Fakulta elektrotechniky znamená vstup do elitnej jednotky. Nástupný plat absolventov je priemerne 1300 eur

Fakulta elektrotechniky znamená vstup do elitnej jednotky. Nástupný plat absolventov je priemerne 1300 eur

Bratislava 7. marca (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

Nebuď šedý priemer, pridaj sa k elite

Absolventov stredných škôl opäť pozýva Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave do elitnej jednotky. V rámci náborovej kampane ich láka na tisíceurové štipendium, záruku pracovného miesta a výšku nástupného platu. Po cestách Bratislavy študentov na školu upozorňuje aj električka s odkazom “Nebuď šedý priemer, buď elita.”

Reklama
Robotická prezentácia Fakulty elektrotechniky a informatiky STU Bratislava

“Klesá počet maturantov a záujem študentov o rôzne humanitné smery sa zvyšuje. Chceli sme preto urobiť kampaň, ktorá by bola na jednej strane provokatívna, na strane druhej by maturantom zrozumiteľným spôsobom ukázala, prečo by mali ísť študovať technické odbory,” povedal pre TASR dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky STU Gabriel Juhás. Kampaň preto odpovedá na základné otázky, ktoré si študent kladie pri výbere školy – aká bude kvalita štúdia, aké bude jeho uplatnenie na trhu práce, aký bude mať zárobok. “Chceli sme komunikovať so študentmi tak, ako to oni očakávajú.”

Ak ide človek študovať na vysokú školu, vyberá si podľa dekana odbor, v ktorom by chcel neskôr aj skutočne pracovať. “Keď to však už vyštuduje, nemá vždy možnosť sa v ňom uplatniť. Zamestnanosť našich absolventov je však takmer 100 percent,” poznamenal. Škola tiež podľa Juhása garantuje dobrý plat. “Ten nástupný je v priemere asi 1300 eur,” dodal s tým, že veľa maturantov o týchto dvoch faktoroch nevie.

Reklama

 

Zaujímavé štipendiá. Za prospech do 1,5 študent dostane 1000 eur

Keď sa už študent na fakulte ocitne, škola ho začne lákať na zaujímavé štipendium. Pripomína mu, že ak v prvom semestri urobí všetky skúšky do priemeru 1,5 dostane prospechové štipendium 1000 eur. “To je jednoduchý spôsob, ako podporiť kvalitu. Možno sa učia kvôli peniazom, ale naučia sa učiť. Chceme im tiež ukázať, že ak sú pracovití a chcú robiť, budú odmenení a nemusia chodiť po brigádach,” vysvetlil Juhás s tým, že študent vlani bežne prišiel a odmietal si zo skúšky odniesť “céčko”. “Na skúšku prišiel znovu.” Po prvom roku kampane tak skončilo podľa dekana s priemerom 1,5 asi 20 študentov, predtým boli takí prváci možno dvaja. Ak sa študent neskôr dostane do kruhu 10 percent najlepších študentov, dostane v ďalších ročníkoch štipendium vyššie, a to do 2000 eur.

Fakulta komunikuje so stredoškolákmi aj prostredníctvom webovej stránky www.elitnajednotka.sk, sociálnej siete Facebook, ale aj prostredníctvom priamej prezentácie na 25 gymnáziách a odborných stredných školách po celom Slovensku. Okrem polepenej električky môžu študenti vo vozidlách verejnej dopravy nájsť aj rôzne letáky a do školy ich lákajú aj bilbordy.

Fakulta mala podľa slov dekana pred približne šiestimi rokmi v prvom ročníku cez 600 študentov, dnes ich má takmer 950. “Tam sme sa dostali v priebehu dvoch rokov kampane,” poznamenal. “Technika nemusí byť len o kockatých hlavách, ale je to oblasť, ktorá v sebe spája inovácie a má úplne inú štruktúru ako klasický priemysel. Firmy ako Google či Facebook sú dnes lídri na svetovom trhu,” uzavrel dekan.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali