Matovič po rokovaní konzília epidemiológov: Od stredy sa ruší karanténa, zmenia sa podmienky pre nosenie rúšok

Matovič po rokovaní konzília epidemiológov: Od stredy sa ruší karanténa, zmenia sa podmienky pre nosenie rúšok

Bratislava 9. jún 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Teraz.sk/TASR/SITA/Foto:Screenshot)

 

Od stredy (10. 6.) 7.00 h sa ruší povinná karanténa a ekaranténa pre osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko z 19 bezpečných krajín. Platiť bude dobrovoľná domáca karanténa. Rovnako sa zmenia aj podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti, informoval predseda vlády SR Igor Matovič, hlavný hygienik SR Ján Mikas a profesorka Zuzana Krištúfková

Na snímke Igor Matovič počas tlačovej konferencie epidemiológov

Ak bude situácia stabilná, núdzový stav sa nebude predlžovať

Reklama

Ak bude situácia stabilná, núdzový stav sa nebude predlžovať. Na utorňajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič. Núdzový stav sa tak automaticky ukončí 14. júna po 90 dňoch od jeho vyhlásenia.

“Ak sa to vymkne spod kontroly, vtedy by sa predlžoval,” dodal premiér.

Reklama

 

Voľný pohyb sa rozšíri o ďalších 16 krajín, informoval premiér

Voľný pohyb sa rozšíri o ďalších 16 krajín. Pôjde o Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Konzílium odborníkov ich označilo ako bezpečné krajiny. S danými krajinami sa obnovujú tiež všetky formy dopravy. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO).

“Tieto krajiny konzílium identifikovalo ako bezpečné pre občanov SR,” skonštatoval premiér s tým, že platí aj to, že ani obyvatelia daných krajín nie sú hrozbou pre SR. So všetkými štátmi však neplatia bilaterálne dohody, občania by si mali preto overovať, aké podmienky má krajina, do ktorej cestujú.

 

Reklama

Do škôl sa budú môcť vrátiť všetci žiaci základných a stredných škôl

Do škôl sa budú môcť od 22. júna vrátiť aj žiaci od 6. po 9. ročník základných škôl (ZŠ), rovnako aj stredoškoláci. Bude to podobné, ako to je v prípade materských škôl a pri žiakoch 1. až 5. ročníka ZŠ, teda na báze dobrovoľnosti.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že počas tohto obdobia neodporúčajú učiteľom, aby žiakov skúšali. Od pondelka 15. júna sa zrušia aj obmedzenia na počty žiakov v materských školách a pre 1. až 5. ročník základných škôl. Aktuálne platí, že v materských školách môže byť v skupine maximálne 15 a na ZŠ 20 detí. Ruší sa aj zákaz premiešavania detí v jednotlivých skupinách.

Matovič avizoval, že od stredy 10. júna bude možné otvorenie aj centier voľného času. Základné umelecké školy budú môcť od tohto dátumu začať vyučovať klasicky, nie už len individuálne, ako to bolo doteraz.

Gröhling uviedol, že od 15. júna bude prevádzka škôl stanovená na desať hodín, doteraz to bolo deväť. “Ruší sa povinné meranie teploty, po novom je to formou odporúčania a bude náhodné,” povedal minister školstva. Ruší sa aj prehlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave dieťaťa pre materskú školu. V platnosti však stále ostáva vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti dieťaťa.

Reklama

Ruší sa aj zákaz konania školských hromadných podujatí, ako sú napríklad školské besiedky, dodržiavať sa však majú nariadenia hlavného hygienika.

Zrušený bude aj desaťminútový limit na zotrvanie zákonného zástupcu v priestore školy. Podľa ministra sa však odporúča minimalizovať ich čas zotrvania v priestoroch školy. Gröhling poznamenal, že manuál k novej prevádzke škôl bude zverejnený na webe rezortu školstva. Rodičia, ktorí sa rozhodnú neposlať deti v júni do škôl, majú aj naďalej právo poberať OČR dávku.

Pridáva sa však nová podmienka, a to zverejnenie oznamu o tom, za akých podmienok dieťa, respektíve žiak nemôže vstúpiť do školy. Tento zoznam podľa ministra školstva musí byť umiestnený na vchodových dverách školy.

 

 

ĎALŠIE UVOĽŇOVANIE OPATRENÍℹ️

Skvelé správy.👏 Minister školstva Branislav Gröhling dnes počas tlačovky na Úrade vlády…

Uverejnil používateľ Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Utorok 9. júna 2020

 

Karanténa sa od stredy ruší, zmenia sa podmienky pre nosenie rúšok

Reklama

Od stredy (10. 6.) 7.00 h sa ruší povinná karanténa a ekaranténa pre osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko z 19 bezpečných krajín. Platiť bude dobrovoľná domáca karanténa.

“Ruší sa povinná štátna karanténa aj tzv. e-karanténa a prechádza sa na dobrovoľnú domácu karanténu, v prípade, ak ľudia prichádzajú z iných ako z vyššie spomenutých 19 bezpečných krajín,” vysvetlil tiež premiér. Hlavný hygienik SR Ján Mikas však vyzval ľudí, aby sami kontaktovali regionálny úrad verejného zdravotníctva, išli do domácej izolácie a dali sa otestovať na nový koronavírus.

Rovnako od stredy (10. 6.) sa zmenia podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Ich nosenie na verejnosti do vzdialenosti dvoch metrov bude len odporúčané v prípade stretnutia sa s cudzími ľuďmi.

Vo vnútri ostávajú podľa predsedu vlády rúška povinné, na pracovisku budú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre, pokiaľ ide o známy kolektív.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že rúška v obchodoch a v hromadných dopravných prostriedkoch ostávajú povinné.

Reklama

 

Pravidlá pre vnútorné prevádzky budú len odporúčaním, otvoria sa detské kútiky a nočné kluby

Od stredy 10. júna sa menia pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia. Prevádzkovatelia si už nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na 10 štvorcových metrov (m2) či minimálnym rozstupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, bude to len odporúčané.

Od rovnakého termínu budú môcť byť otvorené tiež detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby.

„Čo sa týka prevádzok, de facto sa povoľuje otvoriť aj tie ostatné dva druhy prevádzok, ktoré ešte boli zatvorené. Sú to trošku kontrastné prevádzky, ide o detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby,“ uviedol premiér.

Reklama

Ako však dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas, v prípade detských kútikov platí, že ich bude potrebné dezinfikovať a rodičom radšej odporúča zvážiť pobyt dieťaťa v takejto prevádzke aj napriek tomu, že to bude povolené.

Mikas si tiež myslí, že v prípade prevádzok dochádza k najväčšiemu uvoľňovaniu. „Tie čísla – 10 m2, dva metre odstupy, dvojmetrová vzdialenosť stolov – zostávajú ako odporúčané. Vychádzame v ústrety prevádzkovateľom týchto zariadení, aby nejakým spôsobom aj naštartovali svoje podnikanie,“ vysvetlil Mikas. Ako však dodal, všetky zmeny boli schválené na základe aktuálnej epidemiologickej situácie, ktorá je na Slovensku stále priaznivá. „Vďaka všetkým ľuďom na Slovensku sme si rušenie týchto opatrení mohli dovoliť,“ uzavrel hlavný hygienik. Avizuje však, že situáciu bude Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sledovať a v prípade nepriaznivého vývoja zakročí. Nemusí to však už byť celoplošne ako doteraz, ale lokálne.

Ako dodal premiér, podrobnosti o zmenách budú zverejnené v opatrení, ktoré počas utorka zverejní ÚVZ SR. Bližšie podrobnosti napríklad o pravidlách návštevy nočných klubov preto zatiaľ neuviedol.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali