„Obmedzenia platné pre zdravých ľudí nič neriešia a v ničom nepomôžu osobám starším ako 60 rokov,“ myslí si profesor Beran

„Obmedzenia platné pre zdravých ľudí nič neriešia a v ničom nepomôžu osobám starším ako 60 rokov,“ myslí si profesor Beran

Bratislava 20. októbra 2020 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Český epidemiológ a vakcinológ profesor Jiří Beran povedal, čo si myslia mnohí. Vláda nemá záujem na skončení koronavírusovej pandémie, pravdepodobne jej vyhovuje. Ak by lekári zvolili správny postup pri liečbe, už dávno by sme nemali také počty úmrtí. Nejaké lieky, ktoré by mohli pomôcť tu sú, len ich treba začať používať

Jiří Beran
Na snímke český epidemiológ a vakcinológ profesor Jiří Beran

Český odborník Jiří Beran v rozhovore pre český portál parlamentnilisty.cz vyhlásil, že každý očkovaný človek môže byť raz aj covid pozitívny. Rovnako si je istý, že ľudia, ktorí pandémiu riadia, v podstate ani nechcú, aby skončila. Dôvodom sú vakcíny.

Reklama

Ministerstvo zdravotníctva dáva celkom jasne najavo, že chce, aby sa očkovali všetci ľudia, a je mu úplne jedno, že tento krok nijako nezmení počty hospitalizovaných a zosnulých osôb z rizikovej skupiny,“ popisuje aktuálny stav v susednej Českej republike Beran.

Upozorňuje tiež na obrovský tlak voči nezaočkovaným osobám. Odborníkom z ministerstva na tom záleží tak veľmi, že odmietajú priznať dostatočnú imunitu osobám po prekonaní covidu. Poukazuje pri tom na štúdiu profesora Thorna, podľa ktorej osoby po prekonaní ochorenia už nemusia byť očkované. Dáta z Izraela dokonca hovoria o 13-násobne vyššej ochrane pred opätovným ochorením, ako po očkovaní, zdôrazňuje profesor Beran.

Reklama

Tento postoj tiež odborníkov podľa neho reflektuje len ich vlastný strach z ochorenia, frustráciu a zlobu. Preto sa snažia ľuďom znepríjemniť život natoľko, že tí nebudú vidieť iné východisko, ako sa nechať zaočkovať. Podľa neho je to však úplne zbytočné.

Obmedzenia platné pre zdravých ľudí nič neriešia a v ničom nepomôžu osobám starším ako 60 rokov,“ domnieva sa profesor.

U rizikových osôb je omnoho dôležitejšie, aby po prepuknutí covidu mali k dispozícii lekára a aby vedeli, čo majú robiť a očakávať. Čakať, kým si namerajú nízku saturáciu kyslíkom a vtedy im odporučiť hospitalizáciu, považuje za trestuhodné. A obzvlášť, ak v Čechách existuje liek Regeneron (u nás Bamlavinimab), ktorý pri včasnom podaní takmer zabraňuje úmrtiam v dôsledku Covidu. Ide o lieky zo skupiny monoklonálnych protilátok. Tie majú byť podľa profesora rizikovým pacientom podané ihneď zistení pozitivity.

Očkovanie môže celej situácii síce pomôcť, najmä ak ide o očkovanie rizikových skupín obyvateľstva. Nebude však predstavovať bodku za pandémiou. Dôkazom toho sú súčasné štatistiky, podľa ktorých je každý štvrtý pozitívne testovaný človek zaočkovaný prvou dávkou, a každý desiaty dokonca oboma dávkami. Výnimku tvoria len ľudia s prirodzenými protilátkami.

Tí, ktorí ochorenie prekonali patria do skupiny osôb, ktorá nie je nijako významne postihnutá delta mutáciou, a preto sa už asi v štatistikách neuvádza,“ vyzdvihol profesor Beran.

Reklama

Profesor sa neobáva ani nadchádzajúcej chrípkovej sezóny. Vysvetlil, že ľudský organizmus má zvláštnu schopnosť zabrániť rozvinutiu dvoch infekií naraz.

„Vzhľadom na to, že oba vírusy sa začínajú množiť na rovnakom mieste – v nosohltane, tak imunitný systém väčšinou neumožní duálnu infekciu dvoma rôznymi vírusmi v jednej bunke. Je ale možné mať chrípku ako respiračnú nákazu a covid ako gastrointestinálnu alebo naopak. Vo výnimočných prípadoch sa môžu stanoviť u jedného človeka obaja vírusy, ale to bude úplne raritné,“ upokojil na záver epidemiológ Jiří Beran.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:28

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004.

08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Simon Harris
Na archívnej snímke írsky premiér Simon Harris
06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

Antony Blinken v Saudskej Arábii
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali