Slováci po prehre s Ruskom skončili, Žernovič: “Rozobrali nás”

Slováci po prehre s Ruskom skončili, Žernovič: “Rozobrali nás”

Košice 18. januára 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Hádzanári Slovenska sa neprebojovali do hlavnej fázy na domácich ME. V pondelkovom rozhodujúcom dueli prehrali v košickej Steel Aréne s Ruskom jednoznačne 27:36 a v tabuľke F-skupiny nedosiahli na jedno z dvoch postupových miest. S účinkovaním na šampionáte sa rozlúčili, ich konečné umiestnenie bude známe po ukončení základnej fázy ME

Slovensko - Rusko
Na snímke hráči Slovenska po prehre s Ruskom v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov 2022 Slovensko – Rusko

Slováci potrebovali na istotu účasti v skupine hlavnej fázy v Bratislave zdolať Rusko o šesť gólov, ale v súboji s lídrom tabuľky vyhrávali iba raz a to hneď na začiatku (1:0). “Zborná” potvrdila fazónu z úvodných dvoch stretnutí a už v polčase mala k dobru desaťgólový náskok. V druhom si ho Rusi bez problémov postrážili a do štvrťfinálovej fázy postúpili ako víťazi skupiny. Berú si so sebou aj dva body z duelu s Nórskom, ktoré potvrdilo 2. priečku a postup víťazstvom nad Litvou 35:29. Litva na senzačný postup potrebovala vyhrať o osem gólov, no skončila bez bodu posledná.

Reklama

Najlepším strelcom slovenského tímu bol v dueli s Ruskom Jakub Prokop, autor ôsmich gólov. Krídelník Tomáš Urban nastrieľal sedem a už je historicky najlepší strelec Slovákov na ME s 27 presnými zásahmi, keď v tabuľke predstihol súčasného asistenta trénera v reprezentácii Radoslava Antla (21).

Slováci získali v troch stretnutiach základnej skupiny v Košiciach dva body, keď po vysokej prehre s Nórskom 25:35 zdolali v druhom vystúpení Litvu 31:26 a tešili sa zo svojho prvého triumfu na európskych šampionátoch.

Reklama

 

F-skupina (Košice):

Slovensko – Rusko 27:36 (9:19)

Zostava a góly SR: Žernovič, Paul – T. Urban 7, Hruščák, Slaninka 2, Ďuriš, Prokop 8, Péchy 1, Rábek 2, Hniďák 2, Kalafut, Smetánka 3, Briatka 1, Mikita, Macháč, Potisk 1. Najviac gólov Ruska: Kosorotov 7/2, Andrejev a Kamenev po 5. Rozhodovali: Hansen, Madsen (obaja Dán.), vylúčenia: 4:0, 7m hody: 0/0 – 3/2, 1290 divákov

Slovensko - Rusko
Na snímke s loptou Martin Slaninka (Slovensko), vpravo Dmitrij Kornev (Rusko) v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov 2022 Slovensko – Rusko

Hruščák z prvého útoku brankára Kirejeva ešte neprestrelil, ale o prvý gól sa v 2. minúte z ľavej strany postaral Prokop a domáci viedli 1:0. Rusi však vyrovnali a o chvíľu neskôr dostali aj možnosť presilovky, keď slovenský tím chybne striedal a chvíľu hral so siedmimi mužmi v poli. Súper početnú výhodu využil a v 7. minúte už otočil skóre na 4:2 vo svoj prospech. Až potom sa dvoma zákrokmi za sebou chytil v bránke Žernovič, no jeho spoluhráči boli v útoku málo efektívni a po inkasovanom góle na 3:7 z ruky Kornejeva si kouč Kukučka musel zobrať oddychový čas. Rusi sa však cez obranu domácich presadzovali naďalej až príliš ľahko a nič na tom nezmenil ani príchod Paula do bránky. Po päťgólovej šnúre viedol líder tabuľky v 21. minúte už o deväť gólov 15:6 a sen Slovákov o postupe sa definitívne rozplynul. Domácim nevychádzalo prakticky nič, takže v prestávke mali desaťgólové manko.

Kornejev v prvom polčase v ruskej bránke žiaril s deviatimi zákrokmi, do druhého už za rozhodnutého stavu poslal ruský tréner na palubovku Gruška. Po troch minútach hry ho svojím premiérovým zásahom v zápase prekonal ako prvý Slaninka, ktorý skorigoval na 10:20. Obraz hry sa však nemenil, Rusi v košickej hale jednoznačne dominovali a po ďalšej sérii štyroch gólov za sebou viedli po zakončení Jermakova v 38. minúte už 24:10. Potom domáci zdvihli hlavy, ale to už stačilo iba na zníženie hrozivého rozdielu na 10 gólov – v 49. minúte to bolo 19:29 po zásahu slovenského topkanoniera na šampionáte Tomáša Urbana. Záver sa už dohrával bez zbytočnej nervozity v ofenzívnej fazóne a Rusi ľahko dokráčali k jasnému triumfu i prvenstvu v skupine. Slováci sa s turnajom rozlúčili gólom Urbana v poslednej minúte.

Reklama
Slovensko - Rusko
Na snímke s loptou Ľubomír Ďuriš (Slovensko), vľavo Pavel Andrejev (Rusko) v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov 2022 Slovensko – Rusko
Hlasy po zápase:

Peter Kukučka, tréner SR: “Rusi dnes vyhrali úplne zaslúžene a ja im gratulujem. My sme úplne vybuchli v prvom polčase, mali sme až prílišný rešpekt pred súperom a vážnosťou duelu a kopili sme chybu za chybou. Som rád, že v druhom sme sa zdvihli a vyhrali ho, aj keď Rusi už mali nahraté a prestriedali. V zápase sme vôbec nepomohli brankárom, obrana bola katastrofálna. Mali sme na turnaji iné ciele a iné sny a neviem, či chlapcom zväzovala ruky nutnosť vyhrať o šesť gólov alebo v čom bol problém, no súper bol dnes jednoducho lepší.”

Marián Žernovič, brankár SR: “Rusi boli od prvej minúty lepší úplne vo všetkom. Rozoberali nás v obrane, ich brankár nás mal načítaných. Mali sme sen zdolať Rusov, ale prvý polčas nás schladil. Rusi hrali uvoľnene, mali náskok a my sme mali akoby zviazané ruky. Bol to z našej strany diametrálne odlišný výkon ako v prvom a druhom zápase. Po polčase sme si povedali, že už nemáme čo stratiť. Nezabalili sme to, v druhom sme bojovali a aj sme ho tesne vyhrali.”

Jakub Prokop, spojka SR: “Chceli sme, aby nám diváci zatlieskali po každom zápase a aby sme vždy hrali naplno od prvej do šesťdesiatej minúty. V tomto zápase to tak nebolo, najmä v prvom polčase. Osobne si myslím, že sme cítili ťarchu zvíťaziť o šesť gólov. Nikto nepočítal s tým, že Rusi vyhrajú nad Nórskom. Počítali sme s tým, že Nóri si to postrážia.”

 

Ďalší zápas:

Litva – Nórsko 29:35 (16:16)

Reklama

Najviac gólov: Malašinskas 8, Babarskas 4 – Sagosen a Barthold po 7. Rozhodovali: Bíró, Kiss (obaja Maď.), vylúčenia: 5:2, 7m hody: 4/3 – 10/8

 

Konečná tabuľka F-skupiny:

1. Rusko       3  3 0 0  88:76  6*

2. Nórsko      3  2 0 1  92:77  4*

3. SLOVENSK0   3  1 0 2  83:97  2

4. Litva       3  0 0 3  82:95  0

/* – postup do hlavnej fázy/

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali