Rozpočtované príjmy sa nenaplnia a výdavky budú zrejme vyššie, upozorňuje šéf rozpočtovej rady

Rozpočtované príjmy sa nenaplnia a výdavky budú zrejme vyššie, upozorňuje šéf rozpočtovej rady

Bratislava 15. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Niektoré príjmy rozpočtované na budúci rok sa nenaplnia a niektoré výdavky budú pravdepodobne vyššie, uviedol k vládou schválenému návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2020 až 2022 pre agentúru SITA predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivan Šramko

 

Reklama
Na snímke Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivan Šramko

V roku 2019 sa predpokladá deficit 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP), v budúcom roku je cieľom deficit na úrovni 0,49 % HDP s následným zlepšením na vyrovnané hospodárenie v rokoch 2021 a 2022. Na dosiahnutie cieľov vyrovnaného rozpočtu v rokoch 2021 a 2022 bude podľa MF SR potrebné prijať ďalšie opatrenia v objeme 770 mil. eur a 1 246 mil. eur. “Keďže v návrhu rozpočtu nie sú identifikované konkrétne opatrenia v tomto objeme, splnenie cieľa vyrovnaného rozpočtu v roku 2021 a 2022 ostáva otázne,” upozornil šéf rozpočtovej rady.

Podľa odhadu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť zverejneného v septembri v rámci rozpočtového semaforu môže saldo v roku 2019 dosiahnuť úroveň 1 139 mil. eur (-1,2 % HDP), ak vláda neprijme dodatočné opatrenia. “Riziká pre saldo oproti odhadu Ministerstva financií SR sú teda vo výške približne 500 mil. eur (0,52 % HDP),” tvrdí Šramko. Prijatie avizovaných opatrení v sume približne 214 mil. eur podľa neho môže priblížiť odhad deficitu k hranici 1,1% HDP. “Riziko oproti odhadu MF SR predbežne očakávame pri nedaňových príjmoch (najmä nadhodnotený príjem z dividend a nešpecifikované opatrenie), hospodárení samospráv (výdavky na mzdy a bežné transfery) a v oblasti výdavkov štátneho rozpočtu,” upozornil.

Reklama

Naopak, úspory oproti odhadu rezortu financií Šramko predbežne odhaduje v oblasti hospodárenia ostatných subjektov verejnej správy a vo vzťahoch s rozpočtom EÚ. “Presnejšia identifikácia faktorov prispievajúcich k rozdielu oproti odhadu MF SR bude možná až po získaní podrobných podkladových údajov o návrhu rozpočtu,” povedal. V porovnaní s ministerstvom financií má RRZ rozdielny pohľad na výšku dividend nielen v roku 2019, ale aj v roku 2020. “Údaje pre odhad dividend v roku 2019 už poznáme, preto sa budeme pýtať ministerstva, prečo očakáva také vysoké príjmy. Na základe toho, ako zvykne skupina firiem okolo SPP hospodáriť, však nie je dôvod v roku 2020 predpokladať také vysoké dividendy, ako očakáva rozpočet,” varuje Šramko.

RRZ tiež spochybňuje vysoký výnos z predaja emisných povoleniek, nárast výnosu z poplatku za skladovanie núdzových zásob a príjmy z predaja majetku, ktoré rozpočet očakáva v roku 2020. “Sú to položky, ktoré sa doteraz nikdy nenaplnili. Celkový negatívny vplyv z nadhodnotených nedaňových príjmov sa blíži k 300 mil. eur,” tvrdí Šramko. Príjmy z eKasa a nanomarkerov neboli pre roky 2020 až 2022 schválené Výborom pre daňové prognózy. ” Systém eKasa by mal v roku 2020 už fungovať naplno, takže bude zaujímavé sledovať, či a v akej miere prinesie vyššie daňové príjmy. Zavedenie nanomarkerov je však ešte v nedohľadne, preto by som nerátal s výnosom približne 60 mil. eur, ktorý je zahrnutý v rozpočte od roku 2020,” uviedol šéf RRZ.

Rizikom je tiež podľa Šramka neistota ohľadne toho, či parlament nakoniec schváli zvyšovanie sadzieb na tabakové výrobky v rozsahu, ako to schválila vláda. “Na strane výdavkov sú v rokoch 2020 až 2022 riziká pre saldo prítomné v hospodárení samospráv, kde sa predpokladá nízke čerpanie investícií, vo výdavkoch Sociálnej poisťovne či prevádzkových výdavkoch ZSSK. V sektore zdravotníctva rozpočet neuvažuje s platbami zisku akcionárom súkromných zdravotných poisťovní. Len tieto riziká môžu viesť k vyšším výdavkom o takmer 400 mil. eur,” dodal Šramko.

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky smeruje do parlamentu. Ministri totiž návrh ministerstva financií v pondelok na rokovaní vlády schválili. Slovensko má v budúcom roku hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 0,49 % hrubého domáceho produktu (HDP). Plán na vyrovnané hospodárenie Slovenska sa tak opäť odkladá po tom, čo sa za rok 2019 očakáva deficit verejných financií na úrovni takmer 0,7 % HDP. Slovensko malo pritom podľa pôvodných plánov hospodáriť bez deficitov už od tohto roka.

Ministerstvo financií pritom v návrhu tvrdí, že na dosiahnutie rozpočtovaného deficitu 0,49 % výkonu ekonomiky muselo siahnuť po viacerých úsporných opatreniach v objeme až vyše 475 mil. eur. Má ísť o opatrenia na strane výdavkov. Najviac sa má ušetriť v oblasti prevádzky, a to vyše 238 mil. eur, objem výdavkov na projekty financované zo štátneho rozpočtu sa zase znížil o 208,1 mil. eur. O vyše 29 mil. eur by mali v záujme dosiahnuť polpercentný deficit klesnúť aj osobné výdavky kapitol štátneho rozpočtu. Aj tieto opatrenia by podľa rezortu financií mali zabezpečiť splnenie európskych rozpočtových pravidiel.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali