Sú uniknuté dokumenty vojenského spravodajstva legitímne?

Sú uniknuté dokumenty vojenského spravodajstva legitímne?

Washington 10. apríla 2023 (HSP/Sonar21/Foto:Pixabay)

 

Naďalej verím, že uniknuté dokumenty, o ktorých tento týždeň informovali médiá, sú pravé, rovnako ako zdesenie, ktoré vyjadrila Bidenova administratíva, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku. Aj pokazené hodiny majú dvakrát denne pravdu. Dokumenty nám však nič nehovoria o súčasnej situácii na Ukrajine. V dokumentoch uvádzaných na internete, ktoré som videl, sú uvedené len dva dátumy – 28. február a 1. marec. Takže odhalené informácie sa vo svete súčasných spravodajských informácií považujú za “staré”

Ilustračné foto

Jeden z mojich priateľov, ktorý stále pôsobí v spravodajskej komunite, vyjadril prekvapenie, že sa tak nestalo skôr vzhľadom na nepokoj niektorých radových členov spravodajskej komunity v súvislosti s politikou USA na Ukrajine a obavy, že USA sa potácajú smerom k zbytočnej vojne s Ruskom.

Reklama

Ďalší priateľ, spravodajský dôstojník vo výslužbe, sa vyjadril k môjmu poslednému článku. Upozornil na niekoľko dôležitých údajov:

Larry, z tých niekoľkých dokumentov, ktoré som videl, súhlasím, vyzerajú dôveryhodne.  Keby boli zverejnené len dokumenty FVEY, mali by sme oveľa širšiu sieť.  Nofornovo označenie to obmedzuje na osobu z USA.  TS zameriava vesmír ešte viac nadol.  Fotografovanie dokumentov môže vylúčiť možnosť určiť konkrétnu tlačiareň.  Kód tlačiarne je vložený do papiera.  Prikláňam sa k názoru, že únik je spojený s armádou a nie s IC.  Väčšina zamestnancov IC by týmto dokumentom nedala šancu.  Príliš silná špička!  Aj PPT je veľmi, veľmi rušný, takže by som vyslovil názor, že bol pravdepodobne vytvorený na vyššej úrovni štábu namiesto manévrovacieho prvku. (Ja viem – DUH.) Pravdepodobne nie DIA.  Nehovorí sa v ňom o plánoch nepriateľa, jeho schopnostiach atď.  Zostáva nám teda spoločný štáb a EUCOM.  Hádam, že EUCOM.  Len hádam.  Niekto, kto je bližšie k porážke, by mal väčšiu motiváciu niečo s tým urobiť.

Reklama

Jeden z čitateľov, ktorý sa nezaoberá spravodajstvom, položil nasledujúcu legitímnu otázku:

Ak je dokument (alebo dokumenty) označený ako “NOFORN”, prečo by ste potom mali povedať “REL FVEY”? FVEY sú štandardne cudzinci, takže som zmätený, prečo by ste mali dve protichodné označenia? Chápem veci zle?

Nemá zmysel povedať žiadni cudzinci, ale FVEY sa môžu pozrieť”.

Preto sa pokúsim pomôcť tým, ktorí nemajú skúsenosti, aby vedeli, ako rozumne čítať doteraz zverejnené dokumenty z hľadiska procesu a postupu. Na začiatok sa zdá, že tieto dokumenty boli súčasťou súhrnnej správy, ktorú pripravila nejaká organizácia, pravdepodobne Agentúra obranného spravodajstva, pre vysokých úradníkov, a ich obsah sa týka rôznych aktuálnych spravodajských záležitostí vo svete. To znamená, že značná časť tejto správy sa neprekvapivo zameriava na vojnu na Ukrajine. Tak ako každé noviny, aj spravodajská komunita informuje o “horúcich” udalostiach.

Zdá sa, že celková správa je klasifikovaná stupňom utajenia PRÍSNE TAJNÉ, pretože obsahuje najmenej jeden dokument, ktorý nesie stupeň utajenia TS. Keďže však ide o súhrn spravodajských informácií od rôznych agentúr, ktoré tvoria spravodajskú komunitu USA, nie všetky dokumenty sú klasifikované ako TOP SECRET. Dúfam, že sa mi podarí objasniť niektoré nejasnosti.

Reklama

Napríklad správa z 28. februára 2023 (obrázok nižšie) je označená: “TAJNÉ/REL TO FIN, UKR, FVEY, NATO”. To znamená, že konkrétny dokument možno poskytnúť cudzincom. Nie je označený ako NOFORN.

Správa z 28. februára

Na Twitteri je však zverejnený aj obrázok iného dokumentu, ktorý NIE JE určený pre cudzincov. Je datovaný 1. marca 2023. Je označený ako SECRET//NOFORN:

Dokument z 1. marca

A v médiách som videl správy, že existuje minimálne jeden dokument, ktorý má stupeň utajenia PRÍSNE TAJNÉ. Ak by som mal napísať spravodajský materiál pre National Intelligence Daily a použil by som tri samostatné spravodajské materiály, z ktorých jeden by bol označený ako CONFIDENTIAL, jeden ako SECRET a jeden ako TOP SECRET, celková správa by bola klasifikovaná ako TOP SECRET, ale odsek s materiálom CONFIDENTIAL by bol označený ako CONFIDENTIAL. Odsek CONFIDENTIAL by sa mohol poskytnúť spojencom, pokiaľ by nebol označený ako NOFORN.

Zdá sa, že ten, kto tieto dokumenty ukradol, podnikol kroky na zahladenie stôp. Po prvé, obrázky dokumentov ukazujú, že boli zložené. To pravdepodobne znamená, že niekto vytlačil tento brífing v priestoroch SCIF (tzv. Sensitive Compartmented Information Facility) a potom ich ukryl, možno vo svojom oblečení alebo v batohu, a dokumenty z priestorov SCIF vyniesol.

Po druhé, ako upozornil môj kamarát z tajnej služby vo výslužbe, dokumenty sa zdajú byť odfotografované, čo je pravdepodobne pokus o zakrytie kódu tlačiarne, ktorý je vložený do papiera. Na blogu ERRATA SECURITY sa opisuje postup v súvislosti s prípadom Reality Winner:

Reklama

Portál The Intercept dnes zverejnil dokumenty o manipulácii volieb od úniku informácií z NSA. Neskôr bola zverejnená žiadosť o vydanie zatykača na dodávateľku NSA s menom “Reality Winner”, z ktorej vyplýva, ako ju vypátrali, pretože vytlačila dokumenty a poslala ich do The Intercept. Dokument, ktorý zverejnil Intercept, nie je pôvodný súbor PDF, ale súbor PDF obsahujúci obrázky vytlačenej verzie, ktorá bola neskôr naskenovaná.

Ako sa uvádza v zatykači, priznala sa pri výsluchu FBI. Ak by sa nepriznala, dokumenty by aj tak obsahovali dostatok dôkazov na jej usvedčenie: vytlačený dokument bol digitálne označený vodoznakom.

Problém spočíva v tom, že väčšina nových tlačiarní tlačí takmer neviditeľne žlté bodky, ktoré presne vystopujú, kedy a kde sú dokumenty, akékoľvek dokumenty, vytlačené. Keďže NSA zaznamenáva všetky tlačové úlohy na svojich tlačiarňach, môže to použiť na presné porovnanie toho, kto dokument vytlačil.

Úplnú ukážku tohto procesu si môžete pozrieť na ich stránke. Chýbajú mi technické znalosti na preskúmanie uniknutých dokumentov, aby som zistil, či sa na vyfotografovaných snímkach podarilo zakryť označenia. To sa dozvieme v nasledujúcich týždňoch, pretože pracovníci kontrarozviedky túto možnosť určite zvažujú.

Na internete som videl niekoľko komentárov, ktoré prekvapila banálnosť odhaleného obsahu. Kde je Peggy Lee, keď ju potrebujeme?

Peggy Lee,

Myslím si, že informácie v týchto uniknutých dokumentoch sú zaujímavé z historického hľadiska, hoci ide o nedávnu históriu. Je to pekné kritérium pre blogerov a odborníkov, aby vo svetle týchto “oficiálnych” informácií preskúmali svoje analýzy z tohto obdobia. Ale obsah, na základe toho, čo som videl, pravdepodobne nie je pre ruských spravodajských dôstojníkov žiadnou novinkou. Podobne ako ich americkí kolegovia, aj Rusi sa sústreďujú na tu a teraz a na dôsledky pre budúcnosť.

Z bezpečnostného hľadiska je to však pre kontrarozviedku veľký problém. Podľa správ z tlače prebieha pátranie po úniku informácií (alebo únikoch), čo naruší spravodajské úsilie USA a NATO. Myslím si, že to je vážny problém. Či to bol zámer úniku informácií, neviem. Čo si myslíte vy?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Včera 17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

Včera 17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

Včera 16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

Včera 16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali