Neschopnosť vlády a médií komunikovať s obyvateľstvom prinesie onedlho nové obete

Neschopnosť vlády a médií komunikovať s obyvateľstvom prinesie onedlho nové obete

Bratislava 17. júna 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

“Pedofili nie sú zločinci.” “Väčšina pedofilov deťom neubližuje, stále sa však boja o tom verejne hovoriť.” Aj takýto titul sa dal v minulosti čítať v slovenskom korporátnom médiu. Oproti rokom minulým je to určite zmena

korona
Ilustračné foto

Z pohľadu myslenia tradičného slovenského čitateľa doslova deštrukčná. Ono celkovo súčasné mediálne nástroje na zmenu myslenia Slovákov naberajú “na svetovej kvalite”. Napríklad účelové vyrábanie konšpirácii aj z kvalitných analytických záverov, konštatovaných v snahe o čitateľské pochopenie svetového diania, bola v minulosti neobvykle silná novinárska káva. Je to totiž sofisikovaný účelový podvod na čitateľa, často vyfabulovaný, obvykle so zámerom vedenia lokálnejšej mediálnej geopolitickej vojny. Dnes, je bežnou novinárskou praxou korporátnych médií. Keď sa však deje počas pandémie a na nepriame následky takéhoto správania sa médií zomierajú ľudia, tak sa môže jednať o neodruh nechutného spiknutia korporátnych médií proti ľudskosti.

Reklama

 

Mediálna zodpovednosť za šírenia epidémie

“Mnohé konšpiračné teórie tvrdia, že vírus SARS-CoV-2 vytvorili v laboratóriu vo Wu-chane, odkiaľ nedopatrením unikol alebo bol náročky vypustený. Aj Donald Trump v apríli 2020 tvrdil, že zdrojom ochorenia COVID-19 je práve wuchanské laboratórium. Podľa zistení agentúry AFP však pre takéto tvrdenia neexistujú dôkazy.” Aj takýmto rukopisom bola na Slovensku počas pandémie vedená geopolitická vojna médií. V tomto prípade sa tak stalo 16. decembra 2020, len pár týždňov pred tým, ako na Slovensku začali masívnejšie zomierať ľudia na ochorenie Covid-19.

Reklama

Tento, mnohokrát v slovenských korporátnych médiách účelovo opakovaný nezmysel zverejnil svojho času aj spravodajský portál Teraz.sk patriaci do portfólia TASR. Nezmysel preto, lebo na toto Trumpove tvrdenie existovalo v čase jeho vyhlásenia množstvo nepriamych dôkazov, ktoré teóriu vzniku vírusu Covid-19 v laboratóriu vo Wu-chane symptomaticky potvrdzovali a namiesto vyrábania (z nich) korporátnych hoaxov, sa bolo treba s nimi seriózne vysporiadať.

Zásadný, aj keď nepriamy dôkaz o tom, že Covid-19 vznikol vo Wuchanskom laboratóriu bol už samotný fakt, že vo Wu-chane sa začala svetová pandémia šíriť, čo mohla byť, iba veľmi nepravdepodobná náhoda. Čínska vláda vtedy rozhodla, že hermeticky mesto Wu-chan uzavrie a izoluje tak od okolitého čínskeho sveta, aby šírenie sa pandémie zastavila.

Ďalším závažným nepriamym dôkazom bol fakt, že už v decembri 2019, kedy boli zdravotným orgánom vo Wu-chane hlásené prípady zápalu pľúc spojeného s neznámym koronavírusom. Inštitút skontroloval zbierku svojich koronavírusov a “zistil”, že nový vírus má 96% genetickú podobnosť s RaTG13, vírusom, ktorý jeho vedci objavili už dávnejšie u podkovárov – netopierov z čelade Rhinolophidae, žijúcich na juhozápade Číny a vo Wu-chane ho skúmali.

Koniec koncov už samotné vyjadrenie prezidenta Spojených štátov v tak závažnej otázke, ako bol vznik svetovej pandémie bolo výstražné a bolo treba ho dôkladne mediálne šetriť. Médiá  teda, dnes potvrdenú teóriu, že vírus vznikol v laboratóriu iba odmietli šíriť. Napr. už spomenutá TASR sa vtedy radšej oprela o nepravdivé agentúrne informácie, akoby názor prezidenta Trumpa overila.

Nebolo treba pre informovanosť slovenskej verejnosti urobiť veľa. Stačilo urobiť súpisku Trumpových vyjadrení súvisiacich s pandémiou nasmerovaných k Číne od začiatku pandémie až do konca Trumpovho zotrvania v Bielom dome, ako to robili niektoré médiá vo svete. Bolo z nich zjavné, kam sa pandémia uberala.  Je to z nich zjavné stále, aj dnes.

Reklama

Namiesto toho, nepravdu šíriace články, “slepo” prebrali aj ďalšie slovenské médiá, napr. Startup.sk alebo denník SME.sk, patriaci do portfólia médií pod akcionárskym vplyvom spoločností amerického kontroverzného filantropa Georgea Sorosa.

Je nutné pre objektivitu opísať aj druhú stranu mince, tejto povrchnej sabotáže korporátnych médií. Čína bola v čase zistení, že Covid-19 bol nástrojom, buď nedopatrením alebo zámerne vyvolanej biologickej vojny svetových rozmerov hlavným svetovým dodávateľom proti-pandemického zdravotného materiálu. Bolo teda správne byť pri globalnom mediálnom obviňovaní Číny korporátnymi médiami opatrný.

Správne však nebolo, aby médiá neinformovali domáce obyvateľstvo o tom, že existujú závažné symptómy, ktoré, napr. spomenuté Trumpove vyjadrenia skôr potvrdzovali, ako vyvracali. A samozrejme, nie len tie. Médiá sa počas pandémie v ktorej zomierali vo svete milióny obetí nemali stavať do pozície “Štvrtej moci” a nemali názorovo viac hájiť korporátne záujmy. Nemuseli pritom hájiť ničie, ani občianske záujmy. Mohli – mali byť iba objektívne. Svet humanity, minimálne v čase pohromy celosvetových rozmerov, to od korporátnych médií očakával.

Principiálne rovnako spoločensky nebezpečných konaní médií bolo zverejňovaných v tom čase na Slovensku pomerne veľa. Jeden z množiny účelovo šírených hanopisov objektívnej pravdy v prospech korporátnych záujmov bol aj článok od informačného portálu Interez.sk. Ten na začiatku pandémie, v januári 2020 – na začiatku pandémie, kedy však na Covid-19 už zomierali ľudia, linkovo šíril zhubný názor virologičky Angely Rasmussenovej (zverejnený v Roling Stone), pôsobiacej na fakulte Centra pre infekciu a imunitu na škole verejného zdravia na Kolumbijskej univerzite. Táto vedkyňa účelovo, v súvislosti so zverejňovanými informáciami, že vírus môže pochádzať z laboratória svetovej verejnosti odkázala citujem: “nie je čas na paniku.” “Nebojte sa!”

V článku Roling Stones, ktorý, slovenský portál s menom Interez.sk šíril, bolo toľko “ukľudňujúcich nástrah” a nebezpečenstva, že dnes – po pandemických udalostiach z toho naskakuje niektorým analytikom husia koža. Pritom, Bill Gates, ktorého povesť korporátne média v princípe obhajovali sa vyjadril o budúcom víruse veľmi jasne už v roku 2015: “Ak niečo v niekoľkých nasledujúcich dekádach zabije vyše 10 miliónov ľudí, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude nejaký vysoko nákazlivý vírus skôr než vojna. Môžeme dostať vírus, pri ktorom sa ľudia, zatiaľ čo už budú nakazení, budú cítiť dostatočne dobre na to, aby mohli nastúpiť do lietadla alebo si zájsť do obchodu.” Na zverejňovanie vyhlásení typu: “Nie je sa čoho obávať”, nebol na začiatku pandémie teda rozhodne ani čas ani priestor, čo následná pandémia iba potvrdila.

Reklama

Keby slovenské média robili počas pandémie svoju robotu poctivo, porovnali by analyticky Gatesove slová z roku 2015 s vývojom a udalosťami pred a počas pandémie. Napr. s vyjadreniami šéfa WHO Tedrosa Ghebreyesusa, ktorý 4. februára 2020 stále zastával názor, že žiadne zákazy cestovania by nemali existovať.

Znovu zopakujem dátum – 4. februára 2020! Opakujem ho preto, lebo v tomto čase – čase jeho vyhlásenia už pandémia zabíjala a zanechávala po sebe pomerne značne veľkú množinu mŕtvych obetí.

Povedal vtedy citujem:. “Opakujeme našu výzvu všetkým krajinám, aby neukladali obmedzenia, ktoré zbytočne zasahujú do medzinárodného cestovania a obchodu. Takéto obmedzenia môžu mať za následok zvýšenie strachu a stigmy s malým prínosom pre verejné zdravie”.

Myslel tým teda aj lety, na ktoré Gates rečnícky upozorňoval už dávno predtým. Tieto slová bezpochyby viedli k hromadeniu sa obetí. Dopravné prostriedky s malým priestorom a veľkým počtom pasažierov, napr. lietadlá alebo veľkokapacitné výletné lode sa stali jedným z hlavných miest prenosu nákazy cez veľké vzdialenosti.

Je to šialené zistenie, lebo vo WHO existovalo vedecké krídlo, ktoré celý predchádzajúci mesiac (január 2020) upozorňovalo vedenie WHO o svojich závažných protichodných názoroch. Tvrdili, že prenos Covidu-19 z človeka na človeka existuje. Na tlačovej konferencii v Ženeve to povedala vedkyňa Maria Van Kerkhoveová z oddelenia WHO pre vznikajúce choroby reportérovi agentúry Reuters, opäť citujem: „Z informácií, ktoré máme vyplýva možnosť existencie obmedzeného prenosu z človeka na človeka, potenciálne medzi rodinami, čo sa deje zrejme práve teraz, keď nemáme trvalý prenos z človeka na človeka.

Keby sa vtedy vytvoril mediálny tlak na politikov a svet by zareagoval na pandémiu tak, ako svojho času Čína, ktorá za pomoci vojsk doslova hermeticky uzavrela lokality, kde sa vírus vyskytoval a zabránila prieniku nového vírusu zamedzením cezhraničného cestovania, tak by sme celosvetovému šíreniu vírus bezpochyby zabránili. Namiesto toho, v ten istý deň WHO zverejnila na Twitteri, že predbežné vyšetrovania vedené čínskymi úradmi nezistili jasný dôkaz o prenose nového koronavírusu (2019-nCoV) z človeka na človeka a Van Kerkhoveová bola neskôr korporátnymi médiami označená za vedkyňu, neschopnú správneho pochopenia situáciu. Geopolitickú vojnu fungujúcu paralelne s pandémiou naštartovali teda hlavne vyjadrenia šéfa WHO za podpory médií a sociálnych sietí, ktoré dodnes blokujú šírenie zmysluplných informácii o pandémii.

Znovu pre objektivitu: Rovnaký nezmysel robil však v tom čase aj samotný prezident Donald Trump. Bolo to v januári 2020, keď sa snažil americkú verejnosť upokojovať politickými uspávankami o tom, ako s Čínou spolupracujú na zastavení pandémie a dôverujú tomu, že sa to podarí. Pritom, musel vedieť minimálne o projektoch Predict a Predict 2, na ktorých participovali hlavne WHO a americká organizácia pre medzinárodný development (USAID), cez ktoré sa posledných desať rokov doslova liali peniaze aj do experimentov s koronavírusmi v laboratóriu vo Wu-chane.

O tri mesiace Trump “otočil”. Je pravdepodobné, že z diania a pandemických udalostí definitívne pochopil, že Čína stojí proti záujmom jeho kabinetu. Nakoniec, myslieť si, že napr. americké financovanie WHO, Trump v čase pandémie zastavil iba kvôli šetreniu financií, by bolo asi detinské. A napriek tomu, že to boli všetko nesmierne závažné udalosti, vypovedajúce aj smerom k domácim pandemickým udalostiam, analyticky, s výstupmi smerujúcimi k maximálnej bezpečnosti verejnosti ich takmer nikto v slovenských korporátnych médiách nerobil.

Vo verejných zdrojoch existuje také kvantum (aj) dôveryhodných informácii z dôveryhodných zdrojov, že by sme dnes mali verejne odmietnuť sa zaoberať tým, ako presne pandémia vznikla. Dnes nie je pre čitateľa z informačného hľadiska vôbec podstatné, či pandémia bola náhodnou alebo zámernou biologickou vojnou.

Je totiž od samého začiatku jasné, že bola geopolitickou vojnou, hlavne dvoch mocností – USA a Číny, podporovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a pár veľmi vplyvnými súkromnými investormi z pozadia politiky, v ktorej išlo v prvom raze o prachy, a nie o záchranu ľudských životov. Ono totiž, kde je vojna, tam sú logicky aj jej obete. Tak na čo zisťovať ako začala vojna, keď ten čas môžeme použiť na chránenie seba a svojich rodín?

Reklama

Písal som o tom už v minulosti a dnes k veci dodávam iba fakt, že v čase, kedy médiá mohli nasmerovať informovanie humánnym smerom, práve tie svetové strany, ktoré sú korporátnymi médiami najviac informačne hanené, ukazovali správny smer vývoja pandémie.

Napríklad Ruská federácia pristúpila po správnom vyhodnotení spravodajských analýz k závažnému kroku ako prvá na svete – Rusi hermeticky uzavreli hranice s Čínou (za pomoci vojsk) už v januári 2020 a okamžite sa pustili do vývoja vlastných vakcíny. A zabralo to.

Rusi sa vysporiadali s pandémiou pomerne dobre – rozhodne lepšie ako Slováci. Na Slovensku, ako jediný seriózne spracoval túto informáciu svojho času iba jediný spravodajský portál – Trend. Naopak, spravodajský portál Denníka N a jeho autor Martin Šimečka z tejto informácie urobil klasický nástroj korporátnej dehonestácie Ruskej federácie, typickej mainstreamovým médiám: “Lebo Rusko!”

Čiernu minulosť slovenských médií je treba v súčasnosti potlačiť. Dnes je potrebnejšie sa venovať riešeniam, ako z toho geopoliticko-pandemického bahna von, čo s najmenšími ľudskými stratami.

Svetlo sveta uzreli vakcíny, ktoré teoreticky môžu následky geopolitických špinavostí zmierniť, pokiaľ budú médiá o vakcinácii informovať objektívne.

Reklama

Problém je, že namiesto toho, aby to korporátne média robili, vyrábajú si vlastné – lokálnejšie pandemicko-politické vojny.

Majú obvykle čudné názvy, napr: “Lebo Fico!” alebo “Lebo Matovič!”. A keď svoje žabomyšie geopolitické vojny, nasmerované k tým “správnym vakcínam” s čitateľom na plnej čiare prehrávajú, tak niektorí mainstreamoví autori, sťaby pohrobkovia slovenského fašizmu sa uchyľujú k mediálnemu pranieru a ľuďom ktorí očkovanie odmietajú, prajú “skuvíňanie od bolesti”.

Ale to som len okrajovo odbočil, lebo popravde, takéto prejavy, hoc aj novinára, do seriózneho článku nepatria.

 

Lokálni politici vedú lokálnu geopolitickú vojnu s podporou lokálnych médii

Svojho času, keď na Slovensku zúril žabomyšia vojna vládnych strán zo zámerom likvidácie spoločenských pozícii Igora Matoviča a ako dôvod mal na to poslúžiť Matovičov pokus o domácu implementáciu ruskej vakcíny Sputnik, vtedy sa dalo na Slovensku pozorovať, ako “nádherne” lokálna geopolitická vojna v súbehu s pandémiou, ruka v ruke môže fungovať.

Reklama

Kvôli objednávke na likvidáciu vlády Igora Matoviča všetci z backgroundu slovenskej odnože globalizačnej moci dokázali bez následkov tolerovať Matovičovi nemožné – aj to, že manažment pandémie Matovič zmenil na panteón testovacieho Kocúrkova a nechutne si počkali až na príležitosť, až začnú na Slovensku masívne zomierať ľudia.

A popri tom si lobisti prihrievali svoju polievočku.

Napr. poslankyňa Janka Bittó Cigániková, na to, aby podporila proti-matovičovský spoločenský odpor oligarchického pozadia riaditeľky ŠUKL-u, pani Baťovej, vedený cez dovoz vakcíny Sputnik V, neváhala použiť na zavádzanie verejnosti informáciou z Brazílie, kde akýsi “denníček v područí strýčka Sama” The Lancet napísal, že vakcína Sputnik V vyvoláva svetové objavy (išlo o podsunutie informácie, že šarže ruskej vakcíny sa môžu líšiť a nemusia byť vo svete rovnaké), čím závažne neublížila iba povesti samotnej vakcíny Sputnik V, ale dopomohla vyvolať na Slovensku stav, že ľudia prestali veriť po patáliách s vakcínou Astra Zeneca aj Sputniku V.

Pani Cigániková pritom asi iba zabudla spomenúť, že článok v The Lancet vyšiel v čase, kedy v Brazílii zúrila vojna skutočných vakcinačných Titanov, v hre ktorých bolo 50 miliónov vakcín pre Brazíliu, ktoré pôvodne zakontrahoval ruský výrobca vakcín Sputnik V – Gamelejov výskumný inštitút, ktorý bolo treba najskôr vyšachovať z brazílskeho vakcinačného trhu, aby bolo možné otvoriť cestu západným vakcínam.

Očkovanie sa už z pohľadu logickosti nesmie ani nadmerne propagovať, ani nadmerne haniť. Jediné správne, čo môžeme v demokracií urobiť, je, písať o očkovaní objektívnu realitu, rozvíriť spoločenskú diskusiu a nechať rozhodnutie na ľudí.

Všetky doterajšie opatrenia na zamedzenie šírenia pandémie ako takej, boli totiž zmarené, paradoxne v prospech šírenia epidémie.  Na Slovensku sa však téma očkovania premenila hlavne na nástroj vojny o lokálnu moc. A ľudia pri tom zomierajú aj naďalej a pravé dôvody a prapôvod vzniku týchto problémov – nevedenie sofistikovaného boja so štádiami pandémie už dnes takmer nikto nerieši.

Problém je, že súčasný status je taký, že svetom sa z dôvodu zmutovania začína masívne šíriť tzv. indická vlna, nazývaná aj Delta vlna. A znovu sa začína opakovať pandemický mediálno-politický scenár prípadu Marie Van Kerkhoveovej z januára 2020 – všetci slovenskí politici a média o tom analyticky čušia a zatiaľ iba poplatne odrážajú všetky nové informačné statusy – smerom k nepriamemu šíreniu epidémie.

Reklama

Ak neberiem do úvahy prebraté články zo zahraničných médií, tak nikto z mainstreamu sa podrobne – analyticky informovanosti o následkoch mutácii koronavírusu Delta dodnes nezapojil.

Nikto neanalyzoval následky faktov známych o kmeni Delta, ani následky faktu, že súčasné vakcíny zaberajú len približne na 70% a reálne hrozí, že na nový zmutovaný vírus začnú zomierať aj ľudia, ktorí sú už zaočkovaní.

O Delte veľmi varovne informuje už celý svet. Všetky zodpovedné virologické ústavy sveta pracujú na včasnom odchytávaní nového druhu vírusu, iba Slovensko sa pripravuje na dovolenky. Akoby nikto na Slovensku nechcel vedieť o tom, čo sa na svete deje – verejnosť neráta s novými obmedzeniami. Pritom je už dnes jasné, že prijatie nových opatrenia na účinnú liečbu a funkčné spôsoby včasného zisťovania infikovaných, bude treba urobiť, aj v rámci Slovenska. Slovenskí politici a médiá si verejne, otázky na spôsob boja s Deltou nekladú. Na čo čakajú? Až zmutovaný kmeň B1.617.2 – Delta začne na Slovensku masívne zabíjať?

Rusko okamžite nariadilo na miestach, kde sa objavili nové mutácie koronavírusu “nútenú dovolenku” a začali so šetrením, či na ne zaberajú ruské vakcíny. Pritom, Moskva neinformuje priamo o Delte, ale iba o nových, zmutovaných, tzv. moskovských druhoch.

Čína prijala kvôli Delte radikálne opatrenia podobné tým z decembra 2019 už pri zistení prítomnosti prvého pacienta so zmutovaným kmeňom Delta. Uzavrela hermeticky celú oblasť, vláda nariadila prísne opatrenia vrátane kyvadlových vozidiel bez vodiča, ktoré dodávajú jedlo a zásoby desaťtisícom ľudí v okolitých okresoch. Domovy ľudí sú pod prísnou výlukou, zatiaľ čo flotila 60 dronov zaisťuje, aby ľudia zostali v interiéroch a nevychádzali na ulicu.

Slovensko zachytilo prvého pacienta už pred pár dňami, ale o opatreniach dodnes nikto neinformoval. Na čo vláda čaká? Na to, až Slovensko zmutovaný kmeň Delta zachváti, aby mohli konštatovať kolaps zdravotníctva a vyhlásiť nový núdzový stav?

Viac podrobností o Delta vlne, jej šírení a rizikách si rozoberieme v budúcom článku už onedlho.

Reklama

Tony Belohorec

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali