Ruská obrana Svatova: ukrajinský generálny štáb mení taktiku boja, snaží sa obrnenou technikou vkliniť do ruských pozícii

Ruská obrana Svatova: ukrajinský generálny štáb mení taktiku boja, snaží sa obrnenou technikou vkliniť do ruských pozícii

Moskva 30. novembra 2022 (HSP/svpressa/Foto:Facebook)

 

Zalužnyj smerom na Luhansk, namiesto samovražedných atentátnikov, hádže proti ruským pozíciám tanky, BMP a BTR, píšu ruské noviny Svobodnaja Pressa

Valerij Zalužnyj
Na snímke Valerij Zalužnyj

“Ukrajinské ozbrojené formácie sa snažia zintenzívniť útočné akcie smerom na obec Svatovo. Za posledných 24 hodín sa niekoľko taktických skupín vo veľkosti roty pokúsilo preraziť ruskú obrannú líniu z troch smerov naraz. Všetky útoky boli odrazené,” povedal podplukovník LĽR Andrej Maročko. Podľa dôstojníka sa ukrajinské jednotky, ktoré utrpeli obrovské straty, vrátili na svoje predtým obsadené pozície.

Reklama

Zelenskyj osobne nariadil obsadiť Svatove za každú cenu s vysvetlením, že pre ukrajinské ozbrojené sily je kľúčové získať kontrolu nad dopravným uzlom, ktorý sa nachádza v tomto meste. Podľa jeho slov by sa tým drasticky znížilo zásobovanie ruských jednotiek na juhozápade Luhanskej oblasti. A potom možno “orkovia” utečú z Lisičanska a všetko bude v poriadku.

Celkovo, súdiac podľa komentárov ukrajinskej telegramovej komunity, pre Ukrajincov nie je bitka o Svatovo menej vojensky dôležitá ako bitka o Cherson. Možno je to pokus o vyvolanie chaosu alebo aspoň zvýšenie stávok v informačnom boji. Nemožno však vylúčiť, že kyjevská junta neblufuje.

Reklama

Málokto vie, že v Zelenského “plánoch Barbarossa” mala AFU už 17. októbra vztýčiť nad Svatovom ukrajinskú vlajku a ukrajinské jednotky zhromaždené na tento účel možno pokojne nazvať jednotkami NATO. Obsahujú toľko západnej vojenskej techniky a zahraničných žoldnierov, že ich nemožno nazvať ukrajinskými.

Ukrajinskí “kronikári” sa domnievajú, že bitka o dopravný uzol Svatovo sa začala 3. októbra 2022, doslova deň po tom, ako AFU obsadila Krasnyj Liman. Jeden z najcitovanejších amerických think tankov potom predpovedal, že Zelenského rozkaz bude vykonaný v priebehu niekoľkých dní, a uviedol, že “tenkú líniu ruských vojakov opäť prerazí silný ukrajinský úder”.

Podľa tohto renomovaného amerického think-tanku sa na niektorých úsekoch frontu nachádzalo maximálne 20 vojakov ruských ozbrojených síl na kilometer bojovej línie, zatiaľ čo AFU tu zhromaždila 50-tisícové zoskupenie. Avšak aj príchod malých ruských záloh umožnil rýchlo stabilizovať front. A tak sa všetky reči o neporaziteľnosti ukrajinskej armády ukázali ako lacná fikcia.

Mimochodom, plán vrchného veliteľa Zalužného, ako začiatkom októbra napísali ukrajinskí experti, bol “diabolsky krásny”. Ako napríklad, že AFU po prelomení frontu vytvorí takzvanú “smyčku”, ktorá údajne prinúti “orkov” utiecť z mesta. Ukrajinský generálny štáb na tento účel naplánoval početné bleskové útoky mobilných skupín zo smeru Kupjansk a Krasnyj Liman.

Predpokladalo sa, že jednotky na pickupoch, podobne ako lietajúce oddiely baťky Machna, vstúpia do tyla niekoľkých ruských jednotiek a “vyradia nepriateľské delostrelectvo a letectvo”.

Reklama

Čo je zaujímavé: otvorene o tom informovali v televízii, kde bolo občanom podrobne – na prstoch – vysvetlené, že ruské ozbrojené sily nebudú schopné nasýtiť front potrebným počtom vojakov z politických dôvodov, pričom obrana osád a miest bez zásobovania je odsúdená na zánik.

Teraz možno povedať, že za takmer dva mesiace samovražedných útokov sa AFU nikdy nepodarilo prelomiť front, napriek tomu, že mala niekoľkonásobnú prevahu v počte ľudí. Faktom je, že po prvé, na línii Svatovo-Kreminna boli vytvorené opevnenia a mínové polia a po druhé, naše jednotky dostali potrebný počet dronov.

V dôsledku toho sa podmienky operácií na strane Ukro-DRG dramaticky zhoršili, čo prinútilo Zalužného prejsť na inú taktiku. Teraz náš front nesondujú mobilné skupiny, ale veľké kombinované jednotky AFU, posilnené ťažkými obrnencami. Zrejme sa vsádza na to, že sa im niekde podarí preraziť ruskú obranu a potom sa do vzniknutej medzery vrhnú hlavné sily.

Kým v októbri ukrajinská armáda “zachovávala operačné ticho”, teraz pred útokom vedie delostreleckú paľbu s použitím amerických húfnic M777. A tiež začali používať drahé strelivo Excalibur. A aj to potvrdzuje, aký veľký význam pripisujú Zalužného bábkovodiči z USA obsadeniu Svatova.

Podľa ruských vojakov ukrajinské ozbrojené sily v období od 25. do 27. novembra podnikli šesť veľkých útokov v smere na Svatovo, vrátane jedného v smere na Kuzemivku. Z toho vyplýva prinajmenšom jeden dôležitý záver: Ukrajincov očakávali a náležite im odpovedali. Útoky ukrajinských ozbrojených síl boli odrazené z vopred pripravených pozícií silnou a cielenou paľbou ruského delostrelectva.

Reklama

Skutočnosť, že ruská rozviedka poskytuje nášmu veleniu dôležité informácie, potvrdzuje aj raketový útok na tábor žoldnierov NATO v dedine Velykyje Chutory v Charkovskej oblasti. Bola tam zhromaždená celá práporno-taktická skupina “vyslúžilých” bosnianskych, albánskych a rumunských vojakov.

Posledne menovaní boli zastúpení špeciálnymi jednotkami 2. pešej divízie “Getika” a 2. horskej brigády “Sarmizegetusa”. Podľa legendy sú všetci idealisti a “za svoju službu nedostávajú zaplatené”. Velenie tejto BTG NATO je zverené dôstojníkom 21. brigády poľskej armády, tiež akože bývalých.

Z 970 zahraničných pseudoidealistov bolo minimálne niekoľko stoviek zabitých alebo zaradených do ťažkých “tristoviek”. Táto informácia je zaujímavá, pretože práve táto BTG NATO mala preraziť front a dobyť Kuzemovku.

Podľa známeho telegramového kanála bol Zalužnyj nútený vystriedať preživších, ale silne demoralizovaných vojakov NATO, posilnenými ukrajinskými jednotkami 81. leteckej brigády AFU, ktorú doplnil delostrelcami 27. brigády Sumy (s českými RM-70 MLRS) a tankistami 17. OTBr (na tankoch T-72). Ako je známe, títo vojaci boli predtým dislokovaní na ľavom brehu v Chersonskej oblasti.

Ani to však nepomohlo. Podarilo sa im ubrániť Kuzemivku, po čom generálny štáb Ukrajiny oznámil, že na línii Svatovo-Kreminna pokračujú delostrelecké súboje. Ukro-experti zároveň vysvetlili občanom, že pozemné útoky sú dočasne nemožné kvôli nepriechodnému bahnu. Na druhej strane, ukrajinské ozbrojené sily majú vynikajúcu príležitosť na preskupenie. Akoby chceli povedať, počkajte na mrazy, a potom udrieme na “orkov”.

Pravda, nie je jasné, prečo to Kyjev neurobil už v októbri, keď svietilo slnko a cesty boli celkom zjazdné.

Na armádnych četoch AFU sa píše, že možno až do nového roka budú na Svatovskom smere prebiehať len pozičné boje bez pokusov o hlúpe ofenzívy. To však nie je pravda. Ktovie, aký “geniálny” nápad skrsne ukrajinskému prezidentovi, ktorý sa v poslednom čase správa veľmi nevyspytateľne. Blackout si zjavne vyberá svoju daň.

Nech je to akokoľvek, v Charkovskej oblasti sa práve teraz zhromažďujú veľké sily Ukrajincov. Naši aj miestni odborníci sa dohadujú, kam Zelenskyj túto armádu vrhne – do Belgorodu alebo do Svatova. Medzitým sa na internete opäť “preslávili” Poliaci z oddelenej brigády NATO. Pomstili sa za raketový útok tak, že spálili pravoslávne biblie. Pričom Ukrajinci sa buď hlúpo usmievali, alebo zbabelo klopili oči.

Je však možné, že namiesto útoku na Svatovo budú zhromaždené sily vyslané do Bachmutského úseku. Podľa admina 93. brigády AFU sa “nepriateľ rozhodol preraziť do Časov Jaru, čo prinúti naše jednotky automaticky opustiť Bachmut (po rusky Artemovsk) a Soledar.

Podľa neho tri hlavné problémy ukrajinských ozbrojených síl už majú katastrofálne následky južne od Bachmutu, kde Rusi dnes tlačia obzvlášť tvrdo: nedostatok obrnených vozidiel, nedostatok posíl a mimoriadne nízka úroveň zdravotníckej podpory.

Reklama

Vojenský hovorca tvrdí, že na udržanie Bachmutu Zálužnym je potrebné urýchlene sem presunúť všetky rezervy, hlavne tie, ktoré sú zhromaždené v Charkovskej oblasti. Zabudnite na Svatovo, hovorí. No áno! Aj ho páni generáli počúvli.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali