Hlas-SD: Je jasné, že Hamran klamal. Kolíková odvolala Fitta nezákonne

Hlas-SD: Je jasné, že Hamran klamal. Kolíková odvolala Fitta nezákonne

Bratislava 14. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot)

Aktualizované 14. februára 2023 19:32

Postup sudcov a vtedajšieho predsedu Okresného súdu (OS) Bratislava III Romana Fitta, keď vlani v apríli odmietli vydať príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vyšetrovací spis s utajovanou prílohou, bol v súlade so zákonom. Súdna rada SR sa na tom uzniesla na utorkovom zasadnutí

Ilustračný obrázok
Ilustračné foto

“Postup sudcov a predsedu OS Bratislava III, ktorým odmietli vydať vyšetrovací spis a jeho utajovanú prílohu na základe výzvy na vydanie veci orgánu činnému v trestnom konaní, pričom neboli zbavení mlčanlivosti a ani povinnosti zachovávať utajované skutočnosti v tajnosti, bol plne v súlade so zákonom,” skonštatovala Súdna rada SR vo svojom uznesení. Reagovala ním na Fittov podnet, ktorý sa týkal možného ohrozenia nezávislosti súdnej moci v súvislosti s postupom príslušníkov NAKA.

Reklama

Súdna rada SR pripomenula, že pravidlá ochrany utajovaných skutočností a manipulácie s utajovanou skutočnosťou sa musia dodržiavať bez výnimky. A to aj pri aplikácii jednotlivých inštitútov Trestného poriadku orgánmi činnými v trestnom konaní a súdmi v ktoromkoľvek štádiu konania. “Neexistuje žiadna výnimka, ktorá by umožňovala osobe viazanej povinnosťou mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach poskytnúť informácie orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu, bez predchádzajúceho oslobodenia od tejto povinnosti,” zdôraznila.

Rozhodnutím je podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD jasné, že policajný prezident Štefan Hamran klamal o nezákonnom zásahu. Taktiež aj to, že exministerka Kolíková odvolala Fitta nezákonne a bez toho, aby počkala na rozhodnutie Súdnej rady SR. Generálny manažér Hlasu Matúš Šutaj Eštok oboch vyzval, aby sa ospravedlnili sudcom a zamestnancom okresného súdu.

Reklama

Príslušníci NAKA sa mali 25. apríla 2022 na OS Bratislava III dožadovať spisu exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta M. a exnámestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa B. Tiež utajovaných príloh. Vtedajšia šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) odvolala vlani v júni Fitta z pozície šéfa tohto súdu. Dôvodom bolo podľa jej slov manažérske zlyhanie a nie skutočnosť, či mal súd príslušníkom NAKA spis odovzdať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:05

Každoročný autosalón vo švajčiarskej Ženeve po viac ako sto rokoch končí pre klesajúci záujem a náročné trhové prostredie, oznámili v piatok jeho organizátori. Informovala agentúra Reuters.

Po štvorročnej prestávke spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 sa organizátor tento rok pokúsili o nový začiatok. Posledný ročník však na jar prilákal len jednu európsku automobilku Renault spolu s niekoľkými čínskymi. Na autosalón prišlo len 168 000 návštevníkov, čo bolo výrazne menej ako 200 000, ktoré si podujatie stanovilo za cieľ.

08:04

Španielska vláda uložila štyrom nízkonákladovým leteckým spoločnostiam pokutu v celkovej výške viac ako 150 miliónov eur za dodatočné poplatky za prepravu príručnej batožiny a iné nezákonné praktiky. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

08:03

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na sociálnej sieti X ocenil, že americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty, píše TASR.

O povolení Spojených štátov zasahovať ciele na území Ruska s americkými zbraňami informoval v piatok šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

08:01

Palestínske militantné hnutie Hamas v piatok oznámilo, že “pozitívne hodnotí” izraelský plán na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden. Informovala agentúra AFP.

Hamas vo svojom vyhlásení uviedol, že kladne vníma obsah Bidenovho prejavu týkajúceho sa trvalého prímeria, stiahnutia izraelských síl z Gazy, obnovy a výmeny väzňov.

07:51

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden. Informovala agentúra AFP.

07:50

Veľvyslanca Spojeného kráľovstva v Mexiku Jona Benjamina údajne odvolali z funkcie po tom, čo v aute mieril útočnou puškou na miestneho zamestnanca veľvyslanectva, informovala agentúra AFP.

Na sociálnej sieti X bolo tento týždeň anonymne zverejnené video, ktoré zachytáva moment, keď Benjamin zo žartu mieri zbraňou na iného muža.

07:46

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy sa neskončí, kým nebude “eliminovaná” schopnosť Hamasu vládnuť v enkláve a viesť vojnu. Vyjadril sa tak krátko po tom, čo americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii uviedol, že Izrael ponúkol Hamasu plán prímeria. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Prezident Spojených štátov počas piatkového prejavu oznámil, že Izrael predložil palestínskemu militantnému hnutiu Hamas návrh na úplné prímerie v Pásme Gazy. Návrh má tri fázy a zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov.

07:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v piatok v Štokholme desaťročné bilaterálne bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom. Počet takýchto dohôd, ktoré Kyjev podpísal so západnými krajinami, tak stúpol na 15, informovala agentúra Reuters.

Zelenskyj sa vo švédskej metropole zúčastnil na treťom summite Ukrajina-Severná Európa. Hlavnými témami rokovaní boli protivzdušná obrana a spoločná výroba zbraní.

Summit Ukrajina-Severná Európa
Na snímke zľava ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj , švédsky premiér Ulf Kristersson a švédsky minister obrany Pal Jonson počas summitu Ukrajina-Severná Európa v Štokholme
07:12

Škótsky futbalový reprezentant Lyndon Dykes sa zranil počas piatkového tréningu národného tímu v Glasgowe. Z ihriska ho odniesli na nosidlách a v tejto chvíli nie je isté, či sa stihne dať do poriadku do štartu ME v Nemecku. Informovala DPA.

Včera 19:54

Trump sa môže stať prezidentom aj po nástupe do väzenia, píše CNN.

Publikácia uvádza, že americké zákony nezakazujú odsúdeným zločincom uchádzať sa o prezidentský úrad.

„Donald Trump 11. júla oznámi výmeru trestu v prípade, v ktorom už bol uznaný vinným z finančných podvodov. Ak mu bude uložený trest odňatia slobody, teoreticky by mohol byť zvolený za prezidenta aj z väzenia,“ píše CNN.

Pripomeňme, že dnes večer porota uznala Trumpa vinným v trestnej veci platenia peňazí pornoherečke Stormy Daniels.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia stoja okolo fontány v parku počas horúceho dňa v Láhaure v Pakistane

Autor: AP/K.M. Chaudary

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali