Bratislava 23. decembra (TASR) – V tradičných kresťanských rodinách 24. decembra zachovával prísny pôst a celý deň sa takmer nič nejedlo. "Doma sa pieklo, smažilo, všetko rozvoniavalo, ale nič sa nejedlo. Večerať sa začínalo okolo piatej hodiny," uviedol pre TASR prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.
Pred večerou sa najskôr priestor vysvätil svätenou vodou a otec rodiny privítal na Štedrý večer všetkých jej členov pri bohato prestretom stole. Po modlitbe sa začala večera. "Nikto sa nesmel dotýkať rukami alebo lakťami stola, pretože sa hovorilo, že kto sa počas štedrovečernej večere dotkne stola, bude mať chrasty," upozornil Janata.
Ako prvé sa konzumovali oplátky otcom potreté jemne cesnakom a pokvapkané medom. "Po oplátke sa rozbíjal orech a podľa zdravia jadra sa u každého člena rodiny usudzovalo na budúce zdravie. Z rozkrojeného jablka, v ktorom strede sa vytvorila ‘hviezdička’, sa odkrojil každému členovi plátok, ktorý zjedol," spresnil.
Druh štedrovečernej polievky závisel od tradícií kraja. Na západnom Slovensku sa varila rybacia polievka, smerom k východu šošovicová, hubová a kapustová, tzv. hladová polievka, bez zásmažky a klobásy. V kapustnici nechýbali hríby a sušené slivky. V niektorých oblastiach sa varila papriková šošovicová polievka, aby boli ľudia ‘pekní’ po celý rok. Hlavné jedlo tvoril kapor, najmä tradične v podobe vysmážaných podkovičiek so šalátom.
"Ako dezert sa podávali pupáky, opekance z kysnutého cesta, ktoré sa opekali na platni, neskôr sa sparili v sladkom mlieku a posypali sa makom, niekde aj orechmi," dodal Janata. V niektorých domácnostiach sa podávali aj štrúdle, kapustová, maková, orechová s jablkami, hroznová. Boli buď ťahané, alebo z kysnutého cesta.
Ako hlavné jedlo sa v minulosti pripravovali v niektorých domácnostiach aj bryndzové, tvarohové alebo kapustové halušky bez slaniny.
Po štedrovečernej večeri, po rozdaní vianočných darčekov, sa pri hodovaní konzumovalo aj pečené bravčové mäso alebo hydina.
Dnešné sviatočné stoly sú už v mnohých slovenských domácnostiach úplne iné. "Aj dnes sa dodržiavajú tradície v podobe oplátok, orechov, jabĺk, medu a cesnaku na sviatočnom stole. Ale k vianočnému menu pribudli predjedlá, kapra striedajú iné druhy rýb a málokde sa už ‘smaží’. Ryby sa pripravujú na pare, na masle, opekané," zhodnotil.
K tradičným chodom na vianočnom stole dnes pribúdajú rôzne druhy kanapiek, malých obložených chlebíčkov, tzv. slaných tortičiek.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.