OSN a koniec amerického diktátu

OSN a koniec amerického diktátu

Washington 24. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP/Evan Vucci)

 

Portál rusvesna publikoval materiál analytika Israela Shamira o totálnom neúspechu USA v OSN. Shamir vysvetľuje, aký dopad budú mať na svetovú politiku neúspechy USA vo Valnom zhromaždení OSN, kedy svet odmietol americké predstavy o Jeruzaleme a takisto sa venoval hlasovaniu v OSN o Kryme

Na snímke prezident USA Donald Trump

Nepomohlo strašenie Trumpa, nepomohlo besnenie Nikki Haley (vyslankyňa USA pri OSN), 128 krajín odmietlo americké predstavy o Jeruzualeme. Za americký návrh hlasovali len USA, Izrael a niekoľko malých krajín s polokoloniálnym štatútom, totálne závislých od USA. 128 krajín odsúdilo americký návrh a neuzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Reklama

Samozrejme, návrh sa najprv prerokoval v Bezpečnostnej rade OSN, kde ho Američania vetovali. Následne sa však hlasovalo na Valnom zhromaždení OSN, kde právo veta neexistuje. Po prvý krát po mnohých rokoch zasadala špeciálna komisia Valného zhromaždenia OSN (doteraz Američania dokázali presadiť, aby sa o ich návrhoch nediskutovalo, ale aby sa okamžite plnili).

Čo je však novým fenoménom na pôde OSN sú otvorené vyhrážky a hrozby Američanov. Trump už otvorene povedal, že bude trestať finančne neposlušné krajiny. To znamená, že Američania zmrazia účty neposlušných krajín v rozpore s medzinárodným právom, ako napríklad urobili Iránu, Sýrii, Líbyi, Iraku a zabavia ich financie, ktoré sa nachádzajú v dosahu americkej administratívy. Nikki Haley doslovne povedala, že nezabudnú na nikoho, kto si dovolil hlasovať proti americkému návrhu. Trump navyše informoval, že krajiny, ktoré hlasovali proti americkému návrhu môžu zabudnúť na americkú finančnú pomoc a rovnako naznačil, že Američania už nemusia financovať svojimi príspevkami OSN.

Reklama

Čosi takéto sa ešte nikdy v histórii OSN neuskutočnilo. Áno, boli nátlaky v kuloároch a dokonca aj veľmi tvrdé nátlaky, no takto primitívne a arogantne proti OSN dosiaľ nevystúpila žiadna krajina.

Američania zúria, pretože ich návrh odmietli okrem iného aj všetky arabské krajiny. Proti sa postavili dokonca aj takí proamerickí hráči ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Turecký prezident Erdogan neskrýval svoje pohŕdanie nad Američanmi a oznámil, že jeho krajina nie je na predaj. Rusi a Číňania formulovali aj tvrdú rezolúciu, odmietajúcu americký nátlak. Túto rezolúciu samozrejme nepodpísali mnohé krajiny, ktoré sa stále obávajú USA a ktorých politické elity sú závislé od Američanov (najmä krajiny EÚ).

Zhrňme teda čo sa stalo. Američanom nepomohli hrozby a nátlak. Trump stratil svoju tvár pred svetovou verejnosťou, najmä v moslimskom svete. Hrozby, ktoré predniesol spoločne s Nikki Haley totálne oboch amerických politikov zdiskreditovali. Svet odmietol americký nátlak a Valné zhromaždenie OSN potvrdilo, že americké riešenie nemá právoplatnosť a podporu OSN. A Dadon, izraelský veľvyslanec v OSN zožal posmech, keď označil všetky štáty, ktoré hlasovali proti americkému návrhu za “bábky Palestínčanov”.

Rusko už informovalo, že bude ochotné priznať západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, ak sa východný Jeruzalem oficiálne potvrdí ako hlavné mesto Palestíny. Ruský návrh podporili desiatky krajín, proti boli Izraelci, ktorí východný Jeruzalem nezákonne okupujú od roku 1967, rovnako ako nezákonne okupujú sýrske Golanské výšiny. Mnoho krajín potvrdilo, že prijme riešenie, ktoré vyjde z priamych rozhovorov Palestínčanov a Izraelcov. Američania a Izrael sa kvôli svojím návrhom ocitli v izolácii.

A na záver – je zaujímavé porovnať hlasovanie o Jeruzaleme s hlasovaním o Kryme. Toto hlasovanie sa vo Valnom zhromaždení OSN uskutočnilo dňa 19. 12. 2017. Američania predpokladali, že Rusko ostane osamotené a za ruské predstavy budú hlasovať maximálne jedna – dve krajiny.

Reklama

Američania sa však prerátali. 76 krajín sa zdržalo hlasovania, 25 krajín podporilo Rusko a približne 10 krajín sa vôbec hlasovania nezúčastnilo.

Posledné hlasovania v OSN teda ukazujú, že americký diktát v OSN sa končí. A čerešnička na koniec, v čase kedy sa v OSN uskutočňovalo hlasovanie o Kryme, hlasovalo sa aj o ruskom návrhu proti oslavám SS a banderovcov na Ukrajine. Túto rezolúciu odmietli len dve krajiny – USA a Ukrajina. Hlasovanie ukázalo, že USA a Ukrajina sa ocitli v izolácii, izolácia Ruska sa nepotvrdila.

Israel Shamir

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali