Švédsko – Fínsko 2:0, Laine: “Lundqvist chytal úžasne”

Švédsko – Fínsko 2:0, Laine: “Lundqvist chytal úžasne”

Toronto 21. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Mark Blinch/The Canadian Press via AP)

 

Švédski hokejisti  zlomili súpera v polovici zápasu gólom obrancu Antona Stralmana

Švédski hokejisti zvíťazili aj vo svojom druhom vystúpení na Svetovom pohári, keď v utorkovom dueli zdolali v Toronte odvekých rivalov z Fínska 2:0. Severské derby síce odštartovali aktívnejšie “Suomi”, nakoniec ale slávila úspech trpezlivosť a väčšia herná vyzretosť Švédov. Tí zlomili súpera v polovici zápasu gólom obrancu Antona Stralmana a triumf spečatil tri sekundy pred koncom zásahom do prázdnej bránky Loui Eriksson. Hrdinom číslo jeden bol však brankár Henrik Lundqvist, ktorý podržal svoj tím najmä v záverečnej tretine, zneškodnil všetkých 36 fínskych striel a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Druhou sa stal Stralman, treťou útočník zdolaného mužstva Mikael Granlund.

Reklama
Na snímke vľavo fínsky hráč Teuvo Teräväinen, vpravo švédsky brankár henrik Lundqvist v zápase B-skupiny Svetového pohára v hokeji Švédsko - Fínsko (2:0 )
Na snímke vľavo fínsky hráč Teuvo Teräväinen, vpravo švédsky brankár henrik Lundqvist v zápase B-skupiny Svetového pohára v hokeji Švédsko – Fínsko (2:0 )

“Tri korunky” po dvoch triumfoch (na úvod vyhrali nad Rusmi 2:1) vedú B-skupinu s plným počtom štyroch bodov a semifinále majú na dosah. Na definitívu im stačí získať v stredajšom zápase s Tímom Severná Amerika (21.00 SELČ) bod, o postup by ich mohla obrať iba prehra v riadnom čase a súčasne triumf Rusov nad Fínmi v záverečnom skupinovom súboji (vo štvrtok o 21.00). V minitabuľke troch štvorbodových tímov by potom rozhodovalo skóre. Fíni po dvoch prehrách stále čakajú na prvý bod, no ešte nestratili šancu na postup, potrebujú však plný zásah Švédov a následne zdolať potrebným rozdielom zbornú.

 

Reklama

B-skupina:

Švédsko – Fínsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 30. Stralman (H. Sedin, D. Sedin), 60. Eriksson. Strely na bránku: 29:36. Rozhodcovia: O’Rourke, Lee – Racicot, Murray, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 11.604 divákov.

Švédsko: Lundqvist – Ekholm, Karlsson, Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson – Eriksson, H. Sedin, D. Sedin – Hörnqvist, Bäckström, Forsberg – Silfverberg, Krüger, Hagelin – Söderberg, Backlund, Landeskog

Fínsko: Rask – Ristolainen, Vatanen, Lepistö, Määttä, Jokipakka, Pokka – Donskoi, Koivu, Granlund – Aho, Barkov, Laine – Komarov, Filppula, Jokinen – Teräväinen, Lehterä, Korpikoski

Reklama

 

Lundqvist nedovolil gólovú radosť fínskym hokejistom 

Oba tréneri pristúpili oproti prvým duelom k zmenám v bránke, do fínskej sa postavil Rask, do švédskej uzdravený Lundqvist. “Suomi”, ktorých iba víťazstvo držalo v postupovej hre, začali svižne, z tempa ich nevyviedlo ani oslabenie pri vylúčení Jokipakku a v 5. min. si vypracovali prvú tutovku. Osamotený Teräväinen však zblízka trafil iba čepel Lundqvistovej hokejky, od ktorej sa puk odrazil do žŕdky a von. Napriek miernej fínskej rýchlostnej a streleckej prevahe si aj Švédi dokázali vytvárať šance, najmä obranná dvojica Pokka – Jokipakka kopila chyby a umožňovala rivalovi prenikať pred Raska, ako napríklad pri akcii Landeskoga, ktorý bekhendom z uhla neprekonal ležiaceho súperovho brankára. Rask v 13. min. betónom zneškodnil aj dravý výpad toho istého hráča pri fínskej presilovke. “Tri korunky” sa postupne dostali do hry, v 18. min. zazvonila horná žŕdka po strele Bäckströma, na druhej strane Komarov stroskotal na Lundqvistovi.

V druhej tretine si dávali tímy väčší pozor na kiksy v defenzíve. Napriek chýbajúcim gólom pokračoval vysokoakostný hokej s rýchlymi prechodmi do útočného pásma a niekoľkými peknými individuálnymi akciami, v ktorých vynikali najmä fínski mladíci Granlund a Aho. Švédi oproti prvej dvadsaťminútovke pridali na dôraze, aktívným napádaním oberali súpera o puky a v polovici zápasu sa dočkali úvodného gólu. Na začiatku akcie Henrik Sedin obral na modrej čiare o puk Vatanena, potom s bratom Danielom typicky zakombinoval pri zadnom mantineli, v pravom čase bekhendom našiel Stralmana, ktorého nepokryl Donskoi, a skúsený obranca zblízka po ľade otvoril skóre. Hráči v bielych dresoch zostali na chvíľu otrasení a mohli druhýkrát inkasovať, úplne voľného Bäckströma vychytal Rask. Fíni odpovedali salvou striel, väčšinu ale Lundqvist videl, v oslabení potom zneškodnil aj delovku Laineho a šancu Jokinena.

Švédi v tretej tretine rýchlym striedaním a aktívnym forčekingom nedovolili rivalovi rozvinúť ofenzívne akcie. Ak sa aj Fínom podarilo prebiť do útočného pásma a vytvoriť streleckú pozíciu, narážali na pevnú skalu s menom Henrik Lundqvist. Ten v 49. min. zlikvidoval aj nebezpečný pokus Granlunda. Krátko na to Lepistö v útočnom pásme nešetrne zasiahol ramenom do hlavy Backlunda, keďže však Landeskog oplácal, pokračovalo sa v rovnovážnom stave. V hre 4 na 4 Lundqvist nedovolil gólovú radosť ani Granlundovi a Koivovi. Marjamäkiho zverenci v závere vystupňovali svoj nápor, opäť kapitán Koivu v dobrej šanci netrafil puk, o ďalší tlak ich obralo vylúčenie Komarova. Dve minúty pred koncom mohol rozhodnúť Eriksson, no v úniku neuspel, podarilo sa mu to až počas fínskej power play, keď gólom do prázdnej bránky spečatil výsledok.

Reklama

 

Reakcie po zápase

(zdroj: wch2016.com):

Henrik Lundqvist, brankár Švédska a prvá hviezda zápasu: “V prvej tretine som sa cítil stuhnutý, nie taký koncentrovaný, ako som chcel byť, no chytil som sa niektorými ľahšími zákrokmi. V druhej a tretej som sa cítil viac komfortne. Bola to zábava. Skutočne som si užíval chytanie, bol to veľký zápas. Toto víťazstvo nám zdvihne sebavedomie. Ešte však nie sme v semifinále, v stredu nás čaká ďalší dôležitý duel.”

Rikard Gronborg, tréner Švédska: “Vedeli sme už pred turnajom, že Henrik je špičkový brankár a pre nás dôležitým kúskom skladačky, ak chce tento tím postúpiť zo skupiny. Bez neho to nejde. Dáva nám akúsi stabilitu, ako tréneri vieme, že sa môžeme na neho spoľahnúť.”

Anton Stralman, obranca Švédska a autor prvého gólu: “Viem, čo dokáže Henrik Sedin s pukom, tak som ho sledoval a on ma pekne našiel. Videl som otvorený priestor, tak som si doň nakorčuľoval a padlo mi to tam.”

Erik Karlsson, obranca Švédska: “Markström je vynikajúci brankár, čo už potvrdil, odchytal bezchybný zápas s Ruskom. Dnes rovnako bezchybne zachytal Lundqvist proti Fínsku. Máme perfektných brankárov, vieme to, sú chrbtová kosť tohto mužstva. Je to dobrý pocit, keď viete, že ak spravíte malú chybu, nie je to koniec sveta a že za vami je niekto, kto vás podrží.”

Lauri Marjamäki, tréner Fínska: “Musíme rešpektovať výsledok. Odohrali sme skvelý zápas, začali sme výborne, myslím si, že sme si vypracovali množstvo dobrých streleckých príležitostí, no nedokázali sme ich premeniť. Samozrejme, súperov brankár Lundqvist chytal grandiózne. Napriek prehre som hrdý na mojich hráčov, na náš tímový výkon, škoda, že to nestačilo.”

Patrik Laine, útočník Fínska: “Vytvorili sme si kopec sľubných šancí, ale Lundqvist chytal úžasne a my sme ho nedokázali prekonať. A ak nedáte gól, nemôžete vyhrať. Podľa mňa sme však hrali solídne. Súper ale vyhral zaslúžene.”

 

Reklama

Tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 4:1 4

2. Rusko 2 1 0 0 1 5:5 2

3. Severná Amerika 2 1 0 0 1 7:5 2

4. Fínsko 2 0 0 0 2 1:6 0

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali