Šampionát tretíkrát so Slovákmi, viacero favoritov na titul

❚❚

Bratislava 11. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst, Jakub Kotian)

 

Stretnutím domáceho Nemecka so Škótskom v základnej A-skupine odštartuje v piatok 14. júna o 21.00 h v Allianz Arene v Mníchove európsky šampionát vo futbale s poradovým číslom 17. Festival najpopulárnejšej hry na svete vyvrcholí presne o mesiac finálovým zápasom, uskutoční sa v nedeľu 14. júla o 21.00 h na Olympijskom štadióne v Berlíne

euro
Ilustračné foto

Účastníkom tohtoročnej edície bude tretíkrát za sebou slovenská reprezentácia, ktorej súpermi v E-skupine budú postupne Belgicko (17. júna o 18.00 h vo Frankfurte), Ukrajina (21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe) a Rumunsko (26. júna o 18.00 h vo Frankfurte). Mužstvo Francesca Calzonu si účasť na kontinentálnom šampionáte vybojovalo vďaka 2. miestu v J-skupine kvalifikácie, v ktorej dosiahlo bilanciu 7 víťazstiev, 1 remíza a 2 prehry. Bez straty bodu ju vyhrali Portugalci.

.

Cez play off Ligy národov skúšali šťastie tretie Luxembursko, štvrtý Island i piata Bosna a Hercegovina, no do Nemecka sa neprebojovali. Pred ôsmimi rokmi sa Slováci na šampionáte vo Francúzsku dostali do osemfinále, v ktorom stroskotali na Nemecku. Na ME 2020 zdolali v prvom zápase Poľsko 2:1, no prehra 0:1 so Švédskom a debakel 0:5 so Španielskom im vystavili stopku v skupinovej fáze. Na šampionátových súpiskách tímov figuruje päť hráčov z najvyššej slovenskej súťaže – Sebastian Kóša, Juraj Kucka a David Strelec (Slovensko), Guram Kašia (Gruzínsko) a Adrian Zeljkovič (Slovinsko).

Tretíkrát v histórii sa na šampionáte predstaví 24 tímov, predtým ich bolo o osem menej. Premiéru na kontinentálnom fóre zažijú Gruzínci, ktorí postúpili na šampionát z play off. Slovinci sa na ME predstavia celkovo druhýkrát, premiéru mali ešte v roku 2000. Rekordérom v počte účastí na ME je Nemecko, to absolvuje už štrnásty turnaj a so Španielskom je s tromi titulmi najúspešnejšia krajina v histórii. Skupín na ME 2024 je spolu šesť (A-F), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas.

.

Spolu 51 zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Berlín, Kolín nad Rýnom, Mníchov, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Lipsko a Hamburg). Medzi topfavoritov budú patriť finalisti uplynulej edície Angličania, ale tradične aj Francúzi, Španieli a obhajcovia titulu Taliani. Tlak bude na domácich Nemcoch, ktorí na MS 2018 a 2022 nepostúpili zo skupiny a na ME 2020 bolo ich konečnou stanicou osemfinále.

Slovenská reprezentácia nájde prechodný domov v hoteli Hyatt Regency v 220-tisícovom meste Mainzi, odkiaľ si dvakrát “odskočí” na zápasy s Belgickom a Rumunskom do 40 km vzdialeného Frankfurtu. Duel s Ukrajinou odohrá v Düsseldorfe, ktorý leží od Mainzu približne 220 km.

 

Kováčik očakáva špičkovú organizáciu: “Cieľ je postup”

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) bude na ME v Nemecku považovať za úspech národného tímu postup zo základnej E-skupiny. Jánovi Kováčikovi sa páčili výkony mužstva Francesca Calzonu v príprave na šampionát, v ktorej zdolalo San Maríno a Wales zhodne 4:0, nechcel by ich však preceňovať.

V zápase s Walesom predviedli Slováci dominantný výkon a naladili sa na ME hladkým triumfom nad kvalitným protivníkom, ktorému len tesne ušla účasť na finálovom turnaji. “Zápas sa mi páčil, hra aj výkony boli dobré. Bola to však len príprava a tak to beriem. Tréner videl v našej hre rezervy a on veľmi dobre vie, o čom hovorí,” povedal pre TASR Kováčik, ktorého čaká v pozícii šéfa slovenského futbalu tretí veľký turnaj. “Nie som nervózny. Beriem to tak, že sme v kvalifikácii a potom aj v príprave na šampionát urobili maximum. Teraz je to v rukách hráčov a trénerov,” uviedol Kováčik.

.

Na ME 2016 vo Francúzsku zažil postup do osemfinále, na ME 2020 bola pre slovenských futbalistov konečnou stanicou skupinová fáza. Prienik do vyraďovacej fázy medzi 16 najlepších tímov by šéf SFZ považoval za úspech. “Chceme ukázať hru, akou sme sa prezentovali v generálke proti Walesu i v kvalifikácii proti silnému Portugalsku. Ak by sme zopakovali tieto výkony, môžeme pomýšľať na úspech. Tým by bol postup do osemfinále. Netajíme sa, že to je náš cieľ, s ktorým cestujeme do Nemecka,” dodal pre TASR Kováčik.

Nesúhlasí však so všeobecným názorom, že favorit skupiny je Belgicko. “Každý, kto sa dostal na šampionát, má určitú silu. Nestaval by som to do tej pozície, že Belgicko je najsilnejšie a Ukrajina s Rumunskom sú hrateľní súperi. Všetko závisí od toho, aký budeme mať deň a aký výkon podáme.”

Kováčika priamo v Nemecku čakajú viaceré povinnosti. “Budeme mať protokolárne stretnutia so zástupcami miest, v ktorých bude naša reprezentácia hrať. Na prvý zápas s Belgickom prídu do Frankfurtu aj naši ústavní činitelia, pred druhým zápasom sa spoločne s ukrajinskými kolegami stretneme na radnici u starostu Düsseldorfu,” načrtol svoj program počas ME.

Prezident SFZ je presvedčený, že Nemci zvládnu organizáciu turnaja na jednotku a to aj napriek bezpečnostným hrozbám. “Nikto iný v Európe nemá väčšie skúsenosti s usporiadaním takéhoto podujatia ako Nemci. Aj fanúšikom, ktorí sa chystajú podporiť našich futbalistov odkazujem, že po organizačnej stránke ich čaká perfektne pripravený šampionát. Zo športového hľadiska verím, že ich naši futbalisti nesklamú,” doplnil Kováčik.

 

.

Škriniara čaká tretí šampionát: “Máme silnejšie mužstvo”

Na európskom šampionáte v Nemecku povedie slovenskú futbalovú reprezentáciu s kapitánskou páskou na rukáve Milan Škriniar. Stopér Paríža St. Germain si zahral aj na predošlých dvoch finálových turnajoch ME a v porovnaní s nimi sú teraz podľa neho Slováci ako mužstvo silnejší. Ich primárny cieľ je postup zo základnej E-skupiny, v ktorej si postupne zmerajú sily s Belgickom (17. júna o 18.00 h vo Frankfurte), Ukrajinou (21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe) a Rumunskom (26. júna o 18.00 h vo Frankfurte).

“Ťažko povedať, nechcem to veľmi takto hodnotiť. Myslím si však, že sme silnejší ako mužstvo. Chalani mali dobré sezóny v kluboch. Na predošlom EURO bol v top forme Marek Hamšík aj Juraj Kucka, ktorý je stále v top forme. Predtým to bol Martin Škrtel alebo Jano Ďurica. Teraz máme zas iných hráčov, ktorí sú opory vo svojich kluboch aj v reprezentácii,” povedal Škriniar, ktorý sa na EURO 2016 vo Francúzsku pričinil o postup do osemfinále.

O päť rokov neskôr slovenský tím stroskotal už v základnej skupine ME, hoci do nej vstúpil víťazstvom 2:1 nad Poľskom. Ďalšie body však nepridal, prehra 0:1 so Švédskom a debakel 0:5 so Španielskom stačili len na obsadenie tretej priečky v skupine. Proti Poliakom sa Škriniar zaskvel víťazným gólom, keď v 69. minúte prekonal Wojciecha Szczesného. V Nemecku by sa gólovému repete nebránil. “Dúfam, že sa mi podarí nejaký gól streliť, ale nie som tam na to. Proti Poľsku to bolo skvelé, ale nemalo to želaný výsledok, keďže sme nepostúpili zo skupiny,” vravel Škriniar.

Dvadsaťdeväťročný stopér odohral v uplynulej sezóne za PSG 32 zápasov, z toho 24 v Ligue 1. V januári ho vyradilo z hry zranenie členka, nasledovala operácia v Dauhe a takmer trojmesačná absencia na trávnikoch. “Moju sezónu by som rozdelil na dve polovice, pred zranením a po ňom. Predtým som bol jeden z najvyťaženejších hráčov v mužstve. Zranenie ma držalo mimo hru, mal som byť mimo 4 a pol mesiaca a podarilo sa mi vrátiť o dva skôr. Mohol som sa pripraviť na ME, nebral som to tak, že som vypadol zo základnej zostavy. Sezónu však hodnotím veľmi pozitívne, prvá v novej krajine a novom klube, tri trofeje a semifinále Ligy majstrov,” konštatoval Škriniar, ktorý získal s PSG francúzsky titul, Superpohár a Francúzsky pohár. Pár dní pred štartom ME sa podľa vlastných slov cíti výborne: “Celú kariéru mám moju hru postavenú na fyzickej hre a odkedy som sa vrátil, bol som pripravený stopercentne. Členok drží a verím, že držať aj bude.”

Milan Škriniar
Na snímke futbalový reprezentant SR Milan Škriniar

Prestup do Paríža z Interu Miláno považuje za posun v kariére: “Určite mi to sadlo, cítim to tak. Nikdy som ten krok posunúť sa tam neoľutoval. Je to vynikajúci klub po všetkých stránkach. Starostlivosť aj následná príprava boli výborné. Sezónu hodnotím celkovo pozitívne.” Návrat po zranení nebol preňho ľahký, v zostave už nedostával toľko priestoru. Nemá však informácie, že by s ním v klube boli nespokojní a uvažovali o jeho predaji. Neláme si hlavu ani nad kritikou, ktorá sa objavila v médiách. “Tieto veci veľmi nečítam, no moju rodinu to zamrzí a pýtajú sa na to. Potom to zamrzí aj mňa, ale od klubu nemám žiadne negatívne informácie. V tomto smere som bol teda vždy pokojný a snažil som upokojovať aj rodinu,” dodal Škriniar.

 

Majster Európy verí Slovákom, Jurkemik: “Urobia dobré meno”

Bývalý futbalový reprezentant a tréner národného tímu Ladislav Jurkemik si myslí, že Slováci si urobia na ME v Nemecku dobré meno. Tohtoročný kontinentálny šampionát sa začne v piatok, Slováci odštartujú o tri dni neskôr zápasom E-skupiny proti Belgicku (18.00 h). Jurkemik, ktorý je majster Európy z roku 1976, v rozhovore pre TASR ocenil prínos hlavného trénera Francesca Calzonu a od jeho mužstva očakáva, že nechá na ihrisku všetko.

Jurkemik bol členom slávnej éry československých majstrov Európy z Belehradu 1976. Za národný tím odohral 57 zápasov a ako nekompromisný stopér v nich strelil tri góly. Najpamätnejší dal do siete Dina Zoffa v súboji o 3. miesto na ME 1980 v Neapole, ktorým vyrovnal na 1:1 a Československo napokon domácim Talianom uchmatlo spred nosa bronzové medaily. V belehradskom finále prispel k víťazstvu nad Západným Nemeckom 5:3 v rozstrele z 11 metrov po remíze 2:2 v riadnom hracom čase a predĺžení. Do stretnutia nastúpil ako striedajúci hráč a bol jedným z úspešných exekútorov v rozstrele. Dobrú reprezentáciu očakáva aj od Calzonovho výberu v Nemecku. “Myslím si, že je prvoradé, aby dôstojne reprezentovali. Keď budú zdraví všetci hráči a ťahúni, môžu uspieť. Nikto to od nich nečaká, rovnako, ako od nás na ME 1976. Bude záležať iba na nich. Všetci sa na to tešia a ja si myslím, že urobia dobré meno Slovensku,” uviedol Jurkemik pre TASR.

Jurkemik sa vyjadril aj ku Calzonovi. Päťdesiatpäťročný Talian dostal vo februári súhlas od Slovenského futbalového zväzu (SFZ) pôsobiť aj na lavičke SSC Neapol. “Určite to neškodí. Osobne som s tým súhlasil, keďže to bolo na tri mesiace a aj tak nebol na Slovensku. Ja v tom nevidím problém, mal všetko prichystané,” povedal bývalý kormidelník národného tímu. Jurkemik zároveň ocenil Calzonov prínos: “Priniesol v prvom rade disciplínu a organizáciu. Celý taliansky futbal vychádza z pevnej obrany. Každé jedno talianske mužstvo vychádza z defenzívy. Bude dôležité, aby mal obranu pevnú aj na ME, keď budú všetci zdraví. Záleží na ochote hráčov behať.”

Európska futbalová únia v máji schválila navýšenie doterajšieho počtu 23 hráčov v záverečnej nominácii na 26. “Ja si myslím, že 23 je v poriadku. Nevidím v tom žiadny problém. Muselo by sa veľa stať, aby sa 10 hráčov zranilo, čo si nemyslím. Je to zbytočné, že bude 26 hráčov,” vyjadril sa 70-ročný člen Siene slávy slovenského futbalu.

.

Slováci odštartujú EURO v E-skupine proti favoritovi z Belgicka. Pozitívny výsledok by mohol byť odrazovým mostíkom na náročnej ceste za postupom. “Proti veľkým mužstvám nemusíte hráčov motivovať. Záleží iba na tom, či splnia taktické pokyny, ktoré dostanú. Ak áno, tak je dobrý futbal aj dobrý výsledok. Výborné výsledky dosiahli proti Portugalsku, už to robí dobré meno slovenskému futbalu. Našich netreba na Belgicko motivovať. Sú to hráči z veľkých klubov, nechajú na ihrisku aj posledné,” poznamenal pre TASR Jurkemik, ktorý v rokoch 2002-2003 viedol Slovensko v kvalifikácii EURO 2004, o rok neskôr trénoval aj národný tím do 21 rokov.

 

Pivarník vidí paralelu s ME 1976: “Mohli sme len prekvapiť”

Podľa Jána Pivarníka je slovenská futbalová reprezentácia pred štartom ME v Nemecku v podobnej situácii, v akej bolo Československo pred pamätným “zlatým” turnajom v roku 1976 v Belehrade. Tohtoročný kontinentálny šampionát sa začne v piatok, Slováci odštartujú o tri dni neskôr zápasom E-skupiny proti Belgicku (18.00 h). Pivarník je majster Európy z roku 1976 a v rozhovore pre TASR prezradil svoje očakávania a pohľad na súčasnú slovenskú reprezentáciu.

Na záverečnom turnaji v Belehrade boli štyri tímy a hral sa vo formáte final four. Od Československa sa očakával súboj o bronz, no v semifinále zdolali Holanďanov (3:1 pp) a vo finále získali cenný a jediný titul z veľkého turnaja, keď si poradili so Západným Nemeckom 5:3 v jedenástkovom rozstrele po remíze 2:2 v riadnom hracom čase a po predĺžení. Z rozstrelu je pamätný “dloubák” v podaní Antonína Panenku. “Prvý krok sme už urobili, bol veľký a úspešný, dostali sme sa na tohtoročné ME. Nemáme ľahkú skupinu a postup do najlepšej dvojky bude veľmi ťažký a náročnejší, ako kvalifikácia. Belgicko a Ukrajina sú veľmi silní súperi, ukáže sa naša forma. V kvalifikácii bol začiatok slabší, ako vždy s novým trénerom. Nakoniec boli výsledky úspešné a postúpili sme,” povedal Pivarník pre TASR.

Okrem stretnutí s Belgickom a Ukrajinou (21.6.) čaká Slovákov aj duel proti Rumunsku (26.6.), ktorý môže byť kľúčový v boji o historicky druhý postup do osemfinále ME a tretí na veľkom turnaji. Slovensko je podľa rebríčka UEFA štvrtý najnižšie postavený tím na turnaji – patrí mu 29. miesto a nižšie sú len Slovinsko (30.), Gruzínsko (46.) a Albánsko (47.). Práve na to poukázal niekdajší krajný obranca. “Tím je v situácii ako my pred ME 1976 – nepísalo sa o nás v zahraničí. Boli sme najslabší zo štyroch tímov. Slovensko je v takej istej situácii – nie je pod tlakom, nie je favorit a môže len prekvapiť,” povedal Pivarník, ktorý zaznamenal najväčšie klubové úspechy v Slovane Bratislava.

.

S tímom získal dva federálne tituly (1974, 1975) i Československý pohár (1974). Okrem toho má na konte aj dva Slovenské poháre (1974, 1976). V Belehrade priviedol tím k zlatu tréner Václav Ježek – okrem úspechov s národným tímom a Spartou Praha získal v roku 1980 aj Holandský pohár s Feyenoordom Rotterdam. Pivarník vyzdvihol spoluprácu s ním i vtedajším asistentom Jozefom Venglošom. Sám pôsobil ako tréner 25 rokov a realizoval sa najmä v Saudskej Arábii. S tamojším klubom Al Qadisiyah Saudi vyhral v roku 1994 aj ázijský Pohár víťazov pohárov. Prístup súčasného kormidelníka Francesca Calzonu je mu sympatický a oceňuje pevnú obranu, no chýbajú mu individuality.

“Je to Talian a talianska, nemecká a neskôr aj anglická obrana boli vždy silné. Základ bol nedostať gól a neprehrať. Tréner to urobil dobre, sme však malá krajina a všeobecne vymizli tí praví útočníci aj vo veľkých futbalových krajinách. Je však dobré, že vychádzame zo silnej obrany a máme silného brankára. Vo futbale už nepadá 4-5 gólov za zápas, už je to pretaktizované, dlho sa čaká na gól a zápas sa skončí tesne,” zhodnotil Pivarník pre TASR. Individuality mu v porovnaní so sedemdesiatymi rokmi chýbajú všeobecne: “Dnes sa veľmi bráni a v útoku si to dlho prihrávajú, dnes môže roh skončiť u brankára tímu, ktorý rozohrával. Toto sa predtým nedialo, na roh prišli všetci. Je menej elitných hráčov, menej ‘superstar’, hrá sa viac kolektívne. Špičkové kluby ako Manchester City vyhrávajú všetko a hrajú na sto prihrávok. Ich súper je tam sformovaný v obrane. Čaká s ôsmimi hráčmi a vedia sa cez to dostať.”

V zostave Slovenska vidí medzeru na pravej strane obrany a pripomenul aj problematický post hrotového útočníka. “Máme os – vynikajúci brankár, skúsený aj na medzinárodnej úrovni. Máme dobrých stopérov a výborného ľavého obrancu. Pravá strana je slabšia. V strede poľa sa všetko sústredí okolo Lobotku a aj ďalší stredoví hráči sú dobrí. Čo nám chýba, je deviatka, to je naša slabina,” zhodnotil Pivarník.

Za vrchol svojej futbalovej kariéry označil práve titul z Belehradu. Slovensko postúpilo do baráže kvalifikácie z náročnej skupiny na úkor Anglicka i Portugalska a prehralo len raz – v úvodnom dueli na Wembley (0:3). Neskorší majstri Európy zdolali v dvojzápase baráže Sovietsky zväz po víťazstve 2:0 a remíze 2:2 (v). “Vrchol je Belehrad a s tým spojená spolupráca s pánom Venglošom a Ježekom. My sme vtedy neprehrávali. Stáli sme aj proti svetovým tímom, naše mužstvo však bolo zohraté. Bola tam aj tímová robota, aj hráči, ktorí vedeli rozhodovať zápasy,” uzavrel Pivarník.

 

.

Hološko verí Slovákom, titul želá Angličanom

Bývalý slovenský futbalista Filip Hološko nebude chýbať v hľadisku počas prvého zápasu Slovákov na ME 2024 v nemeckom Frankfurte. Na duel s Belgickom sa veľmi teší a verí, že sa z neho družina trénera Francesca Calzonu odrazí k postupu z E-skupiny.

Bývalý útočník si zahral za Slovensko na majstrovstvách sveta v Južnej Afrike v roku 2010. Pred žrebom ME 2024 pozorne sledoval, aké tímy vyžrebujú jeho nasledovníkom: “Je to určite hrateľné. Najťažší súper je Belgicko, na ten zápas sa chystám aj ja. Po tom, ako si postup vybojovala Ukrajina, tak som si povedal, že to je silný súper a dokonca si myslím, že silnejší ako Rumunsko. Podľa mňa sa rozhodne medzi nami a Ukrajinou,” povedal pre TASR.

Okrem prvého zápasu Slovákov na ME sa chytá aj na duel v Hamburgu medzi Českom a Tureckom. “Chcel som ísť aj na iné zápasy, ale nepodarilo sa mi zohnať vstupenky, tak som si zohnal cez manželku aspoň na Česko. Chcel som vidieť Turecko, deväť a pol roka som tam hrával a myslím si, že som tam zanechal dobré meno, tak som chcel vidieť ako na tom sú.”

Okrem samotného duelu si chce bývalý reprezentant užiť aj atmosféru a nemeckú pohostinnosť. “Určite sa teším, s Belgickom bude skvelá atmosféra. Vieme zahrať proti papierovo silným mužstvám, je to dôležitý štart. Bod by bol dobrý, tri mimoriadne. Idem s partiou kamarátov, chceme si to vo Frankfurte užiť počas dvoch dní, máme v pláne aj nejaké pivko. Verím, že to dobre dopadne. Na ME sme tretíkrát v rade, káder máme dobrý a verím, že postúpime zo skupiny.”

Výpočet favoritov bol pre Hološka ťažký, ale prezradil, komu by doprial trofej: “Favoritov je veľmi veľa, určite Francúzi, ale najviac to želám Anglicku. Majú mladý tím a mohli by konečne uspieť na veľkom turnaji. Osobne si myslím, že pôjdu ďaleko. Určite budem držať palce Slovákom, potom Čechom, lebo mám manželku Češku. A potom Anglicku.”

Štyridsaťročný bývalý zakončovateľ, ktorý okrem Turecka, Slovenska a Česka pôsobil aj v Austrálii, sa teší aj na individuálne výkony mnohých hviezd. Jednu mal nedávno možnosť sledovať v ligovom zápase. “Od manželky som na 40-ku dostal lístky na zápas Realu Madrid s Alavésom. Judea Bellinghama som teda videl na vlastné oči a je to jedna zo superstar anglického tímu. Ale jedna z najväčších hviezd, ktorá ktorá bude určite ašpirovať na kráľa strelcov, bude Kylian Mbappe z Francúzska,” zakončil pre TASR Hološko.

 

.

Kružliaka čaká prvé EURO, na zozname arbitrov aj Argentínčan

Na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy vo futbale v Nemecku sa predstaví aj slovenský rozhodcovský tím. Dôveru od Európskej futbalovej únie (UEFA) dostal ako hlavný rozhodca Ivan Kružliak a asistenti Branislav Hancko s Jánom Pozorom.

UEFA zverejnila menoslov 19 rozhodcovských tímov, v každom zápase na šampionáte bude mať hlavný rozhodca na čiare ako už tradične dvoch krajanov. Na základe dohody medzi UEFA a Juhoamerickou futbalovou federáciou (CONMEBOL) sa do nominácie dostala aj trojica Argentínčanov na čele s hlavným Facundom Tellom. “EURO 2024 je vrcholom európskeho reprezentačného futbalu, na ktorom súťažia najlepšie tímy, a preto sme vybrali najlepších rozhodcov, ktorí budú tieto zápasy viesť. Všetci vybraní rozhodcovia podávajú stabilné výkony na najvyššej úrovni v najvyšších súťažiach UEFA a tiež vo svojich domácich súťažiach. Na túto pozíciu sa mimoriadne dobre pripravili a plne im dôverujeme, že na záverečnom turnaji ukážu svoje kvality,” uviedol pre uefa.com šéf komisie rozhodcov UEFA Roberto Rosetti.

Všetci arbitri absolvovali v máji kurz, ktorý bol súčasťou prípravy na ME. Počas záverečného turnaja budú mať rozhodcovia svoj základný tábor vo Frankfurte. Základňa videorozhodcov bude sídliť v Lipsku, kde budú počas duelov pôsobiť z Medzinárodného vysielacieho centra.

Kružliak sa k nominácii na ME vyjadriť nemohol. UEFA totiž požiadala všetkých zúčastnených arbitrov, aby sa o nadchádzajúcom kontinentálnom šampionáte verejne nevyjadrovali.

Zoznam hlavných rozhodcov na futbalových ME 2024 (14. 6. – 14. 7.):
Artur Soares Dias (Portug.), Jesús Gil Manzano (Šp.), Marco Guida (Tal.), István Kovács (Rum.), Ivan KRUŽLIAK (asistenti Branislav HANCKO, Ján POZOR – všetci SR), Francois Letexier (Fr.), Danny Makkelie (Hol.), Szymon Marciniak (Poľ.), Halil Umut Meler (Tur.), Glenn Nyberg (Švéd.), Michael Oliver (Ang.), Daniele Orsato (Tal.), Sandro Schärer (Švajč.), Daniel Siebert (Nem.), Anthony Taylor (Angl.), Facundo Tello (Arg.), Clément Turpin (Fr.), Slavko Vinčič (Slov.), Felix Zwayer (Nem.)

 

Zloženie skupín ME 2024:
A-skupina: Nemecko, Škótsko, Maďarsko, Švajčiarsko
B-skupina: Španielsko, Chorvátsko, Taliansko, Albánsko
C-skupina: Slovinsko, Dánsko, Srbsko, Anglicko
D-skupina: Poľsko, Holandsko, Rakúsko, Francúzsko
E-skupina: Belgicko, SLOVENSKO, Rumunsko, Ukrajina
F-skupina: Turecko, Gruzínsko, Portugalsko, Česko

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali