Nezabudnite si pripraviť auto na zimnú sezónu

Nezabudnite si pripraviť auto na zimnú sezónu

Bratislava 29. októbra 2015 (HSP/drive/Foto:Petras Gagilas)

 

Ku preventívnej starostlivosti o vaše auto môžete prispieť aj vy

Čo všetko treba pred zimou skontrolovať? Sú moje zimné pneumatiky v poriadku? Ešte predtým, ako sa pustíte na cestu, zistite, či je vaše vozidlo pripravené na zimnú sezónu a spoznajte nástrahy nadchádzajúceho obdobia.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Prichádza čas nepredvídateľných dažďov, hmly, poľadovice a zimy. Aby ste boli pripravení a neboli znechutení z jazdy v tomto ročnom období, je potrebné skontrolovať svoje vozidlo a jeho stav už teraz.

 

Reklama

Brzdy
Jedna z veľmi dôležitých súčastí auta, s ktorými treba v zime zaobchádzať oveľa opatrnejšie v porovnaní s jazdou po suchom povrchu. V zime sa na ľadových klzkých plochách predlžuje brzdná dráha a aj pri perfektnom stave nášho vozidla sme pri menšej nepozornosti vystavení riziku.

V zime je z hľadiska brzdenia bezpečné dodržiavať väčší odstup od vozidla pred nami, pretože môže často prekvapiť nás, aj naše brzdné doštičky. Kvôli všetkým týmto nástrahám je dôležité skontrolovať technický stav bŕzd, brzdovej kvapaliny a brzdových doštičiek ešte pred zimou.

Ku preventívnej starostlivosti o vaše auto môžete prispieť aj vy. Pri pravidelnom umývaní podvozku auta zabránite tomu, aby sa medzi kotúče a obloženie dostal nežiadúci materiál, ktorý by prekážal brzdám. Ak sa aj napriek tomu všetkému bojíte šmyku a cítite sa v zime na cestách neisto, existujú možnosti pripoistenia si auta proti všetkým možným nebezpečenstvám, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám.

 

Akumulátor
Práve zima je obdobím, kedy sa najrýchlejšie vybíja. Pri nižších teplotách potrebuje viac energie na naštartovanie, preto musí byť v stopercentnom stave. Akumulátor musí byť neustále nabitý. Krátke jazdy, pri ktorých máte zapnuté všetky možné funkcie na palubnej doske, tomu nepomáhajú, práve naopak.

Reklama

Takisto si dávajte pozor na zasvietené svetlá, či zapnuté rádio pri zhasnutom motore. Batériu je potrebné dobíjať a tomu môžu pomôcť aj dlhšie jazdy. Nedostatočne nabitá batéria môže dokonca pri väčších mrazoch zmrznúť a následne sa roztrhnúť. Pokiaľ by sa batéria auto vybila, budete si musieť kúpiť novú.

Treba taktiež dbať na to, aby bol akumulátor zvonka na svorkách čistý a aby kontakty na plochách čo najviac priliehali. Stav autobatérie je pred zimou veľmi dôležitý, preto je najlepšie dať ho skontrolovať a prípadne aj otestovať.

 

Stierače a ostrekovače
Základom bezpečnej jazdy je dokonalý výhľad vodiča. Guma na stieračoch sa jednoducho môže poškodiť pri použití na sucho, alebo pri zimných námrazách. Občas toto poškodenie zapríčiníme sami. Stierače nám v noci zamrznú ku sklu a násilným odtrhnutím si doničíme stieracie lišty. Tento problém môžete vyriešiť tak, že si ich na noc niečím podložíte.

O stierače sa treba starať pravidelným čistením. Ak sa vám zdá, že nestierajú tak, ako doteraz, môže stačiť aj jednoduchá výmena gumených líšt. Časom sa však stierače opotrebúvajú. Ak máte pocit, že je čelné sklo nepriehľadné, stierače špinu pravidelne len rozotierajú alebo divne vŕzgajú, je na čase ich vymeniť.

Reklama

V zimnom počasí kvalitu stieračov a ich dobrý technický stav oceníte. Odporúčame nezabudnúť ani na nemrznúcu zmes do ostrekovačov a nemrznúcu chladiacu kvapalinu. Tá by sa mala meniť približne každé tri roky. Nedostatočne odolná kvapalina by totiž mohla roztrhnúť chladič.

 

Pneumatiky
Podľa zákona pre vás nie je potrebné mať zimné pneumatiky počas celej zimy, no pri nevyspytateľnom počasí nikdy neviete, kedy a v ktorom regióne vás sneh prekvapí. Taktiež je potrebné pred výmenou zimné pneumatiky skontrolovať. Na ich životnosť vplýva viacero faktorov, ako teplota, údržba, zaťaženie, tlak hustenia, spôsob, akým ich skladujete, ale aj používanie. Podstatný je aj ich dátum výroby. Pneumatiky je potrebné pravidelne kontrolovať, o to viac tie, ktoré sú staršie ako 5 rokov.

Treba preveriť vzhľad pneumatík, ich prípadné poškodenie, hĺbku behúňa pneumatík a ich tlak hustenia. Aby ste predišli nerovnomernému opotrebovaniu, odporúčame tiež vyvažovať pravidelne pneumatiky a nastavovať geometriu kolies. Najjednoduchším riešením je zveriť pneumatiky do rúk odborníka, pretože ich dobrý stav je nevyhnutný pre vašu bezpečnosť na zimných cestách.

 

Čo ďalšie zima prináša?
V zime vás čaká nielen výmena pneumatík, ale tiež iné náležitosti spojené s vaším vozidlom. Je možné, že vám práve v tomto období končí povinné zmluvné poistenie (PZP), ktoré je pre vašu vaše šoférovanie rovnako dôležité, ako samotný technický stav vozidla. Ak ste neboli so svojím povinným poistením spokojný, výpoveď je potrebné podať najneskôr 6 týždňov pred koncom poistného obdobia.

Dátum, kedy vaše poistné obdobie končí, nájdete napríklad aj na bielej karte a, samozrejme, v zmluve. Takisto je vhodné zistiť, aké asistenčné služby vaša poisťovňa ponúka a na čo sa môžete v prípade potreby spoľahnúť. Ak zvažujete prestup do inej poisťovne, prečítajte si, na čo všetko sa viaže vaše PZP a čo vám nehradí. Aby ste neboli prekvapení!

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali