Policajný prezident Peter Kovařík končí. Mikulec si rozhodnutie Kovaříka váži, jeho obvinenie považuje za účelové. Prezidentka hovorí o “očakávanej reakcii”

Policajný prezident Peter Kovařík končí. Mikulec si rozhodnutie Kovaříka váži, jeho obvinenie považuje za účelové. Prezidentka hovorí o “očakávanej reakcii”

Bratislava 31. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Policajný prezident Peter Kovařík sa vzdáva svojej funkcie. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Odísť chce k 15. septembru. Oznámil to v utorok počas tlačovej konferencie

Peter Kovařík
Na snímke policajný prezident Peter Kovařík počas tlačovej konferencie v súvislosti so svojou rezignáciou

“Rozhodol som sa tak preto, lebo som celú svoju profesionálnu kariéru a najmä posledný rok bojoval za to, aby som dvíhal dôveryhodnosť Policajného zboru,” skonštatoval.

Reklama

Nevie si ďalej predstaviť svoju činnosť ako policajného prezidenta, ktorý je trestne stíhaný.

“Bez ohľadu na to, aký mám na to trestné stíhanie názor, musím rešpektovať stav, ktorý aktuálne je, a ten je, že som obvinený,” uviedol Kovařík.

Reklama

Ako poznamenal, nevie si ani predstaviť, aký príklad by dával svojim kolegom, ak by pokračoval vo funkcii. Myslí si, že musí platiť jeden meter pre všetkých, a ak by rovnako rozhodoval o svojich podriadených, tak ten istý záver musí urobiť aj voči sebe. Odchod z funkcie navrhol dohodou k 15. septembru.

“Musíme ešte zvládnuť návštevu pápeža na Slovensku. Bude to priestor aj na doriešenie technicko-administratívnych záležitostí,” spresnil. Túto dohodu musí podľa Kovaříka ešte podpisom potvrdiť druhá strana.

 

Tlaky na políciu a napätie v politickom spektre

Kovařík chce po vzdaní sa funkcie policajného šéfa odísť z Policajného zboru do civilu. Vedením polície by po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová.

“Chcem si oddýchnuť, žiť normálny život a posunúť sa ďalej,” vyhlásil s tým, že neodchádza z polície s “horkosťou”.

Reklama

Verí, že za jeho vedenia sa na polícii podarilo zaviesť systémové opatrenia a pripraviť reformy, ktoré treba dotiahnuť. Poďakoval sa členom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Tvrdí, že si Slovensko nepamätá toľko závažných káuz, ktoré boli v poslednom období riešené.

“Ja týmto ľuďom dôverujem. Nevidel som doteraz nič, čo by ich spochybňovalo z pohľadu, že by mali niekoho ovplyvňovať,” poznamenal.

Policajný prezident uviedol, že pociťoval isté tlaky na políciu a on bol akoby ich “katalyzátorom”. Vnímal veľké napätie v politickom spektre, a to aj v prípade opozičných i koaličných strán. Deklaruje však, že u ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) mal plnú podporu.

Kovařík tvrdí, že si nevie predstaviť zotrvať vo funkcii policajného šéfa ako obvinený. “Som si vedomý zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase, keď prebiehal zásah, a som pripravený brániť sa. Tak, ako je popísaný skutok, podľa mňa to nie je trestný čin,” vyhlásil.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila 26. augusta Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.

Reklama

Aj na utorkovej tlačovej konferencii viackrát zopakoval, že podľa neho zásah policajnej inšpekcie nezmaril, ale zisťoval, či boli dodržané pravidlá. “Rozhodoval som sa tak, aby som zachoval zákonnosť,” deklaroval.

Kovařík bol od septembra 2020 poverený dočasným riadením Policajného zboru. Koncom januára 2021 ho po výberovom konaní do funkcie prezidenta Policajného zboru vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

 

Mikulec si rozhodnutie Kovaříka váži, jeho obvinenie považuje za účelové

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) si váži rozhodnutie Petra Kovaříka odísť z funkcie policajného prezidenta. Vníma to ako štátnické gesto. Minister je presvedčený, že obvinenie Kovaříka bolo účelové a že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Mikulec tiež dodal, že Kovařík má jeho dôveru. O ďalšom postupe bude informovať v najbližších dňoch.

“Vážim si to, že pristúpil k takémuto kroku napriek tomu, že som, rovnako ako on, presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov,” povedal v stanovisku minister.

Mikulec dodal, že si Kovaříka váži nielen ako prezidenta Policajného zboru, ale aj ako človeka. “Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové,” pripomenul.

Strana Za ľudí rozhodnutie policajného prezidenta Petra Kovaříka odísť z funkcie takisto rešpektuje.

“Vnímame to ako prejav uváženého rozhodnutia,” uviedla strana v stanovisku.

 

Juraj Krúpa: Vnímam, že Peter Kovařík svojím odchodom nechce ohroziť vyšetrovania káuz

Odchod Petra Kovaříka z funkcie policajného prezidenta vníma predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) ako rozhodnutie smerujúce k tomu, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania veľkých káuz. Krúpa si myslí, že Kovařík odolával tlakom na tieto vyšetrovania, ktoré sa týkajú bývalých vysokopostavených osôb štátu. Dodal, že šéf polície urobil počas svojho pôsobenia viac ako jeho predchodcovia spolu.

Reklama

Krúpa ocenil Kovaříka za začatú reformu Policajného zboru, ktorá už podľa neho bola nutná a mala by priniesť aj postupnú očistu polície.

“Táto očista so sebou prináša aj rôzne spravodajské hry, ktoré majú za cieľ spochybniť a delegimitizovať celý proces boja proti korupcii. Vnímam jeho rozhodnutie odstúpiť s cieľom, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania týchto veľkých káuz,” doplnil.

 

Prezidentka: Odstúpenie Petra Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho obvinenie

Odstúpenie prezidenta Policajného zboru SR Petra Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie krajským prokurátorom. Vykonávať takúto funkciu so statusom obvineného by bolo ťažko obhájiteľné. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomína tiež, že dôvody jeho obvinenia neboli zo strany prokuratúry stále vysvetlené.

“Odstúpenie policajného prezidenta Petra Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie krajským prokurátorom. Bolo by ťažko obhájiteľné vykonávať takúto funkciu so statusom obvineného z úmyselného trestného činu a rešpektujem, že aj pán Kovařík si to takto vyhodnotil,” konštatuje Čaputová v reakcii, ktorú TASR poslal jej hovorca Martin Strižinec.

Reklama

Podotýka, že dôvody jeho obvinenia však zo strany prokuratúry stále neboli vysvetlené. Pripomína, že dôvera verejnosti v inštitúcie na ochranu práva a v proces vyšetrovania je v demokratickej spoločnosti kľúčová.

“Preto od najvyšších predstaviteľov týchto inštitúcií očakávam, že budú konať spôsobom, ktorý dôveru verejnosti posilní a nie naopak,” zdôraznila Čaputová.

Zdôvodňovanie citlivých rozhodnutí pred verejnosťou patrí k budovaniu dôvery a patrí aj k étosu zmeny, ku ktorej sa podľa nej všetci hlásili.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

Včera 20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

Včera 20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

Včera 19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

Včera 19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

Včera 19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

Včera 18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

Včera 18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Včera 18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

Včera 17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

Včera 17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali