Ruský veľvyslanec v ČR:Vydanie Nikulina do USA bude mať dosah na vzájomné vzťahy

Ruský veľvyslanec v ČR:Vydanie Nikulina do USA bude mať dosah na vzájomné vzťahy

Praha 4. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Ruský veľvyslanec v Prahe Alexander Zmejevskij varoval v stredu na tlačovej konferencii, že vydanie údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina do USA zhorší vzájomné vzťahy medzi ČR a Ruskom. Ako konkrétne by sa toto zhoršenie malo prejaviť, nespresnil.

Ilustračné foto

“Zdieľame pohoršenie a sklamanie z tohto kroku. Tí, ktorí rozhodovali o vydaní, dali prednosť spojeneckým väzbám. Toto rozhodnutie považujeme za zámerný politicky motivovaný krok Českej republiky, ktorý je zameraný na oslabenie konštruktívneho základu bilaterálnych vzťahov. Situácia okolo Jevgenija Nikulina bude mať zlý dopad na vzájomné vzťahy. Ako sa to prejaví, uvidíme,” povedal Zmejevskij podľa servera Novinky.cz.

Reklama

Veľvyslanec vyjadril ľútosť nad tým, “že neboli využité všetky právne možnosti a prevážila spojenecká lojalita, ktorá sa stala v poslednej dobe prioritou”. Česko podľa neho nevenovalo patričnú pozornosť ruským výzvam, že v podmienkach “rozvinutej protiruskej hystérie v USA” nemôže Nikulin počítať so spravodlivým procesom.

“Keď sa Nikulin ocitol na území USA, hrozí mu tridsať rokov. A nie je tu možnosť, že pri takomto pružnom prístupe výška trestu nestúpne (aj) na 85 rokov? V takom prípade rastie aj zodpovednosť tých, ktorí tu rozhodovali o vydaní,” uviedol Zmejevskij.

Reklama

Dodal, že obvinenia zo strany USA sa menili, pričom z hackerského útoku pripisovanému Nikulinovi pôvodne Američania obviňovali Číňanov. Upozornil i na to, že Nikulin bol do USA vydaný zhruba v čase návštevy predsedu americkej Snemovne reprezentantov Paula Ryana v Prahe.

Zmejevskij tiež kritizoval, že Nikulin bol vydaný v noci a bez toho, aby bol informovaný jeho právnik, čo “skôr pripomína operáciu tajných služieb”. “Je signifikantné, že niekoľko dní pred prijatím rozhodnutia už na letisku čakalo americké lietadlo,” dodal.

O vydaní 30-ročného Nikulina, ktorého predvlani zadržali v Prahe na základe amerického zatykača, žiadali Američania i Rusi. Minister spravodlivosti Robert Pelikán, ktorý mal kompetenciu vo veci rozhodnúť, nakoniec uprednostnil USA. Nikulin bol do USA vydaný minulý týždeň.

Na Zmejevského kritiku reagoval rezort českej diplomacie, podľa ktorého ide o suverénne rozhodnutie opierajúce sa o nezávislé súdy, vrátane ústavného. “Za štandardnými a transparentnými postupmi českej justície a vlády je neprijateľné hľadať akékoľvek konšpiratívne pozadie,” konštatovalo ministerstvo na Twitteri.

Na Nikulina vydal zatykač americký súd pre obvinenia z útokov na sociálne siete LinkedIn a Formspring, ako aj webové úložisko Dropbox z rokov 2012-13. Nikulin už na americkom federálnom súde po prevoze uviedol, že sa necíti vinný.

Reklama

Česká polícia zadržala Nikulina v Prahe v roku 2016 na základe amerického zatykača. Žiadosť o jeho vydanie však predložilo aj Rusko, kde ho obviňujú z krádeže financií prostredníctvom internetu. Pred dvoma týždňami súd v českej metropole zamietol jeho žalobu na nezákonnosť rozhodnutia českého ministerstva vnútra. Súd potvrdil, že Nikulin nemá v Česku nárok na azyl.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali