Slovenské elektrárne potvrdili posun dostavby Mochoviec a navýšenie rozpočtu

Slovenské elektrárne potvrdili posun dostavby Mochoviec a navýšenie rozpočtu

Bratislava 15. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Martin Havran)

 

Tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce by mali Slovenské elektrárne uviesť do prevádzky niekedy začiatkom budúceho roka. Podľa plánov to pritom malo byť koncom tohto roka. Ako uviedli pre agentúru SITA elektrárne, technická pripravenosť tretieho bloku na zavezenie paliva sa očakáva v priebehu leta tohto roku

Na snímke jadrová elektráreň Mochovce

Od technickej pripravenosti stavby na zaváženie paliva po zavezenie paliva v zmysle príslušných povolení však môže uplynúť až osem mesiacov. Dostavba dvoch jadrových mochoveckých blokov si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,4 miliardy eur. „Oneskorenie bude mať vplyv aj na navýšenie celkového rozpočtu dostavby oboch blokov, a to v predpokladanom objeme 270 miliónov eur, čo predstavuje 5 % navýšenie celkových nákladov. Financovanie navýšenia rozpočtu bude plne pokryté väčšinovým akcionárom Slovenských elektrární, spoločnosťou Slovak Power Holding B.V.,“ dodal hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský. Slovak Power Holding B.V. má v Slovenských elektrárňach 66 % akcií. Akcionármi Slovak Power Holding B.V. sú Energetický a průmyslový holding (50 %) a Enel (50 %).

Reklama

Za posunutím termínu dostavby tretieho bloku bola dlhšia horúca hydroskúška, ako aj oneskorené stavebné práce. „Oproti harmonogramu trvala horúca hydroskúška o mesiac a pol dlhšie. Dôvodom bola neplánovaná falošná aktivácia hasiaceho systému. Niektoré stavebné práce sa ukázali byť v porovnaní s plánom časovo podstatne náročnejšie, naviac, v apríli minulého roka sme ukončili zmluvnú spoluprácu s dodávateľom stavebnej časti,“ zdôvodnil Šarišský.

Pred vydaním príslušných povolení Úradom jadrového dozoru SR (ÚJD) sa budú musieť vyjadriť aj iné orgány štátnej správy, ako Úrad verejného zdravotníctva, Inšpektorát práce, či Hasičský a záchranný zbor. „Ide o časovo náročný proces. Konkrétny termín uvádzania do prevádzky závisí od priebehu povoľovacieho procesu, na ktorý môžu mať významný vplyv predpokladané obštrukcie účastníkov konania, najmä rakúskych protijadrových organizácií,“ zdôraznil Šarišský.

Reklama

V každom prípade je slovenský dominantný výrobca elektriny presvedčený, že dostavba tretieho mochoveckého bloku sa dostáva do finále. Ukončením horúcej hydroskúšky sa totiž začala posledná fáza testovania pred jeho uvádzaním do prevádzky. „Dostali sme sa do poslednej fázy pred uvádzaním tretieho bloku do prevádzky. Dosiahli sme niektoré výsledky, ako skúška pevnosti a tesnosti hermetickej zóny. Na druhej strane je samozrejme sklamaním posun harmonogramu. S tímom zodpovedným za dostavbu elektrárne hľadáme všetky mechanizmy na čo najrýchlejšie zvládnutie zostávajúcich procesov. Kým nebudeme mať všetky potrebné povolenia, palivo nebudeme zavážať, aj keď bude stavba plne technicky pripravená,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Podľa neho Slovenské elektrárne musia byť pripravené na to, že niektoré povoľovacie procesy budú trvať výrazne dlhšie. „V najhoršom prípade budeme musieť čakať na vydanie povolení potrebných na zavezenie paliva až osem mesiacov od momentu, kedy bude stavba na zavážanie paliva po technickej stránke pripravená. Počas tohto obdobia si budeme musieť držať stovky vysokokvalifikovaných ľudí a našich dodávateľov v pohotovosti. Inú možnosť nemáme,“ konštatoval Strýček.

Na stavbe v súčasnosti pracuje viac ako 3 500 zamestnancov a dodávateľov, z toho približne dve tretiny na treťom bloku a zvyšok na štvrtom. Tretí blok je dokončený na 98,8 % a štvrtý na 84,6 %. „Dobrou správou je, že súčasná cena elektriny na burzách vytvára všetky predpoklady na to, aby spoločnosť Slovenské elektrárne po uvedení oboch blokov do prevádzky dosahovala výborné hospodárske výsledky, splatila úvery a začala akcionárom vyplácať dividendy,“ uzavrel Strýček.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali