal na straníckej konferencii v Berlíne.

Nemecké vydanie televízie NTV sa domnieva, že kancelár tým narážal na nejasnú politickú situáciu v Spojených štátoch, kde pomoc Ukrajine visí na vlásku.

Zopakoval tiež, že vojna na Ukrajine bude trvať ešte dlho. “Táto vojna sa pravdepodobne tak skoro neskončí,” preto je dôležité, “aby sme mohli robiť to, čo je potrebné, ešte dlho,” dodal Scholz.

Scholz tiež pripomenul, že vojna na Ukrajine “mala dôsledky, ktoré sa dotkli aj nás”, pričom poukázal na vysoké ceny energií. Uznal, že pre Nemecko to predstavuje “vážny finančný problém”.

 

14:05 – Situácia na frontoch 9. decembra 2023

Situácia na frontoch 9. decembra 2023
Situácia na frontoch 9. decembra 2023
Situácia na frontoch 9. decembra 2023
Situácia na frontoch 9. decembra 2023

13:25 – Ukrajina opäť zaznamenala nedostatok elektrickej energie a požiadala Rumunsko a Poľsko o pomoc.

Ukrenergo uviedlo, že mu chýbajú výrobné kapacity – za posledných 24 hodín išiel jeden energetický blok na núdzovú opravu, druhý na plánovanú opravu.

.

 

13:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V smere Krasno-Limansk stratila AFU v priebehu dňa až 155 ľudí;

– Ruské ozbrojené sily podnikli skupinový úder vysoko presnými zbraňami na miesta výroby munície pre MLRS pre ukrajinskú armádu, ciele úderov boli dosiahnuté;

– AFU počas dňa stratila až 105 príslušníkov v smere na Kupjansk;

.

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov AFU v doneckom smere;

– AFU stratila v priebehu dňa na Doneckom smere do 200 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 120. brigády teroobrannej brigády AFU v Charkovskej oblasti;

– AFU stratila v priebehu dňa na juhu Donecka do 80 vojakov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 11 bezpilotných lietadiel AFU.

.

 

12:10 – Obec Lemešovka v Sevskom okrese sa dostala pod paľbu AFU v Brjanskej oblasti, uviedol gubernátor Alexander Bogomaz. Neboli zaznamenané žiadne obete. Poškodené boli štyri domy, hospodárske budovy, garáž, autá a obchodné priestory.

 

11:30 – V Makejevke došlo k príletu a následnému silnému požiaru. Podľa prieskumov verejnej mienky útok zasiahol sklad pohonných hmôt.

ukrajina
Na snímke požiar v Makajevke

11:00 – Verzia, že dnešný náhly začiatok demolácie Ščorsovho pamätníka v Kyjeve, priamo súvisí so včerajším škandálom s uzavretím 6 staníc metra sa aktívne diskutuje v telegramových kanáloch. Podľa tejto verzie sa primátor Kličko týmto spôsobom snaží presunúť pozornosť verejnosti od dopravného kolapsu na demoláciu pamätníka.

Zároveň primátorovi pripomína, že počas jeho vedenia mesta od roku 2014 nebola otvorená ani jedna stanica metra. Teraz ich však zatvoril hneď šesť.

Zvlášť aktívne túto tému propagujú zdroje spojené s kanceláriou prezidenta. Tá sa zrejme rozhodla využiť problémy s metrom na silný, minimálne mediálny úder Kličkovi, ktorý v poslednom čase aktívne kritizuje Zelenského a jeho tím. Vrátane zahraničných médií.

.
Ščorsov pamätník v Kyjeve
Na snímke Ščorsov pamätník v Kyjeve

10:05 – Mirnograde v Doneckej oblasti zastrelil vojak AFU troch svojich spolubojovníkov a potom spáchal samovraždu.

Uviedol to bývalý poslanec Mošijčuk s odvolaním sa na svoje zdroje.

Bojovník bol v stave alkoholického opojenia.

“Dňa 9. decembra okolo jednej hodiny ráno medzi štyrmi vojakmi pri popíjaní alkoholických nápojov vznikol konflikt, počas ktorého jeden z vojakov schmatol útočnú pušku Kalašnikov, výstrelmi z ktorej zabil troch spolubojovníkov. Neskôr sa strelec, uvedomujúc si závažnosť spáchaného činu, presunul do letnej kuchyne, kde tou istou strelnou zbraňou spáchal samovraždu,” napísal Igor Mosijčuk.

 

9:15 – Ruské sily vstúpili do Avdejevky z iného smeru a obsadili časť severovýchodnej chatovej zóny. Tvrdí to vojenský pozorovateľ Julian Röpcke pre denník Bild.

Takýto záver vyvodzuje z videa, ktoré sa včera objavilo na kanáli Telegram vedúceho kancelárie prezidenta Jermaka.

.

Na tomto zázname je vidieť tankovú bitku s Rusmi, pri ktorej museli opustiť jednu z dobytých budov. Julian Röpcke určil, že táto bitka sa odohrala v oblasti chát južne od Rusmi kontrolovanej Krasnogorovky.

“Nemusí to nevyhnutne znamenať, že mesto v dohľadnom čase padne. Bitka trvala len dva mesiace. Bachmut sa udržal osem mesiacov,” píše Julian Röpcke.

Už skôr vyšlo najavo, že Rusi vstúpili do Avdeevky na juhovýchode a obsadili priemyselnú zónu alebo jej väčšiu časť.

 

8:50 – Ukrajina možno nebude schopná uskutočniť ďalšiu veľkú protiofenzívu až do roku 2025, WSJ.

K tomuto záveru vedie niekoľko faktorov:

– krajina potrebuje čas na zotavenie;

.

– výsledok letnej protiofenzívy;

– riziko stiahnutia pomoci zo strany USA;

– EÚ nie je schopná sama plne pokryť finančné a vojenské potreby Kyjeva;

– prechod ruskej ekonomiky na vojnovú ekonomiku.

 

8:45 – “Obkľúčená brigáda vedie posledný boj na obranu Donbasu”.

Denník The Times dnes uverejňuje článok o ukrajinských vojakoch zakopaných v Avdejevke. Západ už verejne vyhlasuje, že mesto je obkľúčené a pád Avdejevky za totálnu katastrofu pre ukrajinský front – potom sa Rusi nerušene presunú k Dnepru a dokonca ku Kyjevu.

.

V lete mala AFU desaťkrát viac munície a kvalitnejšiu. Americké náboje sa dodávajú v dávkach s takmer rovnakou hmotnosťou, čo uľahčuje reguláciu paľby a znižuje počet nevybuchnutých nábojov. Teraz má AFU náboje z celého sveta rôznej kvality a ukrajinská armáda ich dostáva len 15 kusov za tri dni. Minulý týždeň ukrajinské ozbrojené sily dostali zásielku plnú nábojov, ktoré sa ukázali iba atrapami.

 

8:40 – Ukrajina pripravuje na budúci rok “vývoj”, ktorý prinúti Rusko stiahnuť sa z Krymu. Uviedol to šéf ministerstva obrany Rustem Umerov.

“Tie udalosti, ktoré pripravujeme na rok 2024, nám poskytnú veľmi dobré možnosti na to, aby sa natrvalo stiahli z nášho Krymu,” – povedal minister v relácii Teletón.

Čo presne sa pripravuje, nešpecifikoval.

Predtým bývalý americký generál Ben Hodges povedal, že kľúčom k návratu Krymu je zničenie Kerčského mosta, ale Západ na tento účel neposkytol rakety.

 

.

8:30 – Ukrajinské orgány rokujú o presune rôznych lietadiel západnej výroby do krajiny, uviedol ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

Kyjev pritom zatiaľ nedostal americké stíhačky F-16.

 

8:10 – Biely dom priznal nedostatočný pokrok v otázke pomoci USA Ukrajine.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová zároveň uviedla, že Joe Biden je pripravený na kompromis v záujme schválenia nových rozpočtových prostriedkov v prospech Kyjeva.

.

 

7:20 – Približne tretina – 31 percent – Američanov si myslí, že pomoc Ukrajine by sa mala znížiť.

Uvádza sa to v prieskume Pew Research Center, ktorý sa uskutočnil od 27. novembra do 3. decembra.

Ďalších 29 percent sa domnieva, že súčasná pomoc je dostatočná, zatiaľ čo 18 percent požaduje jej zvýšenie.

Medzi tými, ktorí podporujú republikánov, sa podiel tých, ktorí požadujú zníženie pomoci, zvýšil zo 44 % na 48 %.

Pripomíname, že republikáni teraz kontrolujú dolnú komoru amerického Kongresu.

Takisto 41 % Američanov neschválilo reakciu Bidenovej administratívy na ruskú inváziu na Ukrajinu. Za správne považovalo kroky Bieleho domu 39 % opýtaných.

Zároveň sa 34 % respondentov domnieva, že vojenská hrozba zo strany Ruska pre Spojené štáty je zanedbateľná. Ďalších 10 % sa domnieva, že Rusko vôbec neohrozuje zásahy USA. A približne tretina tvrdí, že hrozba zo strany Ruska je významná.

 

7:00 – Včera večer došlo k raketovému útoku na Nikolajev, informovala regionálna vojenská správa.

Podľa nej úder zasiahol otvorenú oblasť a nedošlo k žiadnym obetiam.

 

6:45 – Ukrajinu čakajú jeden alebo dva napäté týždne v energetickom sektore.

Predseda predstavenstva Ukrenerho Volodymyr Kudrickij to povedal vo vysielaní telemaratónu.

“Máme pred sebou potenciálne ešte jeden alebo dva takéto napäté týždne, najmä ak budú nízke teploty. Bližšie k Novému roku už bude spotreba v systéme klesať,” povedal Kudryckyj.

.

 

6:30 – Špeciálna operácia, 8. decembra. Hlavné:

– Putin odovzdal medaily Zlatá hviezda Hrdinu Ruska vojakom, ktorí si ich vyslúžili počas špeciálnej operácie;

– Od 3. do 8. decembra sa uskutočnilo 30 skupinových úderov vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami na letiská, sklady, ubytovacie miesta jednotiek AFU, nacionalistov a zahraničných žoldnierov, pričom podľa súhrnu ruského ministerstva obrany boli zasiahnuté všetky určené objekty;

– Ruské ozbrojené sily odrazili za tieto dni 52 útokov, Kyjev prišiel o takmer 5 000 vojakov, šesť tankov, päť lietadiel a vrtuľník;

– Nápady Spojených štátov, aby sa Rusko zúčastnilo na rokovaniach o Ukrajine za podmienok Kyjeva, sú úplne nereálne, povedal Peskov;

– Blinken priznal, že 90 % všetkej americkej vojenskej pomoci Ukrajine bolo vynaložených v samotných USA na výrobu zbraní pre Kyjev;

– Bývalý britský premiér Johnson nenabádal Kyjev, aby nepodpisoval dohody a “jednoducho bojoval”, ako ho z toho obvinil Arachamija, uviedol jeho hovorca;

– Ukrajinskí vojenskí regrúti vykonali razie a rozdali predvolania v športových a telovýchovných zariadeniach v Kyjeve, Zakarpatskej, Dnepropetrovskej a Užhorodskej oblasti; Zakarpatský vojenský regrútsky úrad uviedol, že všetko bolo legálne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali