Na Slovensku chýba 14.000 sestier, najčastejšie odchádzajú do Česka

Na Slovensku chýba 14.000 sestier, najčastejšie odchádzajú do Česka

Bratislava 11. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Na Slovensku aktuálne chýba 14.000 sestier. Ich priemerný vek je 47 rokov. V systéme ich je aktuálne 31.309. Najčastejšie odchádzajú do susedného Česka. Upozornila na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), podľa ktorej budú chýbať predovšetkým mladé sestry

Nemocnica Agel
Na snímke zdravotnícke pracovníčky z nemocnice Agel v Zlatých Moravciach

“Nedostatok sestier ovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti s negatívnym dosahom na pacientov a zhoršujúcou sa pracovnou spokojnosťou sestier, ktoré v systéme pracujú. Zároveň veľa sestier uvažuje, že profesiu opustí,” tvrdí komora.

Reklama

Poukázala na medzinárodný prieskum “Barometer medzi sestrami”, do ktorého sa zapojili študenti stredných, vyšších a vysokých škôl, kde sa realizuje ich vzdelávanie. Spolu išlo o 1080 respondentov zo Slovenska. Z neho vyplýva, že spočiatku väčšina študentov počas štúdia plánuje zostať pracovať doma. Po absolvovaní štúdia svoj názor často zmenia. Kým slovenskí absolventi odchádzajú do Česka, českí absolventi migrujú najčastejšie do Nemecka, uviedla komora.

 

Reklama
Pracovné ponuky najčastejšie odmietnu pre nevyhovujúce finančné ohodnotenie

“Predstava študentov o výške mzdy na Slovensku je v rozmedzí 1150 až 1550 eur, t.j. mzda absolventa v hrubom – bez nadčasov, služieb, príplatkov. Dnes predstavuje mzda väčšiny sestier, a to aj s 30- a viacročnou praxou výšku 971 eur v hrubom,” priblížila komora.

Za negatívne faktory pri rozhodovaní sa, či vstúpiť alebo nevstúpiť do praxe po ukončení štúdia, sa považujú zlé medziľudské vzťahy na pracoviskách, vykonávanie práce, ktoré nezodpovedá vzdelaniu a študijnému odboru, absencia možnosti kariérneho a platového postupu, ale i nevyhovujúca pracovná doba.

Riešenie vidí komora sestier a pôrodných asistentiek v podpore vzdelávania sestier zo strany štátu a v investovaní do univerzít, ktoré ich vzdelávajú.

“Na druhej strane musí robiť všetko preto, aby si tu sestry udržal. Každý jeden odchod kvalifikovanej sestry, a to bez ohľadu na to, či ide o sestru absolventku alebo skúsenú sestru s dlhoročnou praxou, znamená to, že sa nedostatok pracovných síl ešte prehlbuje,” zdôraznila prezidentka komory Iveta Lazorová.

Dodala, že zdravotnícky systém stráca vedomosti a skúsenosti odborníkov, ktorí odišli, a v neposlednom rade, finančná investícia do samotného vzdelávania sa nenávratne stráca.

Reklama

SK SaPA združuje 33.000 sestier a pôrodných asistentiek.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

17:58

Marine Le Penová v stredu vyzvala svojich voličov, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu spôsobili strane prezidenta Emmanuela Macrona čo najzdrvujúcejšiu porážku. Podľa správy agentúry AFP to Le Penová uviedla v prejave na sneme svojej strany Národné združenie (RN), ktorý sa konal v juhofrancúzskom meste Perpignan a bol venovaný príprave stratégie strany pred eurovoľbami vypísanými vo Francúzsku na 9. júna.

17:56

V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch.

17:07

Turecká polícia v stredu zadržala viac ako 200 ľudí, ktorí nerešpektovali zákaz prvomájových zhromaždení na ikonickom námestí Taksim v Istanbule. Podľa agentúry AFP o tom informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

1. máj v Istanbule
Demonštranti počas potýčky s policajtmi pri príležitosti osláv Sviatku práce v Istanbule v stredu 1. mája 2024
17:06

Česko si 20 rokov členstva v EÚ pripomína rôznymi podujatiami na mnohých miestach v republike. V hlavnom meste Praha sa v stredu pri tejto príležitosti konajú diskusie, koncerty, výstavy či divadelné predstavenia. Český prezident Petr Pavel večer v rámci osláv otvorí takzvaný Týždeň Európy.

16:59

Ankara sa rozhodla pripojiť k žalobe Južnej Afriky proti Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore OSN podľa Dohovoru o genocíde, a to z dôvodu situácie v pásme Gazy, uviedol turecký minister zahraničných vecí Fidan.

Juhoafrická republika v žalobe tvrdí, že „konanie a nečinnosť Izraela … majú charakter genocídy, pretože boli spáchané s osobitným úmyslom … zničiť Palestínčanov v pásme Gazy ako súčasť širšej palestínskej národnej, rasovej a etnickej skupiny“.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali