Mikulec po zadržaní protestujúcich záchranárov: “Opatrenia platia pre všetkých!” Pridáva sa Matovič: “Ako pre kotlebovcov, tak aj pre záchranárov”

Mikulec po zadržaní protestujúcich záchranárov: “Opatrenia platia pre všetkých!” Pridáva sa Matovič: “Ako pre kotlebovcov, tak aj pre záchranárov”

Bratislava 14. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR – Ján Krošlák)

 

Polícia obmedzila na osobnej slobode dve osoby, ktoré v utorok protestovali pred Národnou radou (NR) SR. Ako pre TASR uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff, dôvodom boli podozrenia zo spáchania trestného činu. Polícia ich následne eskortovala na príslušné policajné oddelenie. Pred parlamentom sa zišli záchranári, ktorí upozorňovali na neriešenie ich platov

František Majerský
Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský nastupuje do auta polície počas jeho zadržania v rámci podujatia poďakovanie záchranárov a zdravotníkov poslancom Národnej rady SR a vláde SR za všetko, čo pre nich za posledných dvoch rokov urobili. Poďakovanie sa uskutočnilo pred Národnou radou SR z dôvodu neriešenia podmienok záchranárov a neriešenia ich odlivu zo záchraniek a zo Slovenska

“Bratislavskí policajti pri dohľade na verejný poriadok v priebehu dnešného popoludnia zaznamenali zvýšený počet ľudí pred priestorom NR SR,” priblížil s tým, že tieto osoby boli opakovane vyzývané policajnými hliadkami, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

Reklama

Opakované výzvy policajtov podľa hovorcu nerešpektovali. Keďže na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, nahlásia ich príslušnému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v tejto súvislosti uviedol, že nariadenia platia pre všetkých, aj pre zdravotníkov.

Reklama

“Platí zákaz zhromažďovania nad šesť osôb, k porušeniu tohto došlo, neuposlúchli výzvu, preto boli predvedení.”

V podobnom duchu sa vyjadril aj minister financií Igor Matovič s tým, že zákon musí platiť pre všetkých, či už pre kotlebovca alebo pre šéfa záchranárov, je to úplne jedno“. „Pred zákonom sme si všetci rovní,” zdôraznil.

Záchranári protestom chceli upozorniť na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov NR SR. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve.

Protest Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov pritom podporilo napríklad aj mimoparlamentné KDH, upozornilo na preťaženosť zdravotníkov a vyzvalo vládu na urýchlene riešenie. Predseda KDH Milan Majerský zdôraznil, že dlhodobý zlý prístup štátu vyháňa zdravotníckych pracovníkov.

“Namiesto toho, aby malo Slovensko opravu zdravotníckeho systému ako prioritu číslo jeden, zdravotníci počúvajú, že v rozpočte na nich nezostalo adekvátne miesto,” podotkol.

Reklama

Blaha hovorí o poslednej kvapke, s poslancami sa chystajú  na políciu

Poslanec NR SR Ľuboš Blaha na sociálnej sieti zverejnil: “Polícia zatkla protestujúcich zdravotníkov. Pred parlamentom. Držia ich na polícii v centre Bratislavy na Lermontovovej. Sme na ceste – ideme im pomôcť. Toto je posledná kvapka. Už kriminalizujú aj zdravotníkov, fašisti! Policajný teror! Urobili osudnú chybu – toto Slovensko postaví na nohy!”

Blahov stranícky kolega Erik Kaliňák upresnil: “Namiesto pozvania za rokovací stôl, si dnes záchranári od tejto vlády vyslúžili len vyhrážky, pokuty a organizátorov predviedli na policajnú stanicu s jediným cieľom, rýchlo rozohnať protest a umlčať kritické hlasy.

Takto sa postaviť v čase pandémie zdravotníkom, od ktorých dnes závisia životy tisícok ľudí, je v normálnej krajine nepredstaviteľné a potvrdzuje to, že táto dnešná vládnuca partička je pre svoju záchranu schopná urobiť čokoľvek.”

Podľa zverejnených informácií mala polícia odviesť z miesta konania prezidenta záchranárov Františka Majerského i viceprezidenta Michala Weincillera. Ďalších záchranárov mala polícia pokutovať za plagáty.

Reklama

 

LOZ, ASL SR či SLK vyjadrili podporu protestujúcim záchranárom

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili podporu zdravotníckym záchranárom, ktorí v utorok poobede protestovali pred budovou Národnej rady (NR) SR. Zásah polície považujú za unáhlený a odsudzujú ho. Tá zadržala dve osoby.

Predseda LOZ Peter Visolajský informoval TASR o tom, že polícia predviedla na obvodné oddelenie prezidenta Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) Františka Majerského.

Peter Visolajský
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský

“LOZ si uvedomuje, že je dôležité dodržiavať zákony, ale tento postup polície považujeme za nesprávny. Protest sa niesol v slušnom duchu, nedošlo k žiadnemu ohrozeniu verejného poriadku a nebol tam ani náznak výtržnosti,” povedal Visolajský.

Komora je presvedčená o tom, že išlo o “unáhlený a zbytočný zásah voči zdravotníkom”. Očakáva, že Majerského prepustia ešte v utorok.

Prezident ASL SR Marián Šóth vyjadril “zdesenie nad tým, akým spôsobom sa štátne orgány stavajú k oprávneným požiadavkám zdravotníkov pre rozpočet”. Zásah polície ilustruje podľa asociácie postoj štátnej moci k ľuďom, na ktorých bedrách stojí a padá akútna starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. Poukázal na to, že sa záchranári neúspešne pokúšali komunikovať s predstaviteľmi štátnej moci.

“Zhromaždenie bolo poslednou alternatívou, aby upozornili na katastrofálny stav financií v zdravotníctve. Vyjadrujeme absolútnu podporu záchranárom a apelujeme na zvýšenie rozpočtu,” doplnil.

SLK v stanovisku zaslanom TASR uviedla, že plne rešpektuje dodržiavanie zákonov SR. Za potrebné však považuje vyjadriť plnú podporu požiadavkám, s ktorými prišli záchranári a zdravotné sestry pred parlament.

“Stabilizácia zdravotníckeho personálu a zvýšenie platov pre zdravotníkov sú absolútnou prioritou, ktorou by sa mali kompetentní vo vláde a parlamente – tak ako sľúbili – zaoberať. Bolo by veľmi nešťastné, keby forma, čas a spôsob zvoleného protestu zatienili samotnú podstatu oprávnených požiadaviek zdravotníkov, ktoré dnes pred parlamentom odzneli,” dodala komora.

 

Reklama
Zadržaných protestujúcich záchranárov nakoniec prepustili

Dvoch zdravotníckych záchranárov, ktorých v utorok polícia obmedzila na osobnej slobode v súvislosti s protestom pred Národnou radou (NR) SR, prepustili z policajnej cely. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) o tom večer informovala na sociálnej sieti.

“Ďakujeme za všetku podporu. A hlavne ďakujeme všetkým, ktorí stále ostávate pri pacientoch,” uviedla komora s tým, že stanovisko zverejní neskôr.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

V roku 2026 sa budú konať prvé majstrovstvá sveta klubov žien. Rozhodla o tom Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojom zasadaní v Bangkoku. Turnaj by mal zahŕňať 16 tímov a konať by sa mal na prelome januára a februára. FIFA zároveň informovala, že zníži počet reprezentačných prestávok v ženskom kalendári o jednu na päť ročne.

Včera 20:17

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zvíťazila v pozícii nasadenej dvojky nad deviatkou “pavúka” Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 6:2, 6:4.

Včera 20:14

Čilsky tenista Alejandro Tabilo sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zdolal ako nasadená 29-ka Číňana Čanga Č’-čena 6:3, 6:4.

Včera 20:04

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

Včera 19:58

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič vo svetle tragickej udalosti predčasne ukončil svoju účasť na dvojdňovej medzinárodnej konferencii v Brne. Útok na premiéra považuje za neakceptovateľný a udalosťou je hlboko zarmútený.

Včera 19:56

Celé maďarské politické spektrum odsudzuje stredajší pokus o atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica, konštatoval server mfor.hu, ktorý citoval vyjadrenia zástupcov jednotlivých opozičných politických subjektov.

Včera 19:48

Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska.

Včera 19:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

Včera 19:15

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

Včera 19:02

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Včera 18:44

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Včera 18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

Včera 18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali