Bratislava 18. januára 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) je za prednostné očkovanie poľnohospodárov a potravinárov. Podľa komory by totiž prospelo plynulej výrobe potravín a starostlivosti o hospodárske zvieratá. SPPK preto podporuje snahy rezortného ministra, aby sa kľúčoví zamestnanci rezortu zaradili do procesu vakcinácie. Konštatovala to v pondelok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová
Ochrana zdravia obyvateľstva a potreba zabezpečiť plynulú výrobu potravín z farmy na stôl ostáva podľa SPPK naďalej jednou z kľúčových oblastí, na ktorú sa potrebuje Slovensko sústrediť počas kulminácie druhej vlny pandémie. Preto SPPK súhlasí s iniciatívou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského prednostne zaočkovať vybrané kategórie ľudí pracujúcich v oblasti veterinárnej kontroly potravín a zamestnancov subjektov hospodárskej mobilizácie v pôsobnosti ministerstva.
„Ideálne by bolo, aby sa k vakcínam dostali aj ľudia, ktorí pôsobia aj priamo v poľnohospodárskej prvovýrobe, teda v poľnohospodárskych podnikoch, na družstvách, v oblasti živočíšnej výroby či rastlinnej výroby. Tlak dovážaných potravín je každý mesiac silnejší. Nemôžeme si preto dovoliť ani najmenšie zaváhanie a akýmkoľvek spôsobom ohroziť stabilitu domácej výroby potravín a chovu zvierat,” uviedol v reakcii na aktivitu ministerstva pôdohospodárstva predseda SPPK Emil Macho.
Prednostné očkovanie by tak bolo podľa komory po schválení novely zákona o kritickej infraštruktúre, vďaka ktorej sa pôdohospodárstvo dostalo medzi sektory kritickej infraštruktúry, ďalším pozitívnym krkom v boji s následkami pandémie koronavírusu.