Stanovili rozhodujúci mesiac pre Nord Stream 2

Stanovili rozhodujúci mesiac pre Nord Stream 2

Washington 29. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Igor Zarembo)

 

Rusko možno nestihne včas začať prevádzku plynovodu Nord Stream 2 a nedodrží načasovanie dodávok plynu, pokiaľ nedostane v auguste od Dánska povolenie k stavbe. Píšu o tom noviny Financial Times s odvolaním sa na zdroje

Stavba plynovodu Nord Stream 2

Plynovod mal byť uvedený do prevádzky do 31. decembra 2019. Tento dátum sa zhoduje s vypršaním zmluvy o tranzite plynu cez územie Ukrajiny. K dohode o predĺžení tranzitu po roku 2019 medzi Moskvou a Kyjevom ešte nedošlo.

Reklama

“Ak nedostaneme schválenie z Dánska v najbližších niekoľkých týždňoch, nedodržíme termín,” uviedol zdroj blízky vedúceho projektu spoločnosti Nord Stream AG. Podľa ďalšieho zdroja bude pre projekt kritický mesiac august a skutočnosť, že už sa blíži, “vyvoláva znepokojenie, ak nie paniku”.

Financial Times však uvádza, že aj keď sa Rusku podarí získať dánske povolenie na to, aby do konca augusta položilo plynovod cez územie tohto kráľovstva, akékoľvek ďalšie oneskorenie môže byť pre projekt tiež kritické a ohroziť dodacie lehoty.

Reklama

Zároveň predtým predseda predstavenstva spoločnosti Gazprom Viktor Zubkov vyslovil názor, že Dánsko vydá Rusku stavebné povolenie v októbri. Toto obdobie sa kryje s časom, ktorý bude spoločnosť pravdepodobne potrebovať na dokončenie posúdenia vplyvov na životné prostredie podľa jednej zo žiadosti.

Dánsko zostáva jedinou krajinou, ktorá neschválila žiadosť o položenie morského úseku Nord Stream 2 cez svoje územie, hoci ostatné európske krajiny – Nemecko, Švédsko a Fínsko – už povolenie vydali skôr.

Gazprom podal tri žiadosti o kladenie potrubia v dánskych vodách: jedna (na najkratšiu cestu) kopíruje, predtým dohodnutú trasu prvého Nord Stream a vedie na juh od ostrova Bornholm; druhá – alternatívna trasa, severozápadne od ostrova. Tretia žiadosť – o juhovýchodnú trasu – kvôli požiadavke dánskeho regulačného orgánu podala projektová spoločnosť Nord Stream 2 v apríli.

V máji spoločnosť oznámila, že by mohla zažalovať Dánsko kvôli jeho preťahovaniu vydať povolenie na výstavbu plynovodu vo svojej hospodárskej zóne, lebo tá právne patrí k medzinárodným vodám.

 

Reklama

Nord Stream 2

Projekt Nord Stream 2 predpokladá výstavbu dvoch liniek plynovodu o celkovej kapacite 55 miliárd kubíkov plynu ročne. Má viesť od ruského pobrežia cez Baltské more, až do Nemecka. Nový plynovod má byť dostavaný v roku 2019. Povedie cez územné alebo cez výlučne ekonomické zóny krajín pozdĺž Baltského mora: Ruska, Fínska, Švédska, Dánska a Nemecka.

Projekt má na starosti spoločnosť Nord Stream 2 AG, ktorej jediným akcionárom je Gazprom. Európski partneri ako Shell, OMV, Engie, Uniper a Wintershall sa zaviazali k financovaniu plynovodu Nord Stream 2 z 50%. Znamená to teda, že každá krajina poskytne 950 miliónov eur. Gazprom investuje druhú polovicu, teda 4,75 miliardy eur. Účastníci projektu plánujú, že 70% investícií bude pokrytých projektovým financovaním. Celkové náklady na výstavbu plynovodu sa odhadujú na 9,5 miliardy eur.

Proti projektu aktívne vystupuje Ukrajina, ktorá sa obáva straty príjmov z tranzitu ruského plynu a mnoho európskych krajín vrátane Poľska, Lotyšska a Litvy. Proti sú aj USA, ktoré v EÚ presadzujú vlastný skvapalnený zemný plyn.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová neraz uviedla, že Berlín považuje projekt Nord Stream 2 za komerčný, ale zároveň uviedla, že jeho realizácia nevylučuje zachovanie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu. Nemecký minister zahraničia Heiko Maas skôr vyhlásil, že ide o komerčný projekt, a že žiadna z krajín nič nezíska tým, keď sa ho nemecké alebo iné európske spoločnosti vzdajú.

Reklama

Ruská strana tiež opakovane uviedla, že projekt je úplne komerčný. Rovnako poukázala na to, že nepredpokladá zrušenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu do EÚ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali