Takto bojujú proti podvodníkom? Starosta a sponzor strany Spolu porušil zákon a uskutočnil podivný stámilionový projekt, ktorý museli zaplatiť daňoví poplatníci

Takto bojujú proti podvodníkom? Starosta a sponzor strany Spolu porušil zákon a uskutočnil podivný stámilionový projekt, ktorý museli zaplatiť daňoví poplatníci

Bratislava 5. februára 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Predseda strany Spolu, Miroslav Beblavý sa často pasuje do role najväčšieho bojovníka proti oligarchom, podvodníkom a proti korupcii. Ich starostom a sponzorom strany je však kontroverzný podnikateľ Ľuboš Hačko, ktorý uzavrel podivný obchod so železnicami, čím prišli slovenskí daňoví poplatníci o stámilióny eur. Hačko taktiež porušil zákon tým, že sa po nástupe na starostovskú stoličku neodhlásil z výkonnej funkcie vo firme

Na snímke predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý

Ľuboš Hačko je starostom obce Horná Krupá a v roku 2018 kandidoval s podporou strany Spolu Miroslava Beblavého. Starostom je však už od roku 2014 (vtedy kandidoval za SDKÚ), no doteraz je evidovaný ako konateľ vo firme H&H Potôčky, čo zákon nedovoľuje. Verejní funkcionári sa totiž musia do 3 mesiacov od nástupu na svoj post odhlásiť zo všetkých výkonných pozícií vo firmách. O kauze informoval portál Aktuality.sk

Reklama

Oveľa problematickejšie sú však jeho podnikateľské aktivity z minulosti, kedy spoluvlastnil firmu s oligarchom Ivanom Petríčkom. Hačko uzavrel stámiliónový kontroverzný projekt so železnicami SR, ktorý mal byť zaplatený z eurofondov, no po viacerých nezrovnalostiach a podozreniach ich Brusel stopol. Nakoniec teda museli podivný obchod s Hačkovou firmou zaplatiť slovenskí daňoví poplatníci.

Štátne železnice v roku 2009 vyhlásili tender na modernizáciu 12 kilometrovej železničnej trate za 245 miliónov eur. Po dvoch rokoch sa schyľovalo k podpisu zmluvy s firmou Skanska, ktorá dala najlacnejšiu ponuku. Vtedy však do hry vstúpil šéf konkurenčnej TSS Grade Ľuboš Hačko. Tvrdil, že železnice musia Skansku z tendra vylúčiť, lebo nesplnila pravidlá súťaže. Spochybnil aj údajné argumenty, pre ktoré chceli zmluvu podpísať.

Reklama

Spoločnosť Skanska nakoniec naozaj zo súťaže vylúčili a TSS Grade v roku 2013 uzavrela so železnicami lukratívnu zmluvu. Tender však začala prešetrovať Európska komisia. Existovalo totiž podozrenie, že najlacnejšieho uchádzača, teda firmu Skanska, vylúčili diskriminačným spôsobom. Vtedajší minister dopravy Ján Počiatek napokon boj o eurofondy vzdal a celú zmluvu museli zaplatiť slovenskí daňoví poplatníci.

Tesne pred podpisom stámiliónového kontraktu spoločnosť prešla reštrukturalizáciou. Súd TSS Grade zaviazal,  že musí dodávateľom zaplatiť iba 15 % z ich pohľadávok. Ide o rovnaký percentuálny podiel pohľadávok, ako mal svojim veriteľom zaplatiť Váhostav Juraja Širokého. Z jeho reštrukturalizácie sa vtedy stala významná politická kauza.

Hačko okrem toho, že kandidoval za starostu s podporu  Spolu je aj sponzorom tejto strany. Na účet im v decembri poslal 25-tisíc eur. Ľuboš Hačko je taktiež autorom programu strany Spolu v oblasti železničnej dopravy.

Stanovisko k tejto kauze poskytla aj samotná strana Spolu : ” Spoločnosť TSS GRADE vznikla v roku 2000 a pán Hačko v nej pôsobil do roku 2012, keď podľa našich informácií prišlo k zmene vlastníka. To, čo spomínate sa podľa našich informácií odohralo po jeho odchode,“ uviedla Hudáčková pre portál Aktuality.sk

Podozrivého tendra sa pritom TSS Grade zúčastnila za vedenia Hačka, ktorý za TSS Grade podpísal aj zmluvu so železnicami. Rovnako sa za vedenia Hačka plánovala aj reštrukturalizácia, ktorá sa nakoniec odohrala už pod novým majiteľom.

Reklama

“Je povinnosťou každého verejného funkcionára dodržiavať zákon o konflikte záujmov a musí niesť dôsledky v prípade jeho porušenia,” uzavrela hovorkyňa strany Spolu Hudáčková.

Stranu Spolu Miroslava Beblavého skritizoval aj šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič :

“Pre mňa je padni komu padni. Pre mňa jednoducho pri korupcii, pri rozkrádaní, alebo tunelovaní spoločných peňazí, ja nepoznám brata. Hanbil by som sa za také špinavé peniaze, ale Beblavý je ticho,” povedal v relácii Téma dňa na TA3

Matovič tiež skritizoval predsedu KDH Alojza Hlinu, že je ticho tiež kvôli tomu, že so stranou Spolu podpísal pakt o neútočení, teda de facto o mlčaní.

Je však zarážajúce, že Matovič plánuje s týmito liberálnymi stranami ísť do vládnej koalície, napriek tomu, že vie kto je Miroslav Beblavý a pozná jeho minulosť spojenú s goriliou stranou SDKÚ.

Reklama

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali