Prvá diskusia dvoch názorových svetov: Profesori Krčméry a Hrušovský sa zhodli iba v jednom – deti mladšie ako 12 rokov by sa nemali očkovať proti koronavírusu

Prvá diskusia dvoch názorových svetov: Profesori Krčméry a Hrušovský sa zhodli iba v jednom – deti mladšie ako 12 rokov by sa nemali očkovať proti koronavírusu

Bratislava 26. augusta 2021 (HSP/Foto:Screenshot Nový čas)

 

Veľká časť verejnosti dlhodobo kritizuje médiá, že v otázkach okolo pandémie covidu-19 dostávajú priestor stále tí istí odborníci so správnymi názormi vyhýbajúc sa diskusii s odborníkmi s odlišným postojom. Najnovšie však denník Nový čas usporiadal debatu “Časovka” profesorov Vladimíra Krčméryho a Štefana Hrušovského

Na snímke Štefan Hrušovský a Vladimír Krčméry

Prof. MUDr. Štefan Hrušovský CSc., Dr. SVS na úvod pri téme premorovania populácie a potreby očkovania vysvetlil, že kolektívna imunita sa dá dosiahnuť, keď sa pri infekcii časť ľudí infikuje a získa toľko protilátok, že daná vlna infekcie sama zanikne. “Ak hovoríme o kolektívnej imunite, musíme mať v prvom rade na mysli imunitu, ktorú ľudia dosiahli tak, že ochoreli resp. sa infikovali a mohli mať asymptomatický priebeh.”

Reklama

“A očkovanie – to je len barlička, nápomoc k tomu, aby sa zvýšila kolektívna imunita. To je môj názor.” Ozrejmil v diskusii Nového času Hrušovský s tým, že v prípade infikovania je imunita silnejšia ako pri očkovaní.

 

Reklama
Očkovanie detí

Jednou z kľúčových otázok týchto dní je dilema, či dať alebo nedať očkovať maloleté osoby. Profesor Hrušovský tvrdí, že z jeho pohľadu by sa deti nemali očkovať. “Táto choroba nie je detskou chorobou. Ja som zásadne proti tomu, aby sa deti očkovali,” podčiarkol a zopakoval, že covid nie je závažnou chorobou pre detského pacienta.

S Hrušovským v tomto prípade čiastočne súhlasí aj profesor Krčméry. “Buď to (deti) prekonajú tak, že to ani nevieme, že to ani oni nevedia… Takže tam by v tom nemal byť zmysel toho očkovania. Súhlasím s pánom profesorom, že deti by sa v súčasnosti nemali očkovať. Môj názor je, že zatiaľ nemáme dostatočné vedecké poznatky o tej kategórii – ja myslím na deti od 6 do 12 rokov. Od 12 vyššie sa očkuje, bolo už zaočkovaných 10 miliónov detí. S tým problém nemám.”

Krčméry dodal, že v súčasnej dobe nie je ani jedna z vakcín registrovaná pre pediatrickú prax. “A ja, keďže nie som veľmi dobrý odborník na vakcíny, počúvam stanovisko WHO, počúvam stanovisko EMA a počúvam ECDC a tam v tých ich odporúčaniach nikde nie je očkovanie pre deti.”

Pri deťoch by podľa Krčméryho malo byť očkovanie “len jednou zo stratégii”. “Aj očkovaní môže preniesť chorobu. Ale vírusová nálož je u zaočkovaných nižšia. Čiže šanca, že sa deti nakazia v škole, alebo zanesú infekciu domov je u zaočkovaných podstatne menšia,” doplnil.

Štefan Hrušovský potom uviedol, že ak by mala byť vakcinačná stratégia nastavená podľa neho, neočkoval by deti vôbec.

Reklama

 

Izolácia

Hrušovský navyše v diskusii ostro skritizoval postup kompetentných počas prvých dvoch vĺn pandémie najmä v súvislosti so seniormi. Prvou veľkou chybou bola podľa neho fyzická izolácia starých a chorých ľudí, pričom je podľa neho vedecky dokázané, že izolácia zhoršuje zdravotný stav pri chorobách a dokonca skracuje život takéhoto pacienta.

Dodal, že pri kategórii detí je v ich živote najdôležitejšie vzdelávanie, o ktoré ich štát počas lockdownu v podstate pripravil. “Deti dostali radikálny úder do svojho vývoja tým, že prestali chodiť do školy,” myslí si profesor Štefan Hrušovský.

“To bol one time, potom prišiel next time, a to bolo celoplošné testovanie na jeseň minulého roka, ktoré trvá dodnes. Je množstvo zamestnaní, kde sa musia ľudia stále dodnes testovať…” Uviedol Hrušovský a podotkol, že tretím zásadným bodom v boji tejto vlády s pandémiou je očkovanie, pričom uviedol príklad krajín, kde očkujú úplne inak a zameriavajú sa na skupinu ľudí 70 a viac rokov.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali